6.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
STRATEŠKI PROJEKT

FOTO Krenuli istražni radovi na projektu RCGO Piškornica, Ružman: To je preduvjet za građevinski dio koji će početi u ljeto iduće godine
F

Istražni radovi će trajati nekoliko tjedana, a dobro znamo da ishođenje građevinskih dozvola zna potrajati, no mi se nadamo da će u našem slučaju to ići brže jer je Piškornicu Vlada uvrstila u strateške projekte kaže Mladen Ružman

Ne propustite

Nakon brojnih komplikacija, počeli su radovi u sklopu projekta regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Piškornica.

Prva faza koja je počela, zapravo su istražni radovi koji su nužni kako bi se izradio glavni projekt. U tijeku je geomehaničko istraživanje kako bi se utvrdili svi uvjeti za gradnju, a nakon toga kreće ishođenje građevinske dozvole koje će trajati do srpnja iduće godine.

– Istražni radovi će trajati nekoliko tjedana, a dobro znamo da ishođenje građevinskih dozvola zna potrajati, no mi se nadamo da će u našem slučaju to ići brže jer je Piškornicu Vlada uvrstila u strateške projekte. Rok za projektiranje i ishođenje dozvola je 12 mjeseci od uvođenja u posao, a to je u ovom slučaju 4. srpanj iduće godine – ističe Mladen Ružman, direktor RCGO Piškornice.

Foto: Marko Dedić
Mladen Ružman // Foto: Marko Dedić

To znači, dodaje Ružman, da će građevinski dio zapravo početi najkasnije u ljeto iduće godine.

Centar bi službeno trebao biti otvoren do travnja 2027. godine, a u Piškornici će se raditi biološka i mehanička obrada miješanog komunalnog otpada, sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, priprema za recikliranje, priprema otpada za energetsku uporabu, završno odlaganje otpada i obrada te odlaganje građevinskog otpada.

Sveukupna vrijednost projekta je 120 milijuna eura od čega Europska unija sufinancira 70 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 20, a preostale deset posto snose četiri županije.

Izgradnjom će se uspostaviti cjeloviti i integrirani sustav gospodarenja otpadom na području četiri županije sjeverozapadne Hrvatske – Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske, dok se sada govori i o otpadu i iz Bjelovarsko bilogorske županije. Predviđeni maksimalni dnevni kapacitet svih linija je do 480 tona, no očekivano je oko 350 tona otpada dnevno.

Piškornica
Foto: Dinko Borozan
Piškornica
Foto: Dinko Borozan
Piškornica
Foto: Dinko Borozan
Piškornica
Foto: Dinko Borozan
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Generalna proba za lokalne izbore

Što izbori znače za našu županiju: Najviše glasova SDP-u, ‘osvojili’ i i Virje, HDZ-u pola općina, Lacković drugi najjači političar

Iako jučerašnji izbori određuju tko će i hoće li, kada i kako formirati većinu i vladati zemljom u iduće...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×