osnovna škola petra preradovića

FOTO Mali robotičari u samo mjesec dana ušli u svijet znanosti i programirali robote

09:53h
0
Mali robotičari // Foto: Matija Gudlin
Mali robotičari // Foto: Matija Gudlin

Prijavio sam se na robotiku jer volim računala i strojeve i jako volim programirati. To mi je vrlo zabavno. Na natjecanju je bilo super. Prvo smo morali napraviti program, u školi smo provjerili je li dobar pa smo otišli na natjecanje. Naš robot pratio je crnu liniju, objasnio je Dorijan Pankas, učenik petog razreda.

Osnovna škola Petra Preradovića iz Pitomače uključila se u projekt Croatian Makers kojemu je cilj popularizirati automatiku i robotiku kod učenika.

– Prijavio sam školu jer se radi o nečem novom što dosad nismo imali. U ovom projektu sudjeluje 230 škola i drugih ustanova iz cijele Hrvatske kojima je Institut za razvoj i inovativnost mladih podijelio ukupno 1200 robota – rekao je Igor Maresić, ravnatelj.

Čim je u školu stiglo pet robota prije otprilike mjesec i pol dana, organizirana je izvannastavna aktivnost robotika koju vodi Dejan Tišljar, učitelj informatike.

– Odaziv učenika je dobar i oni super reagiraju. Na nastavi informatike svi učenici bave se programiranjem i rade s robotima, ali mali robotičari imaju priliku baviti se time malo detaljnije – rekao je Tišljar.

Dejan Tišljar // Foto: Matija Gudlin
Dejan Tišljar // Foto: Matija Gudlin

Objasnio je kako su u sklopu projekta već sudjelovali na natjecanju na koje su prijavili nižu skupinu, odnosno učenike petih razreda. Istaknuo je kako se liga temelji na regionalnim centrima, a njihova škola ušla je u bjelovarski centar. Tom prilikom, iako su u njihovoj kategoriji bile samo tri ekipe i oni su osvojili treće mjesto s 855 od ukupno 900 bodova, Tišljar je zadovoljan rezultatima s obzirom na to da im je ovo prvo natjecanje nakon tek mjesec i pol dana rada i priprema. Usto, tim rezultatom plasirali su se među prvih 100 ekipa u Hrvatskoj.

Dorijan Pankas // Foto: Matija Gudlin
Dorijan Pankas // Foto: Matija Gudlin

– Prijavio sam se na robotiku jer volim računala i strojeve i jako volim programirati. To mi je vrlo zabavno. Na natjecanju je bilo super. Prvo smo morali napraviti program, u školi smo provjerili je li dobar pa smo otišli na natjecanje. Naš robot pratio je crnu liniju – objasnio je Dorijan Pankas, učenik petog razreda.

Programiranje je zanimljivo i Maji Grahorac, učenici petog razreda, koja je upisala robotiku jer voli robote i kako kaže, jako joj je fora programirati.

Maja Grahorac // Foto: Matija Gudlin
Maja Grahorac // Foto: Matija Gudlin

– Najzanimljivije im je bilo kada su vidjeli da se robotom može upravljati preko pametnog telefona, to ih je podsjetilo na automobil na daljinski – kazao je Tišljar.

Dodao je kako s nestrpljenjem čekaju iduće kolo natjecanja i novi zadatak za njihove robote.

 

čitam...
Loading...