Svečano otvorenje u četvrtak 26. listopada

FOTO Međunarodni festival Galovićeva jesen već 26 godina zaslužan što je Koprivnica kao grad jedan od centara kulture

Galovićeva jesen ove godine traje od 24. do 26. listopada, a razni programi provodit će se u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu te Virju.

15:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Bliži se početak 26. po redu međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen, a ususret svečanom otvorenju koje će se održati 24. listopada u 19 sati, sad već po dobrom starom običaju u restoranu Štagelj uz program pod nazivom Pri moje kleti je kaj videti iliti Male tajne velikih majstora kulinarsko-književni program, danas je održana konferencija za medije u prostorima Gradske uprave. I dok će Podravkini promotori Zlatko Sedlanić i Dražen Đurišević na licu mjesta na otvorenju kuhati razne specijalitete iz država iz kojih dolaze ovogodišnji sudionici festivala, isti ti sudionici, odnosno književnici će čitati ulomke svojih dijela ili recitirati poeziju.

Galovićeva jesen ove godine traje od 24. do 26. listopada, a razni programi provodit će se u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu te Virju.

Foto: Ivan Balija
Marko Gregur // Foto: Ivan Balija

– Smatram da je važno programe raditi ne samo u gradovima nego i u manjim mjestima. Na kraju krajeva i Fran Galović je iz manjeg mjesta i vidimo i sami što njegova pojava znači za selo kao što je Peteranec – rekao je jedan od organizatora festivala, Marko Gregur, prilikom najave programa u osnovnoj školi u Virju.

U svakom slučaju kao i proteklih godina, program će se u petak održavati na području maloprije spomenuta četiri grada te u Virju, bilo u njihovim knjižnicama, osnovnim ili srednjim školama, kinu Velebit, ali i na Sveučilištu Sjever.

Detaljan program, ali i imena književnika koji dolaze na ovogodišnji festival, možete pogledati u nastavku.

Program Galovićeve jeseni

I ova godina donosi neke novitete pa je tako Petar Lukačić, također jedan od članova Organizacijskog odbora za početak podsjetio na činjenicu da su i čitatelji, odnosno sugrađani, također zaslužni za biranje jednog od finalista nagrade Fran Galović. Od ove godine pravo imaju i oni čitatelji koji nisu fizički, kako Lukačić naglašava, došli u gradske knjižnice i ubacili glasački papirić u postavljene kutije.

Foto: Ivan Balija
Petar Lukačić // Foto: Ivan Balija

– Ove godine smo to malo proširili i stavili i glasanje na nacionalnu razinu, uz pomoć online elektroničkog obrasca uz pomoć kojeg su glasali ljudi iz cijele Hrvatske. Tako se ove godine, kada zbrojimo online glasove i glasove iz knjižnica, brojka aktivnih glasača popela na oko 700 ljudi, a oni su svi skupa najviše glasova dali  književniku Zoranu Žmiriću za knjigu Pacijent iz sobe 19 te ja time on ušao u uži izbor za nagradu Fran Galović – rekao je Lukačić.

Tri člana Povjerenstva, Mario Kolar, Julijana Matanović, Matija Ivačić birat će, uz Žmirića, između još devet književnika:
Julijana Adamović – Divlje Guske
Ratko Cvetnić – Blato u dvorištu
Damir Karakaš – Proslava
Marina Šur Puhlovski – Treći život druge violine
Zoran Malkoč – Umro supermen
Nada Topić – Otac
Borivoj Radaković – Hoćemo li sutra u kino
Nebojša Lujanović – Južina
Goran Tribuson – Otac od bronce
Zoran Žmirić – Pacijent iz sobe 19

Mišel Jakšić, koprivnički gradonačelnik naglasio je da je izuzetno ponosan na tim koji je okupljen u Organizacijskom odboru Galovićeve jeseni.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Naravno da je bilo boljih i lošijih godina, ali i sami znate koliko je teško održati jedan tako zahtjevan kulturan projekt svih 26 godina. Oni ne da su u tome uspjeli nego su mu dali i jedan friški vjetar u leđa i drago mi je da se opet priča o Koprivnici kao o jednom od centara kulture – rekao je Jakšić.

 

 

Spomenimo na kraju kako će se završna svečanost i dodjela nagrada Fran Galović i Mali Galović održati 26. listopada u Galeriji Mijo Kovačić s početkom u 12 sati.