Zelena salata i njezini bogati listovi, crvena, žuta i zelena paprika, svježe skuhani kukuruz, lišće peršina, komorač, masline, mrkva, krastavci i cherry rajčice, jabuka, limun, naranča… Osim što su zdravi, izgledaju i iznimno efektno zahvaljujući svojim razigranim bojama.
Čar im dodatno ‘poklanja’ Mirjana Vagjunec iz Sesveta Ludbreških, i to, ni manje ni više, najobičnijom daskom za rezanje i nožićem. Naime, od ovog voća i povrća svestrana kreativka stvara zanimljive dekoracije s kojima hrana djeluje još slasnije.
– Vidjela sam kako kolegice na poslu slažu pladnjeve sa sirom i salamom na kojima su dominantne nijanse dviju boja. Za moj ukus, vizualno je izgledalo premonotono, pa sam ih znala osvježiti s lišćem peršina. Time sam ‘razbila’ boje pa je čitava ‘ploča’ izgledala izazovnije i ljepše – govori.
Hranu je iz zabave počela dekorirati i posluživati u svome domu. Pritom je zadivila obitelj i prijatelje na zajedničkim slavljima. Htjela je, kaže, da ljudi ‘jedu očima’, odnosno da je hrana lijepo aranžirana. I to je postigla.
– Umjesto da se posluže, najprije izjavljuju je ‘šteta je to načinjati’ – odaje zadovoljno.
Prije pojave društvenih mreža, ljudi su ideje za kreativne dekoracije tražili usmenom predajom, a kasnije kroz razne časopise i priručnike. Kako ukrasiti hranu s rezbarenim i stiliziranim voćem i povrćem, i tako uljepšati druženja, Mirjana je, pak, doznala na YouTubeu.
– Što se sve može napraviti od mrkve, krastavca, lubenice, jabuke, limuna, naranče, marelice, breskve, nektarine, kruške, maline, kako od voća i povrća osmisliti životinjice, cveteke… vidim ideju, ali sama iskombiniram izgled. Važan je, naravno, i povod događaja – je li, primjerice, rođendan dječaku, djevojčici, nekoj baki ili djedu, pa dekoraciju prilagodim situaciji – kaže.
Lubenice, dinje, jabuke i rotkvice lako je izrezbariti i dekorirati, a po kori se može pisati, crtati ili praviti košarice za voćne salate.
– Za dekoriranje voća važno je da bude sezonsko i svježe, a nož mora biti malen, oštar i od nehrđajućeg čelika, jer se u protivnom boja voća mijenja – otkriva.
Jedan od jednostavnijih načina za dekoriranje lubenica i dinja je da im se ravno odreže gornji dio, a donji dio kore reže cik-cak, pa, na primjer, mogu poslužiti kao zdjela koja drži voće i tekućinu.
– Umjesto staklene zdjele upotrijebi se kora te se napuni voćem po izboru – grožđem, breskvama, marelicama, ananasom, borovnicama… tako da bude šareno pa sve zalijem votkom i dobije se efektno poslužena salata – govori.
Otkriva nam kako je trend da roditelji vrtićaraca za rođendanske proslave umjesto bombona časte s voćem. Da voće ne bude klasično, Mirjana radi voćne ražnjiće.
– Napikam ih na lubenicu, djeci je to zanimljivo. Od kruške i grožđa napravim ježića, od naranče medvjedića. To radije pojedu nego cijelu jabuku ili krušku koju često nagrizu i bace. Ovako se ponude s komadićem jabuke, kruške, lubenice, dva do tri zrna grožđa i lakše se privikavaju – govori.
Otkrila nam je i neke kreacije u kojima joj asistira kći Leonarda.
– Od povrća slažem pingvine – koristim crne masline, punim ih sirom, kljun i noge su od mrkve, dok je snjegović kuhano jaje, mrkva šešir, a zrnca bibera oči i gumbići. Cvjetići su od mrkve, peršina, celera, od paprike obično radim listove, od koromača kale, lopoče… Najvažnije je da je na mojim kreativnim pladnjevima sve jestivo, osim čačkalica – kaže i šaljivo otkriva kako se kao dijete nije smjela igrati s hranom, a sada uživa u toj slobodi izražavanja za svoju dušu ili da razveseli drage osobe.
Zato je za blagdan Uskrsa dekorirala i granu od vrbe koju je ukrasila šarenim pisanicama. Naravno, ‘osvježila’ ju je i lišćem peršina.