13.5 C
Koprivnica
Subota, 24. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Justbike

FOTO Mladi Ludbrežani uz pomoć gostiju iz pet zemalja popravljaju bicikle koje će pokloniti građanima
F

Ne propustite

U projektu sudjeluje 34-ero mladih, a uz Hrvatsku, tu su Grčka, Rumunjska, Makedonija i Poljska. Od 90 prijavljenih, mi smo među 15 projekata koji su prihvaćeni, a vrijednost projekta je 15.000 eura, informirala nas je Kristina.

Razvojna udruga Ludbreg u suradnji s Europskom unijom pokrenula je projekt u sklopu kojeg promovira aktivan život i popravlja stare bicikle koje će kasnije donirati gradu odnosno građanima, na korištenje kao gradske bicikle. Što još rade u sklopu projekta, ispričala nam je Kristina Pirc iz Udruge.

– Trenutno snimamo film za koji smo si sami birali temu, a koja se tiče načina života ljudi u svojim krajevima, zaštite okoliša, o tome koje su prednosti bicikla, da li i kamo putuju te što im se sviđa u drugim zemljama – izvijestila nas je Kristina i najavila projekciju filma za subotu u sklopu središnjeg događanja i prezentacije bicikala.

– Također, imamo radionice crtanja kroz koje su u projekt, uključene i jedna akademska slikarica te studentica Likovne akademije – nadovezala se.

#justBIKE! radionica // Foto: RUL
#justBIKE! radionica // Foto: RUL

Radi se o Erasmus+ projektu #justBIKE! kroz koji je Udruga aplicirala na natječaj Europske unije te koji je iziskivao suradnju pet članica pa je Udruga tražila partnere. U projektu sudjeluje 34-ero mladih, a uz Hrvatsku, tu su Grčka, Rumunjska, Makedonija i Poljska.

– Od 90 prijavljenih, mi smo među 15 projekata koji su prihvaćeni, a vrijednost projekta je 15.000 eura – informirala nas je Kristina.

Bicikli bi trebali biti gotovi do sutra, ove subote, kad je u sklopu Dana u zajednici, središnje događanje s početkom oko 11 sati na Otoku mladosti. Svi zainteresirani provozat će se biciklima po Ludbregu, a točno u podne, prvi javni bicikli bit će postavljeni ispred Gradske uprave. Cijelo popodne sve sudionike očekuje druženje na dekicama uz besplatnu hranu i piće, igrajući frizbi, nogomet i odbojku na pijesku, a bit će organizirane i radionice poput crtanja portreta, modernog i tradicionalnog plesa te raznih drugih. Navečer se druženje nastavlja uz party u Desperadu.

Nina Ristovska stigla je iz Makedonije // Foto: Valentina Blažek
Nina Ristovska stigla je iz Makedonije // Foto: Valentina Blažek

Kroz projekt, Ludbreg je posjetilo 20-ak stranaca, a nas su u centru grada centra svijeta, animirale vesele djevojke iz Rumunjske, Poljske i Grčke.

–  Sudioništvo u ovome i posjet Ludbregu samo su dio našeg proputovanja. Dosad smo bile u Budimpešti, a nadalje idemo na Dugi otok u vlastitom aranžmanu – ispričale su nam tek punoljetne putnice Balkanom.

Upoznali smo i Ninu Ristovsku iz Makedonije koja je aktivna kao sudionica raznih projekata.

– Prvo sam bila u BiH vezano uz jedan drugi projekt, pa sam direktno došla ovamo. Ovdje ima i drugih sudionika iz Makedonije čija je udruga već prije surađivala s ovdašnjom, ali nisam došla s njima, jer nisam dio njihove organizacije. Ja sam se uključila na temelju informacije, kroz mrežu volontera.

– Ovdje mi se jako sviđa zbog prelijepe prirode i arhitekture grada, poput crkve, Otoka mladosti i legende o centru svijeta – dojmovi su 18-godišnje Nine koja ovdje provodi osam dana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojio gledatelje Večere za 5

FOTO/VIDEO Gabrijel Katalenić majstor je i s kuhačom i škarama: Htio sam pokazati da i mi mladi znamo kuhati, a pred kamerama je posebno...

Zvuči li vam poznato ime i prezime Gabrijel Katalenić? Gabrijel je mladi križevački frizer kojeg ste proteklog tjedna imali...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×