23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Valentinovska anketa

FOTO Mladi zaziru od komercijalne dimenzije Valentinova, a stariji drže do običaja i romantičnih gesta
F

Uskoro ću navršiti 81 godinu i gledam ove mlade kako ne poduzimaju nikakvu inicijativu. Nekad se tome pridavala velika važnost. Mogli bi barem neko cvijeće simbolično pokloniti, a sad svi okolo hodaju namrgođeni, kaže Nevenka.

Ne propustite

Iako nije sigurno je li bio biskup ili samo svećenik, odnosno, radi li se o istoj osobi, sveti Valentin prema kršćanskim vjerovanjima smatra se zaštitinikom zaljubljenih i braka.

Zbog nedovoljno sačuvanih podataka, blagdan tog sveca više nije zapovijedani, nego neobavezni spomendan, a uz legendu o njegovoj angažiranosti za zaljubljene, uz isti se datum vežu i mnogi poganski običaji i datumi. Tako se u antičkoj Grčkoj od sredine siječnja do sredine veljače obilježavao mjesec Gamelion u kojem se obilježavala svetost braka Zeusa i Here, dok se u Rimu 14. veljače slavila zaštitnica braka božice Juno, a dan kasnije bog plodnosti Lupercus, povodom čijeg su slavlja ljudi razmjenjivali pisma i poruke.

Anamariji Valentinovo ne predstavlja ništa u životu // Foto: Matija Gudlin

Uz Valentinovo se veže običaj biranja odabranice, sežući u srednjovjekovnu Englesku i Škotsku, na način da su se na njenom pragu ostavljale pomno izrađene ljubavne poruke te se to smatra prvim čestitkama i razglednicama ikad poslanima.

Iako je sveti Valentin postojao te se njegovo tijelo i danas čuva u Ternijskoj katedrali u Italiji, novije generacije prezasićene komercijaliziranošću svih, pa tako i ovog blagdana, bježe od njegove materijalističke dimenzije koja ga čini blagdanom za trgovce i ugostitelje.

Tako su se u anketi ePodravine, mladi Koprivničanci izjasnili kako se ljubav treba slaviti svaki dan, dok oni stariji i u braku još uvijek drže do romantične simbolike Dana zaljubljenih.

Franka na Valentinovo slavi rođendan // Foto: Matija Gudlin

Franka sutra, na samo Valentinovo navršava 20 godina. Osim što joj je rođendan, kako kaže, Dan zaljubljenih ne igra joj veliku ulogu, ali trenutno nije ni u vezi.

– Mislim da je to komercijalistički praznik i držim da se ljubav na neki poseban način treba izražavati svaki dan – kaže nam slavljenica.

Njena vršnjakinja Anamarija, isto tako, govori kako joj Valentinovo ne predstavlja ništa posebno u životu.

– Nemam dečka, ali kad bih ga imala htjela bih da mi ljubav pokazuje svaki dan, a ne samo na Valentinovo – mladenačka je perspektiva.

Također, slobodna 20-godišnjakinja Aleksandra misli da je obilježavanje Dana zaljubljenih bezveze.

– Godio bi mi, eventualno, neki mali znak pažnje. Ništa preveliko kako to danas parovi običavaju raditi. Također, ovisi koliko si dugo u vezi s nekim. Ako ste zajedno mjesec dana, nema smisla raditi veliku strku oko toga – zrelo zaključuje mlada Aleksandra.

Aleksandri bi mala gesta bila dovoljna // Foto: Matija Gudlin

Za razliku od Valentinovu nenaklonjenih i skeptičnih stavova mladih, stariji građani su, ipak, romantičnije raspoloženi.

– Uskoro ću navršiti 81 godinu i gledam ove mlade kako ne poduzimaju nikakvu inicijativu. Nekad se tome pridavala velika važnost. Mogli bi barem neko cvijeće simbolično pokloniti, a sad svi okolo hodaju namrgođeni – kaže vesela gospođa Nevenka.

Našalila se kako je rekla mužu da joj za Valentinovo da 20 kuna pa će se ona počastiti nekim finim parfemom ili odlaskom u Sheraton ili Esplanadu.

– Meni treba malo ljubavi! Treba o ljubavi pričati! Žalosno je da dečki ne bi svoje djevojke malo izveli, nasmijali se zajedno, ma čisto za društvo, nije ni bitno dal’ ste cura i dečko – podijelila je s nama zrnce mudrosti iskusna Nevenka i nadodala kako joj nedostaje društva, i kako više uživa u društvu mladih nego starih, jer oni samo kukaju kako su bolesni.

Još jedna mlada neljubiteljica Dana zaljubljenih iznijela je svoj stav.

Mateji je bitniji rad na vezi, nego taj jedan dan // Foto: Matija Gudlin

– Imam dečka, ali se ne izvodimo za Valentinovo, niti si išta poklanjamo. To je samo još jedan običan dan kao i svaki drugi, a za uspješnu vezu potrebno je povjerenje, puno strpljenja, razumijevanja i ljubavi – zaključak je 24-godišnje Mateje.

Mladi roditelji u srednjim 20-ima, još uvijek veliku važnost pridaju svojoj ljubavi, pa time i danu kojim se ona obilježava.

– Još ne znamo kako ćemo provesti Valentinovo, ali sigurno ćemo ga nekako obilježiti. Nije bit u poklonu, ali ja Dan zaljubljenih volim zato što volim svoju suprugu – kaže Vedran, dok njegova supruga Zada ne očekuje nikakve posebne poklone, osim da samo simbolično obilježe Valentinovo i svoju ljubav.

Gospođa Nevenka nije se htjela slikati bez naše novinarke // Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

STANJE U STOČARSTVU

FOTO Veljko i Danijela u svom selu jedini uzgajaju krave: Proizvodnja mlijeka postala je skup sport

Nedaleko Đurđevca smjestilo se poznato naselje Sveta Ana, čija Vodenica privlači brojne turiste i zaljubljenike u prirodu Veljko i Danijela...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×