prirodna baština

FOTO Na Đurđevačkim pijescima ‘izgrađen’ hotel za kukce, začas dolaze i prvi stanari

Hotel privlači kukce na način da imaju siguran zaklon od niskih temperatura tijekom zime.

08:57h
0
Foto: djurdjevac.hr
Foto: djurdjevac.hr

Zahvaljujući projektu prirodne baštine pod nazivom Održivo upravljanje i povećavanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka kojega je provodi Grad Đurđevac u suradnji s Turističkom zajednicom grada Đurđevca, LAG-om Podravina i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko- križevačke županije ovaj tjedan je na Đurđevačkim pijescima postavljen hotel za kukce.

Ustanova je izradila i postavila hotel za korisne kukce na samom ulazu u Geografski- botanički rezervat Đurđevački pijesci s ciljem povećanja njihove brojnosti, edukacije te podizanja svijesti o njihovoj važnosti i potrebi za očuvanjem. U prirodi ima sve manje kukaca i to zbog sve veće upotrebe pesticida. Posebno su važni leptiri i endemski kukci koji žive na pijescima, ali i korisni kukci koji su prirodni oprašivači i kukci smanjuju broj štetnika i bolesti.

Hotel privlači kukce na način da imaju siguran zaklon od niskih temperatura tijekom zime. Za početak je postavljena drvena konstrukcija, koju je ispunjena materijalima s rupama u koje se kukci zavlače, narezani su dijelovi trske, češera, suhe trave, a postavljeno je i sijeno.

Takav hotel osim ekološke funkciju ima estetsku i edukacijsku funkciju. S obzirom da su radovi na hotelu završili i da je zima pred vratima, uskoro se očekuju i prvi stanari ovog malog hotela.