4.9 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TEDx Koprivnica Library

FOTO Neponovljivi Mladen Kušec osvojio srca prepune knjižnice, u kojoj smo saznali i zašto jesti prstima, kako živjeti sa 6 cimera i koje su najgore tajne interneta
F

Govornicima je, na neki način, zajednička bila tema povezanosti među ljudima u moderno, tehnologijom ispunjeno doba, a istovremeno je svaki od njih provukao tu nit na sebi svojstven i jedinstven način.

Ne propustite

Već je nepotrebno i ponavljati da se za TEDx konferenciju u koprivničkoj knjižnici i čitaonici Fran Galović tražila karta više.

Tako je to već deveti put zaredom, a svi koji su bili te sreće prisustvovati i onoj jučerašnjoj, na sam Dan grada Koprivnice, iz nje su otišli obogaćeni za nove spoznaje i s novim temama za promišljanje.

Govornicima je, na neki način, zajednička bila tema povezanosti među ljudima u moderno, tehnologijom ispunjeno doba, a istovremeno je svaki od njih provukao tu nit na sebi svojstven i jedinstven način.

TEDx 04.11.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Prvi od njih bio je Vedran Beg, sudionik Masterchefa koji je privremeno radio u našoj Obrtničkoj školi, a sada je i student gastronomije u Splitu. On je posjetiteljima približio važnost jedenja prstima, odnosno neposrednog uživanja u hrani, koje ima mnoge prednosti. Jedenje prstima ima psihološke i fiziološke prednosti, hranu unosimo sporije, ne prejedamo se, a povezanost je mnogo intimnija i često budi ugodne uspomene na djetinjstvo. Također, istaknuo je da hrana mora biti i zabavno iskustvo, a jedenje prstima pravi je put do uživanja u hrani, pogotovo u društvu.

Na ovogodišnjoj Picokijadi s grupom Detour nastupile su i učenice Srednje škole u Koprivnici, koje su na znakovnom jeziku “otpjevale” jednu od njihovih pjesama. Kako je došlo do toga opisala nam je Marija Križić, profesorica zdravstvene skupine predmeta, koja predaje i hrvatski znakovni jezik. S učenicama je pokrenula pjevanje na znakovnom jeziku, koje je privuklo veliku pozornost medija i društvenih mreža, a u svom govoru je istaknula da i gluhe i nagluhe osobe na taj način imaju priliku iskusiti glazbu i povezati se s njom.

TEDx 04.11.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Povezanost je bila i tema govora Tanje Rum i Danka Hećimovića, koji sa svojim novorođenim sinom žive u velikom stanu s još šest sustanara. Njihova stambena zajednica traje već pet godina, a prisutnima su prenijeli svoja iskustva života s još šest zrelih i odraslih osoba, specifičnim situacijama na koje nailaze i razlozima zašto je baš dom najbolje mjesto za povezivanje i upoznavanje ljudi.

Još je prošle godine Hrvatsku obišla priča o Buba baru, kafiću u kojemu rade osobe sa sindromom Down. Tomislav Velić ispričao je priču o rađanju te ideje i moru birokratskih i tipično hrvatskih prepreka na koje i dalje nailaze, poput pokušaja da se osobama s invaliditetom oduzme invalidnina ako su zaposlene.

 

TEDx 04.11.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Internet je danas neizostavan dio praktički svačijeg života, no malo nas zapravo zna što se na njemu sve skriva. U tamne kutke Darkneta uveo nas je 18-godišnji IT stručnjak Matija Kolarić. On je pojasnio što je uopće Darknet i kako se razlikuje od internetskih stranica do kojih možemo običnom pretragom na Googleu te zašto ga mnogi povezuju s najgorim ilegalnim djelatnostima poput prodaje droge, oružja ili djelovanja terorističkih skupina. Istaknuo je i načine na koje se može sačuvati privatnost na Internetu, no i razloge zašto takva privatnost može biti dvosjekli mač.

TEDx nije natjecanje niti se govori ocjenjuju, no teško bi bilo naći nekoga kome posljednji govor legendarnog književnika, pjesnika i novinara Mladena Kušeca nije ukrao sve simpatije. Kušec je očarao publiku svojim pričama iz djetinjstva, šarmantnim anegdotama i neposrednim humorom. Dugi niz godina radi s djecom i uočava promjene u njihovom ponašanju, pogotovo pojavom moderne tehnologije i smartphonea. No, svojim iskustvima ostavio je prepunoj knjižnici ključnu poruku – ako u djeci tražiš dobrotu, naći ćeš ju.

TEDx 04.11.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×