3.5 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POHVALNO

FOTO Nikola Prilika iz hobija krenuo u uzgoj lješnjaka: Više me opušta rad na gruntu nego tipkanje po mobitelu
F

Ako mi hobi i ne bude isplativ, neće biti smak svijeta jer sam zaposlen i uzgoj lješnjaka mi može poslužiti samo kao dodatni izvor prihoda kaže Nikola Prilika

Ne propustite

Nikola Prilika iz Đurđevca odlučio je slobodno vrijeme koristiti za novi hobi – uzgoj lješnjaka. Na parceli uz Podravsku magistralu na izlazu iz Đurđevca prema Virju godinama je njegova obitelj sadila žitarice, a on je došao na ideju da dio tog zemljišta iskoristi za uzgoj lješnjaka.

Lani je posadio 450 sadnica i u ovoj sezoni očekuje prve plodove, dok bi u punom rodu njegovi lješnjaci trebali biti za tri godine.

Divljač uzrokuje štetu

– To zemljište je na dosta nezgodnom terenu i često zna prilikom obilnijih kiša biti poplavljeno, a to nikako ne odgovara žitaricama. Zbog toga sam došao na ideju da se napravi zaokret i donio sam odluku da posadim lješnjake – priča nam Nikola Prilika.

Na tom području je, dodaje Nikola, i svojevrsna „ruta” za divljač, pogotovo srne i jelene pa je i to bio razlog da se napravi zaokret u iskorištavanju grunta. I sad divljač prolazi preko njegove parcele pa će mu iduća investicija biti ograđivanje voćnjaka.

Nikola Prilika
Foto: Ivan Balija

– Srne i jeleni su mi uništili nekoliko sadnica i jednostavno sam prisiljen postaviti ogradu. Nadam se da će uzgoj lješnjaka biti i prilika za dodatnu zaradu, iako je njihova cijena počela padati – kaže Nikola Prilika.

Zemlja neće biti pusta

Iako poljoprivreda uvijek donosi ne izvjesnost, bilo da se radi o prinosima ili cijeni „robe” koja se uzgaja, Nikola ne namjerava zemlju ostaviti pustom pa je i to razlog zašto se okrenuo novom hobiju.

– Bolje me opušta rad na gruntu nego sjedenje pred televizorom ili tipkanje po mobitelu. Ako mi hobi i ne bude isplativ, neće biti smak svijeta jer sam zaposlen i uzgoj lješnjaka mi može poslužiti samo kao dodatni izvor prihoda – zaključio je Nikola Prilika.

Nikola Prilika
Foto: Ivan Balija
Nikola Prilika
Foto: Ivan Balija
Nikola Prilika
Foto: Ivan Balija
Nikola Prilika
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×