25.7 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NEMA PREDAJE

FOTO Obitelj Fonjak na 13 hektara uzgaja povrće, Jelena: Rad u povrtnjaku mi je najbolji lijek protiv stresa
F

Ne propustite

Obitelj Fonjak iz Pitomače godinama se bavi uzgojem povrća. Iako je i povrtlarstvo svedeno na niske grane, Fonjakovi se ne daju te dalje na 13 hektara uzgajaju razno povrće.

Najviše površina je „pod” zeljem, kukuruzom šećercom, tikvicama i krastavcima, a zbog prodaje na tržnicama uzgajaju i ostalo povrće pa stalno imaju nešto u ponudi.

Jelena, plac
Foto: Ivan Balija

– Veliki problem nam predstavljaju cijene koje nude otkupljivači. Zbog toga smo odustali od suradnje s našim otkupljivačima i sve što prodajemo na veliko ide za Sloveniju. Bilo bi ljepše da naše povrće završava u Hrvatskoj, ali situacija je takva da smo morali napraviti zaokret – priča nam Jelena.

Nekontrolirani uvoz

Razlog u niskim otkupnim cijenama u Hrvatskoj, dodaje ona, leži u nekontroliranom uvozu. Time se i domaći uzgajivači bacaju „na koljena”, i to prvenstveno oni koji povrće imaju na manjim površinama.

Jelena, plac
Foto: Ivan Balija

– Ako želimo da nam uzgoj bude isplativ, nema nam druge nego se okrenuti izvozu. No, nisu svi u mogućnosti na taj način naći kupce za svoju „robu” pa ne čudi da pada i broj gospodarstva koji se bave uzgojem povrća. Mora se naći model prema kojem će se štiti domaća proizvodnja, ali nažalost kod nas to nije slučaj. Kad bi država štitila domaću proizvodnju, gdje bi nam bio kraj – kaže Jelena.

Prepoznatljivi po kvaliteti i ponudi

Fonjakovi povrće prodaju i na tržnicama i već su postali prepoznatljivi u Đurđevcu i Koprivnici. Iako im trgovački lanci znaju „rušiti” cijene, još uvijek ima građana koji isključivo od Fonjakovih kupuju povrće jer su sigurni da će dobiti „domaću robu”.

– Kroz godine smo postali prepoznatljivi i po kvaliteti i po ponudi. Osobno, uživam u radu u našem povrtnjaku i meni je to najbolji lijek protiv stresa, a kad nešto radiš iz ljubavi, onda se to prepoznaje pa ipak od uzgoja možemo solidno živjeti – zaključila je Jelena.

Jelena, plac
Foto: Ivan Balija
Jelena, plac
Foto: Ivan Balija
Jelena, plac
Foto: Ivan Balija
Jelena, plac
Foto: Ivan Balija
Jelena, plac
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Virovska prkačijada

FOTO Najprkač je onaj iz Koprivničkih Bregi, nagrađena i najbolja tacna i najljepši štand

Poznati su dobitnici nagrada na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi. Najuređeniji štand ima Društvo žena Novigrad Podravski, dok su se nagradom za...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×