Lijepa sjećanja

FOTO Obitelj, prijatelji i političari oprostili se od prvog župana Ivana Stančera, Koren: Volio je svoju podravsku grudu i svoju županiju, koju smo mi dužni čuvati

Posljednji ispraćaj održat će se u 15 sati na mjesnom groblju u Goli.

13:30h
0
Komemoracija Ivan Stančer
Foto: Ivan Brkić

Komemoracija za Ivana Stančera, prvog župana naše županije, započela je minutom šutnje okupljenih u koprivničkog Gradskog vijećnici. Okupili su se mnogi poznati sudionici političkog života i županije kako bi zajedno s obitelji i rodbinom podijelili lijepa sjećanja na Ivana Stančera. Bio je tu gradonačelnik Jakšić, župan Koren sa svojim zamjenicima, Stjepan Milinković i mnogi drugi.


Bio je veliki domoljub koji je istinski volio svoju rodnu grudu, a prije svega svoje Prekodravlje, kazali su njegovi najbliži.

– Opraštamo se od našeg dragog prijatelja i prvog župana. Iako je živio i djelovao u vremenu u kojem ja još nisam bio u politici, taj njegov duh, mudrost i misli prenijele su se u vrijeme poslije njega. Iako nisam imao priliku puno s njim osobno komunicirati, imao sam suprotan osjećaj, da jesam. Zatekla nas je vijest o njegovoj smrti. Nisam imao priliku direktno s njime surađivati, a o njemu su mi uvijek govorili kao o jednom skromnom, narodnom čovjeku i prijatelju, koji je volio svoju podravsku grudu i svoju županiju koju smo mi njegovi nasljednici dužni čuvati. Za stvaranje kruha čovjek treba biti pametan, bila je jedna od njegovih izreka – rekao je sadašnji župan Darko Koren.

Cijeli je život Stančer bio okružen Radićevcima, prije svega obitelji, koji su svoja uvjerenja temeljili na HSS-u i Stjepanu Radiću. U svom pristupnom govoru kao župan istaknuo je kako mu je velika čast da je on seljak došao na mjesto župana. Isticao je svoje podrijetlo i korijenje, i za to mu velika hvala, kazao je Darko Koren.

Predsjenik županijske skupštine u vrijeme Ivana Stančera bio je Ivan Hodalić.

– Želim se oprostiti od Ivana kao simbola malog, običnog čovjeka koji je ostao vjeran svom poslu, njegovim tradicijama čuvajući našu kulturu, vjeru i običaje svojih predaka. Ivan je razumio sve što se dešava i što se dešavalo na našim prostorima. Posebno je poštivao našeg predsjednika Franju Tuđmana s kojim se nekoliko puta sastao, te se toga rado sjećao. Ivan je bio vrlo bistar, radišan i pošten čovjek – kazao je Ivan Hodalić.

Ivan Stančer rođen je 30. siječnja 1933. godine u Goli kao četvrto i posljednje dijete u skromnoj podravskoj obitelji. Kao dječak razonodu je pronalazio u igranju nogometa i odbojke, pa je tako zabilježeno da je igrao od 1950. do 1953. godine za Prekodravac iz Gole.

Iz obitelji čiji je otac Ivan bio radićevac, Ivan Stančer kreće istim stopama i jedan je od osnivača prvog ogranka HSS u Goli 1989. godine, time započinje njegov politički put.

Na konstituirajućoj sjednici održanoj 13. travnja 1993. godine Županijska skupština Županije Koprivničko – križevačke donijela je Rješenje o izboru Ivana Stančera iz HSS-a za prvog župana tadašnje Županije Koprivničko – križevačke. Funkciju župana obnašao je do 1997. godine.

U Županijskom domu Sabora bio je zastupnik od 1997. do 2001. godine. Nakon toga odlazi u saborsku mirovinu.

Posljednji ispraćaj održat će se u 15 sati na mjesnom groblju u Goli.

čitam...