za najmlađe pacijente

FOTO Odjel pedijatrije bori se s nedostatkom prostora i liječnika, dr. Maja Toth-Mršić: Godišnje hospitaliziramo oko 900 malih pacijenata, roditelji žele biti s djecom, no to je nemoguće

08:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija //Foto: Matija Gudlin

Opće je poznato da se Odjel pedijatrije u koprivničkoj Općoj bolnici bori s nedostatkom adekvatnog prostora i to već dugi niz godina.

No, projekt izgradnje, opremanja, rekonstrukcije dnevnih bolnica u koprivničkoj Općoj bolnici, iznjedrit će dodatan prostor kojim će se zasigurno povećati kvaliteta zdravstvene skrbi za najmlađe bolničke pacijente.

O trenutnom stanju,borbi s manjkom zdravstvenih djelatnik, broju kreveta, mogućnosti boravka roditelja uz bolesno dijete, kao i cijeni smještaja, razgovarali smo s dr. Majom Toth-Mršić, šeficom odjela.

Pedijatrija za najmanje pacijente ima 24 kreveta, s taj broj uglavnom zadovoljava potrebe liječenja bolesnika Koprivničko-križevačke Županije.

– Međutim, problem je u tome što je taj broj kreveta raspoređen u sedam bolesničkih soba, uključujući u taj broj i dva apartmana. To konkretno znači da u sobama za predškolsku djecu umjesto tri, imamo pet krevetića. Smješteni smo u malo kvadrata te u postojećim uvjetima ne možemo pružiti adekvatan smještaj djeci i roditeljima koji žele biti uz svoje bolesno dijete za vrijeme bolničkog liječenja – kazala nam je dr. M. Toth- Mršić.

Foto: Matija Gudlin
dr. Maja Toth-Mršić, šefica Odjela gdje se liječe najmlađi bolesnici //Foto: Matija Gudlin

Dva su apartmana u kojima mogu biti po jedan roditelj uz bolesno dijete. Cijena je 200 kuna po danu. Prioritet za smještaj u apartmane je redoslijed kojim su najmlađi bolesnici bolnice zapravo primljeni.

– No, ako imamo teško bolesno dijete ili ono s posebnim potrebama ili pak dijete koje zahtijeva izolaciju iz epidemioloških razloga, tada se apartman pretvara u izolaciju ili jednokrevetnu sobu. Isto tako, ako imamo povećan broj pacijenata tada se apartman koristi kao obična bolesnička soba s dva kreveta – ističe dr. Toth-Mršić.

Na Odjelu pedijatrije liječe se pacijenti od rođenja pa do 18 godine života, a o njima  brine 16 medicinskih sestara. Od tog broja dvije su prvostupnice sestrinstva te jedna diplomirana medicinska sestra. Unazad par godina, u timu su psiholog i logoped.

Foto: Matija Gudlin
Zdravstveni djelatnici Odjela //Foto: Matija Gudlin

– Imamo sedam liječnika specijalista pedijatrije. Četvero je završilo subspecijalizacije, dok je jedna subspecijalizacija u tijeku. Raspisana je i specijalizacija iz pedijatrije i nadamo se odazivu mladih liječnika. Zadnje dvije godine liječnički tim radi u smanjenom sastavu, a to znači da manji broj liječnika obavlja isti opseg posla. Nama je nemoguće naći zamjenu za bolovanje ili porodiljni. To rezultira produženim listama čekanja u subspecijalističkim ambulantama i zato koristim ovu priliku da zamolim roditelje naših pacijenata za razumijevanje. O nedostatku pedijatara na razini države dosta se govori i piše, a moramo reći da i naša županija ima isti problem – kaže nam dr. Maja Toth-Mršić.

Ovaj je odjel kakvog poznajemo bez ikakvih promjena posljednjih 14 godina. Već za vrijeme građevinskih radova, ističe dr. Toth-Mršić, bilo je jasno da će prostor biti premalen.

Foto: Matija Gudlin
Majke sa svojom bolesnom dječicom // Foto: Matija Gudlin

– Uz bolesničke sobe uspjeli smo izgraditi i dva apartmana za smještaj roditelja uz bolesno dijete. S obzirom na to da do tada uopće nismo imali tu mogućnost, bili smo jako sretni i ponosni što smo učinili takav iskorak, tim više što je u to vrijeme cijeli taj proces na nivou države bio u povojima. Od samog početka se tražio apartman više, ali zadnjih godina gotovo svi roditelji žele biti uz svoje bolesno dijete, a za to nažalost nemamo uvjete. Svi roditelji koji su to prošli znaju o čemu govorim. Bio je prepoznat i prije više od pet godina, počeo se rješavati i činilo se da će biti riješen. Napravljen je projekt, pedijatrija je trebala biti smještena pod jednim krovom što konkretno znači da se trebao izgraditi prostor u kojem je trebao biti smješten stacionar s mogućnošću smještaja roditelja uz dijete, zatim poliklinika s pedijatrijskom dijagnostikom, psiholog, logoped, fizioterapeut. No i dalje smo tu gdje jesmo – ističe ona.

Foto: Matija Gudlin
Novi krevetići // Foto: Matija Gudlin

Od uređaja i opreme koja je nabavljena izdvojila je UZV aparat sa sondom za UZV mozga i praćenje neurorizične djece što je donacija PBZ-a. Nedavno su nabavljeni i elektronski opremljeni dječji krevetići. Inače, oprema se redovito obnavlja, a značajan dio opreme je nabavljen iz donacija pojedinaca ili tvrtki.

– Prosječno se godišnje hospitalizira oko 900 pacijenata, kroz hitnu ambulantu prođe oko 3000 djece, putem subspecijalističkih ambulanata više od 2000 malih pacijenata. Moram istaknuti da Odjel ponosno nosi titulu Bolnica-prijatelj djece. Taj naziv smo stekli zadovoljivši stroge kriterije i zahvaljujući izvrsnoj suradnji s društvom Naša djeca u Koprivnici, brojnim udrugama, pojedincima, vrtićima, Gradskoj knjižnici u Koprivnici, osnovnim i srednjim školama na području grada Koprivnice i cijele naše županije na čemu im iskreno zahvaljujem – kazala je šefica odjela.

Foto: Matija Gudlin
Dr. Toth- Mršić s Dr. Marković i glavnom sestrom Odjela, bacc. med. tech. Draženka Petric // Foto: Matija Gudlin

Kako će novi prostor izgledati, pojasnio nam je dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice, istaknuvši da ovaj Odjel već dugi niz godina infrastrukturno trpi te da su promjene zato nužne.

– Fokus na pedijatriju postoji već dulje vrijeme, ali nije bio dobro artikuliran. Posljednjih godinu i pol sam ga dodatno potencirao ovim projektom. Postojeći stacionar pedijatrije i novi prostor trebali bi biti jednake kvadrature. Ovaj postojeći ima između 300 i 400 kvadrata. Znači, polovicom iduće godine ta će djelatnost biti na dvostrukoj kvadraturi. Jedan dio će biti stacionarski, a preostali dio u okviru dnevne bolnice odnosno ambulanti za pedijatrijske pacijente odnosno za potrebe u dnevnom režimu- objašnjava ravnatelj Devčić.

Obilazak HBO
dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice // Foto: Ivan Brkić

Povećat će se i broj apartmana kroz ovaj koncept, no trenutno nije moguće precizirati za koliko kreveta. No, uvedena će biti i nova pravila po tom pitanju.

–  Stacionar će imati svoj odjel, a dnevno bolničke potrebe će se zbrinjavati u svojem, posebnom prostoru. Značit će to puno bolji komfor za pacijente, ali i za sve zdravstvene djelatnike koji također zaslužuju bolje uvjete. Što se tiče apartmana, jasno će se morati definirati koji bolesnici će imati prioritet hospitalizacije s roditeljima. Ostavit ću pedijatrima da oni definiraju tko može ostati s djetetom i pod kojim uvjetima. Sada imamo situacija da pacijenti budu smješteni po hodnicima, no ovime će se i to izbjeći-  kaže ravnatelj Devčić.

Podsjetimo, ovaj Projekt dnevnih bolnica je multidisciplinaran te obuhvaća devet kliničkih djelatnosti – pet kirurških i četiri nekirurške, a vrijednost je oko 36 milijuna kuna.