Ravnopravnost spolova

FOTO Okupile se žene aktivne u lokalnoj i regionalnoj politici

Ključne poruke inicijative za više žena u politici su da se žene moraju međusobno povezivati i podupirati neovisno o stranci kojoj pripadaju.

11:13h
0
Ustupila: Verica Rupčić

U organizaciji Hrvatske zajednice županija nastavljeno je okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici, ovoga puta u Međimurju. Započelo je prijemom kod međimurskog župana Matije Posavca, kojemu se pridružio i ministar uprave i potpredsjednik Vlade RH Ivan Kovačić.

Susretima žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici pokrenuta je inicijativa koja u fokus stavlja upravo političarke kako bi uoči lokalnih izbora bile hrabrije i kandidirale se za izvršne funkcije u svojim općinama, gradovima i županijama. Budući da činjenice govore kako se postotak žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici drastično smanjio u odnosu na izborne rezultate prijašnjih godina, nužno je poduzimati razne aktivnosti kako bi se to promijenilo.

U Čakovcu je održano predavanje i radionica  na temu Osnaženog komuniciranja, a drugog dana je u Sv. Martinu na Muri održan panel, na kojemu je zajedničke zaključke prezentirala Verica Rupčić, predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, ujedno i predsjednicu Povjerenstava za ravnopravnost spolova KKŽ.

Zaključci su poslani u javnost, a odnose se na inicijativu izmjene izbornog sustava prema modelu jedna žena – jedan muškarac na stranačkim listama te na djelovanje na strukturne promjene koje će rezultirati većom participacijom žena u politici. Ključne poruke inicijative za više žena u politici su da se žene moraju međusobno povezivati i podupirati neovisno o stranci kojoj pripadaju. Sljedeći korak ove inicijative je uključivanje mladih.

Na panel raspravi su sudjelovale malobrojne žene koje se nalaze na izvršnim funkcijama u hrvatskoj politici: zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske  županije Tajana Broz te bivša premijerka Jadranka Kosor.

čitam...
Loading...