12.9 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Prvenstvo Hrvatske

FOTO Orači Koprivničko-križevačke županije najbolja ekipa u Hrvatskoj, iskazali se i u pojedinačnoj konkunrenciji
F

Što se tiče orača iz koprivničko-križevačke županije, Saša Višak je zauzeo drugo mjesto s plugom ravnjakom, a Zoran Radiček bio je treći s plugom premetnjakom.

Ne propustite

Orači Koprivničko-križevačke županije osvojili su prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji na jučerašnjem Natjecanju u oranju Republike Hrvatske održanom u Kupinečkom Kraljevcu.

Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, a Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka. Što se tiče orača iz koprivničko-križevačke županije, Saša Višak je zauzeo drugo mjesto s plugom ravnjakom, a Zoran Radiček bio je treći s plugom premetnjakom.

Natjecalo se i u oranju konjima, gdje je titulu najboljeg ponio Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije, drugoplasirani je Ivan Dugaja iz Virovitičko-podravske županije, a trećeplasirani je Mirko Majsec iz Krapinsko-zagorske županije.

Prilikom ocjenjivanja ne ocjenjuje se brzina, nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju elemente otvaranja prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor i pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization). Uz bogat kulturno-umjetnički program i gastronomsku ponudu, bile su organizirane vožnje kočijama i jahanje konja te ponija.

Natjecanja su, zaoravanjem prve brazde konjima, svečano otvorili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

– Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je prošle godine. Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije dobiju pod povoljnim uvjetima –  izjavio je ministar Tolušić.

REZULTATI

Plug ravnjak
1. mjesto Radivoj Rekić, Virovitičko-podravska županija
2. mjesto Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija
3. mjesto Mijo Samardžija, Požeško-slavonska županija

Plug premetnjak
1. mjesto Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija
2. mjesto Ivan Spudić, Karlovačka županija
3. mjesto Zoran Radiček, Koprivničko-križevačka županija

Ekipno
1. mjesto Koprivničko-križevačka županija
2. mjesto Bjelovarsko-bilogorska županija
3. mjesto Virovitičko-podravska županija

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dobro je znati

Pet biljaka koje u dom privlače ljubav i strast, a neke utječu i na dugotrajnost veze!

Biljke su izvor pozitivne energije pa će upravo takvu energiju privući i u okolinu, odnosno prostor u kojemu se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×