24.1 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
predstavljanje projekta

FOTO Ovako će za dvije godine izgledati učenički dom u Koprivnici, Koren: Prednost je blizina kolodvora, a primat će 80 učenika
F

Podsjetimo, punih 15 godina prošlo je otkako je u Koprivnici održana sjednica na kojoj je Vlada Ive Sanadera odlučila za jednu kunu Gradu Koprivnici predati na upravljanje zgradu željezničkog konačišta u koprivničkoj Kolodvorskoj ulici.

Ne propustite

Krajem travnja ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u Županijskoj upravi uručio je Odluku o darovanju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu rekonstrukcije i nadogradnje Učeničkog doma u Koprivnici. 

O ovoj su temi danas, u prostorima PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, govorili koprivničko-križevački župan Darko Koren, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, ravnatelj Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić, ujedno predstavnik ravnatelja gradskih srednjih škola, kao i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek koja je održala prezentaciju projekta.

– Projekt smo najavljivali proteklih mjeseci. Kulminirao je donošenjem odluke o darovanju ministra Darka Horvata. Time smo apsolvirali prvu fazu projekta, to je preduvjet. Potpisat ćemo i ugovor o darovanju što je tehnička formalnost koje ćemo riješiti narednih dana. Danas želimo prezentirati projekt učeničkog doma, zajednički projekt Županije i Grada Koprivnice. Gradonačelnik Mišel Jakšić i ja o njemu smo se više puta složili – rekao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Objekt bi, kazao je Koren, trebao udovoljiti potrebe iskazane analizom.

– Želimo da ovaj projekt bude osnova ideje. Prvo, imamo iskoristiv objekt bez obzira na trenutno stanje. Za dvije godine, kada se dom otvori, komparirat ćemo dva stanja. Položaj je idealan zbog blizine željezničkog i autobusnog kolodvora. Učenici će doći javnim prijevozom, prijeći cestu i biti u svojim sobama – kazao je Koren.

Stražnja strana budućeg učeničkog doma u Koprivnici // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Pozitivan utjecaj na upisne trendove

S gradskim vodstvom usuglasili su urbanističke stavove. Plan je, objasnio je župan, napraviti smještajne kapacitete za 75-80 učenika.

– Uklonjene su sve prepreke za dobivanje zgrade. Hvala gradonačelniku Jakšiću što je prihvatio ideju kao zajednički projekt, po uzoru na izgradnju pet školskih sportskih dvorana koje gradimo s općinama.

Foto: Ivan Balija
Ksenija Ostriž // Foto: Ivan Balija

Riječ je, potom, preuzela zamjenica koprivničkog gradonačelnika.

– Ovo je važan projekt za Koprivnicu, za županiju i razvoj naših škola. Puno smo pričali s roditeljima i ostalima zainteresiranima. Kao ravnateljica, imala sam učenike iz Dubrovačko-neretvanske županije ili istočnih, slavonskih županija. Pritom mislim na sva zanimanja zbog kojih djeca dolaze. To su prvenstveno zanimanja u Obrtničkoj školi koja je krenula u dogradnju. Ponekad nisu upisivali rijetka zanimanja samo zato jer nisu imali prikladan smještaj i prehranu. Time ćemo poduprijeti razvoj poduzetništva. Tu su i smjerovi sportske gimnazije, ali i svi sportaši koji su upisali srednju školu u Koprivnici. Vjerujem da imamo želju i ambiciju poduprijeti projekt i za dvije godine imati dom. Sigurno će pozitivno utjecati na upisne trendove u trenutne programe, možda i neke buduće – smatra K. Ostriž.

Sobe učeničkog doma imat će po tri kreveta // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Robotić: “Ne delaju Županija i Grad đački dom samo za učenike iz Dubrovačko-neretvanske ili Istarske županije, već se prvenstveno radi za učenike koji dolaze s rubnih prostora Koprivničko-križevačke županije.”

Robotić je, dakle, predstavljao ravnatelje koprivničkih srednjih škola.

– Župan je dobro prepoznao da ćemo zajedno, u sinergiji, napraviti nešto. Prije 15 godina u istoj sinergiji pokrenut je projekt Gimnazije Fran Galović koja je iz prosječne postala top škola. Isto će se, vjerujem, dogoditi s domom – započeo je Robotić.

Proveo je istraživanje među učenicima koprivničkih srednjih škola. Anketiranjem 1003 učenika svih razreda objasnio je kako se jasno može iščitati potreba za smještajnim kapacitetima srednjoškolske populacije u Koprivnici.

Foto: Ivan Balija
Vjekoslav Robotić // Foto: Ivan Balija

– Ne delaju Županija i Grad đački dom samo za učenike iz Dubrovačko-neretvanske ili Istarske županije, već se prvenstveno radi za učenike koji dolaze s rubnih prostora Koprivničko-križevačke županije. Žao mi je da djeca gube tri-četiri sata dnevno na prijevoz, rano se ustaju kako bi stigli na nastavu, dio mladosti provode u autobusima i vlakovima. Poboljšat ćemo kvalitetu i komfornost obrazovanja. To je preduvjet za daljnji razvoj konkurentnosti srednjih škola. U sljedećih deset godina čeka nas diverzifikacija zanimanja. Ovdje se mudrom obrazovanom politikom radi na tome da bismo za deset godina bili konkurentni na hrvatskom i europskom tržištu. Bit ćemo top županija što se tiče komfornosti obrazovanja u Hrvatskoj – zaključio je Robotić.

Rekonstrukcijom ove zgrade, smještene u blizini autobusnog i željezničkog kolodvora, Koprivnica će dobiti učenički dom // Foto: Ivan Balija
U Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje učenički dom u Križevcima.
Foto: Ivan Balija
Ana Mušlek // Foto: Ivan Balija

Pročelnica A. Mušlek tijekom prezentacije, između ostaloga, prikazala je kako u Hrvatskoj trenutno djeluje 59 učeničkih domova, pri čemu je jedan u Koprivničko-križevačkoj županiji, odnosno u Križevcima te ima 110 učenika.

Od, otprilike, 3500 srednjoškolaca u našoj županiji, njih 54,7 posto polaznici su koprivničkih škola. U kontekstu, pak, istraživanja koje je proveo ravnatelj Robotić, od 1003 anketirana učenika, njih 939 svakodnevno putuje, a 64 su podstanari.

Vrijednost projekta učeničkog doma u Koprivnici jest oko 25 milijuna kuna, što će se točno utvrditi nakon provođenja javnih nabava.

Kako će izgledati, pogledajte na fotografijama u nastavku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani općine

FOTO/VIDEO Fešta se nastavlja, Ivančane zabavljaju tamburaši do ranih jutarnjih sati, veselo je!

Koprivnički Ivanec danas blista od dobre atmosfere i raspoloženja, a kako i ne bi kada slavi svoj rođendan! Dani općine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×