predstavljen podravski zbornik

FOTO Ove godine u Zborniku se mogu pronaći informacije o osobama koje su na različite načine obilježile prošlost Podravine

08:54h
0
foto: koprivnica.hr

Povodom obilježavanja Dana grada Koprivnice,  u Galeriji „Mijo Kovačić“ predstavljen je  44. Podravski zbornik.


Na početku večeri glazbeni uvod je izveo KUD „Fran Galović“ iz Peteranca budući da ovogodišnju naslovnicu krasi peteranski vez file, kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Novo izdanje Podravskog zbornika predstavio je glavni urednik Robert Čimin i  izvršna urednica Vesna Peršić Kovač te autori Zvonimir Ištvan i Venija Bobnjarić-Vučković.

Osim radova koji se bave različitim temama iz prošlosti podravskog kraja ili ukazuju na neke suvremene pojave, ove godine čitatelji Zbornika u nekoliko radova moći će pronaći zanimljive informacije o osobama koje su na različite načine obilježile prošlost Podravine, ali se do sada o njima nije pisalo. Već ustaljena rubrika “Podravsko nakladništvo” donosi detaljan prikaz publikacija objavljenih u razdoblju od godine dana, a kroničar je i ovaj put dao svoje viđenje društvenih događanja koji su obilježili podravsku svakodnevnicu s posebno izdvojenim općinama Gola, Peteranec i Kloštar Podravski.

Balans ovogodišnjeg izdanja Zbornika vidljiva je u jednakom broju Članaka  i Priloga , među kojima je zamjetnija količina radova povijesne tematike, a predstavljena su i tri književnika te već tradicionalno Podravsko nakladništvo i Podravske kronike. U predstavljanju su sudjelovali i članovi Ludens teatra Fran Đurašin sa čitanjem pjesme Ivana Goluba Baladu o Bartolu te Rajnard Hraščanec s pjesmom Maše Virag O ljepoti prolaznosti.

Ovogodišnje je izdanje tiskano u 800 primjeraka, a njegovo je izlaženje potpomognuto ponajprije sredstvima Grada Koprivnice, a potom Koprivničko-križevačke županije, Gradova Đurđevac i Ludbreg te Općina Kloštar Podravski, Legrad, Gola, Đelekovec, Hlebine, Molve, Peteranec, Virje, Koprivnički Ivanec i Novigrad Podravski, kao i tvrtki Hartmann d.o.o. i Baltazar d.o.o. iz Koprivnice.

Takvim pristupom osigurana je kvalitetna distribucija knjige diljem Podravine, od Ludbrega do Kloštra Podravskog, a kojim će se ujedno i održati prepoznatljiva regionalnost kulturološke publikacije kao svojevrstan raritet nakladničke cjeline u Hrvatskoj.

Uslijedit će predstavljanja u Ludbregu i Đurđevcu te drugim sredinama prema ukazanoj potrebi, a već s početkom nadolazeće kalendarske godine Uredništvo Zbornika će započeti s pripremama za novo izdanje.

Ispred Grada Koprivnice predstavljanju zbornika prisustvovali su Mišel Jakšić, gradonačelnik i Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

čitam...