Sveučilište sjever

FOTO “Paketići povijesti” Vegete kroz 60 godina prikazani interaktivnom izložbom, pogledajte koliko su bili ispred svog vremena

Istraživanje teme i autorstvo potpisuje Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice, ujedno voditeljica muzejske zbirke u kojoj se čuvaju vrijedni primjerci ambalaže i grafičkog dizajna.

17:41h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Prostore Sveučilišta Sjever u Koprivnici krasi izložba “Vegeta 60 – paketić povijesti”.

Kao što je poznato, ove se godine obilježava 60 godina od stvaranja megapopularne Vegete i 100 godina od rođenja Zlate Bartl, vizionarke koja ju je stvorila.

Povodom tih obljetnica, Muzej grada Koprivnice, Podravka i Hrvatsko dizajnersko društvo okupili su ekipu stručnjaka koja je uz Noć muzeja u zagrebačkoj Galeriji HDD-a predstavila 60 dizajnerskih i grafičkih rješenja ambalaže Vegete kroz povijest u zanimljivoj interaktivnoj izložbi.

– Izložbom je obrađena ambalaža koja pripada samom vrhu grafičkog dizajna u Hrvatskoj, koja se može iščitavati vrlo slojevito, kao odraz prostora i vremena. Bez obzira na kolektivnu nostalgiju koja je u trendu, izložba je važna za razumijevanje agencijskog dizajna i povijesti ambalaže koja nam je svima urezana u kolektivnu mentalnu sliku, no ne pamtimo koliko je u pojedinim razdobljima bila ispred svog vremena – kažu organizatori izložbe.

Istraživanje teme i autorstvo potpisuje Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice, ujedno voditeljica muzejske zbirke u kojoj se čuvaju vrijedni primjerci ambalaže i grafičkog dizajna. Oblikovanje publikacije i vizualno rješenje potpisuje zagrebačka agencija Bruketa & Žinić & Gray, a postav izložbe oblikovale su Brigade.

čitam...