izvanredna konferencija

FOTO Policija razriješila seriju teških krađa u našoj županiji: Da im nismo stali na kraj, nastavili bi s nedjelima

Motivi krađa bili su, otkrili su iz policije, avanturizam i koristoljublje.

13:30h
0
Dio stvari koje je križevački lopovski trojac ukrao tijekom proteklih mjeseci // Foto: Policijska uprava koprivničko-križevačka

Policijska uprava koprivničko-križevačka danas je održala izvanrednu konferenciju za medije. Govorilo se o razrješenju serije kaznenih djela teških krađa. Točnije, njih 32, počinjenih od listopada prošle do siječnja ove godine. Načelnik Miroslav Puž, koji je nedavno došao na ovu funkciju, kazao je kako je zaključeno kriminalističko istraživanje.


Riječ je, potom, prepustio svojim kolegama. Objasnili su kako se istraga provodila dva mjeseca tijekom kojih je zabilježeno mnogo provala i krađa. Zaključili su kako se radi o povezanim pljačkama, utvrdivši kako ih je počinila grupa mlađih muškaraca sa šireg križevačkog područja. Osumnjičenici imaju 20, 25 i 28 godina. Motivi krađa bili su, otkrili su iz policije, avanturizam i koristoljublje.

– Pretražene su kuće i vozila koja koriste te su pronađeni predmeti koje su ukrali, njih stotinjak. Uhićeni su, nakon pretrage ispitani te će biti podnesena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu u Bjelovaru. To su im prva djela, priznali su krivnju, pronađena je većina predmeta. S obzirom na to da su priznali krivnju, pušteni su na slobodu – kazao je Romano Vaupotić, voditelj službe kriminalističke policije.

Foto: Ivan Balija
Romano Vaupotić // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž // Foto: Ivan Balija

Prošle su godine ukupno zabilježena 54 slučaja teške krađe, što znači da ih više od pola otpada upravo na ovu istragu. Točnije, 12 krađa počinjeno je u prosincu 2020., dok su ostale obavljene u siječnju ove godine, i to na područjima Kloštra Vojakovačkog, Gornje Glogovnice i Treme Osuđevo. Usto, 20-godišnjak i 28-godišnjak pokušali su provaliti u vikendice u Čabrajima i Velikom Potočecu, pritom na jednoj oštetivši prozor. Jednom su čak u lopovski pohod otišli na područje Svetog Ivana Zeline. Ukupna materijalna šteta iznosila je 87 tisuća kuna, a ukrali su, recimo, alat, informatičku opremu, zvučnike i ključeve.

Uglavnom su krali po vikendicama, dvije teške krađe bile su u poslovnim prostorima, u dvije tvrtke gdje su si uzeli alat, dva skenera, dva tableta i slično, a jednom je meta bila obiteljska kuća u Ladincu.

Foto: Ivan Balija
Ivan Pukec // Foto: Ivan Balija

– Serija krađa vjerojatno bi se nastavila da nismo utvrdili počinitelje i tome stali na kraj – kazao je Ivan Pukec, načelnik Policijske postaje Križevci.

– U neke su vikend-objekte provalili samo kako bi vidjeli što se unutra nalazi. Recimo, provalili su u 14 vikendica, ali ništa nisu uzeli, već su otišli dalje – objasnili su.

Foto: Policijska uprava koprivničko-križevačka
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...