18.7 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MINISTRICA U POSJETU

FOTO Poljoprivrednicima nakon pola godine isplaćena šteta, Mraz: Mijenjali smo stakla, folije, zavjese na staklenicima i plastenicima, izgledalo je nerješivo, ali uspjeli smo
F

Potrajalo je možda malo duže nego što smo na početku očekivali, no razlog je vrlo jednostavan - žalosna činjenica da su se elementarne nepogode kroz svibanj i lipanj ponavljale - rekla je ministrica Vučković danas u obilasku terena

Ne propustite

Općinu Veliki Bukovec koja je pred šest mjeseci bila pogođena olujnim nevremenom danas je posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Povod njenog dolaska bila je isplata naknade štete poljoprivrednicima iz Varaždinske županije čiji su usjevi i nasadi tijekom svibnja stradali u tuči.

Ministrica je za obilaska terena prisustvovala konferenciji za medije na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Josip Mraz na temu šteta u poljoprivredi nastalih uslijed elementarne nepogode tuče.

Podsjetimo, tuča veličine teniskih loptica u svibnju je uništila staklenike, plastenike, nasade, ali i automobile, kuće i ostale objekte. Vučković je tada obećala pomoć države u obnovi proizvodnje u što skorijem vremenu.

Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija

Vlasnik OPG-a Josip Mraz zahvalio je svima na pomoći te je kazao da čekaju mjeru 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala kako bi sanirali preostalu štetu.

– U početku je izgledalo nerješivo, no uz puno truda smo uspjeli. Mijenjali smo kompletno stakla, folije, zavjese na staklenicima i plastenicima. Na kompletan popravak utrošili smo 500 tisuća kuna. Velik novac – kazao je.

U ime prisutnih načelnika obratio se načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

–  Uspjeli smo uz pomoć Općine, Županije, Ministarstva i Vlade RH, a najzaslužniji su ljudi koji su međusobno pomagali pa se zajedništvo proširilo. Od 10,5 milijuna kuna, 8 milijuna se iz Županije prelilo na tri općine čiji su načelnici danas ovdje, za štetu koja je nastala na poljoprivrednim usjevima i samim staklenicima i plastenicima gdje je bila pogođena proizvodnja cvijeća i povrća. Pokušat ćemo ljudima u općini nadoknaditi barem dio štete koja se dogodila 25. svibnja – poručio je Vrbanić

Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kazao je da su odmah nakon elementarne nepogode u suradnji s gradonačelnicima i načelnicima i njihovim Povjerenstvima za utvrđivanje šteta krenuli u akciju kako bi oštećeni štetu upisali u registar.

– Prošli tjedan smo tu štetu isplatili. Radi se o ukupno 393 OPG-a i odšteti od 10,4 milijuna kuna, odnosno oko 50% upisane štete. Iznos odštete je oko 50%. Paralelno s time Varaždinska županija izdvaja određena sredstva za subvenciju poljoprivredne proizvodnje, to smo unatrag godinu dana digli za otprilike 50%, tako da je do sada utrošeno oko šest milijuna kuna za taj vid potpore koji je koristio oko 1040 poljoprivrednih proizvođača – napomenuo je župan Stričak.

Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija

Ministrica poljoprivrede Vučković zahvalila je svima koji su žurno, savjesno i nesebično radili na sanaciji posljedica velike elementarne nepogode te proizvođačima na povjerenju u administraciju i sustav.

– S pomoći koja je osigurana odlukom Vlade RH, a u suradnji s Varaždinskom županijom, pomaže se blizu 400 poljoprivrednika koji trpe posljedice ove elementarne nepogode. Osigurali smo dodatna sredstva kako bismo ljudima nadoknadili dio izgubljenog prihoda i kako bismo ostvarili našu prvu poruku, a to je – nemojte odustajati, imat ćete podršku. Potrajalo je možda malo duže nego što smo na početku očekivali, no razlog je vrlo jednostavan – žalosna činjenica da su se elementarne nepogode kroz svibanj i lipanj ponavljale, stoga se i produljivalo vrijeme unosa podataka u registar šteta, a bez konačnih podataka ne mogu se isplatiti pomoći. Ovaj intenzitet potpore u odnosu na tu štetu je otprilike 55% što je čini prilično značajnom, dobrom za proizvođače. Na području Varaždinske županije isplatili smo otprilike 10,5 milijuna kuna, a za svih šest pogođenih županija što se tiče poljoprivrede 25 milijuna kuna – kazala je ministrica.

Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija

Za sanaciju nerazvrstanih cesta oštećenih tučom Ministarstvo poljoprivrede Varaždinskoj županiji dodijelilo je više od četiri milijuna kuna.

Na ovom području se nalazi pola hrvatske cvjećarske proizvodnje, a mehanizmima pomoći Vlada, Ministarstvo poljoprivrede, Županija i jedinice lokalne samouprave nastoje omogućiti novi potpuni rad poljoprivrednih gospodarstava u vrlo kratkom roku da bi se potpuno osposobili kapaciteti.

Na dočeku ministrice bili su varaždinski župan Anđelko Stričak te predstavnici lokalne samouprave i poljoprivredni proizvođači, a konferenciji su nazočili načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik općine Mali Bukovec Darko Marković, Svetog Đurđa Josip Jany te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek.

 

Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Naknada za tuču, Ludbreg
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×