Dijelimo ulaznice

FOTO Poruka novog TEDx-a: Dopustite ženama da vas inspiriraju i potaknu na djelovanje, jer vještina ne poznaje spol!

19:00h
0
Maša i Andreja - žensko kreativno lice Koprivnice // Foto: Matija Gudlin

Konferencija se odvija povodom TEDWomen konferencije koju organizira TED svake godine, a njena posebnost jest da naglašava snagu žena i djevojaka koje su kreatorice i donositeljice promjena.

Još jedna konferencija TEDxKoprivnicaLibrary održat će se po deveti put u subotu, 12. studenoga s početkom u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke knjižnice Fran Galović.

Velike ideje posjetiteljima će prezentirati sedam iznimnih žena i jedan muškarac te ih pokušati inspirirati svojim vizijama i dostignućima u područjima kojima se bave i u kojima ostavljaju nedvojbeno veliki trag, a s porukom “Vještina ne poznaje spol!”

Konferencija se odvija povodom TEDWomen konferencije koju organizira TED svake godine, a njena posebnost jest da naglašava snagu žena i djevojaka koje su kreatorice i donositeljice promjena.

Lidija Kralj // Foto: TEDx
Lidija Kralj // Foto: TEDx

Prvu govornica Lidija Kralj profesorica je matematike i informatike, ali i urednica digitalnog časopisa Pogled kroz prozor, eTwinning ambasadorica za Hrvatsku, članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, voditeljica brojnih projekata i još mnogo toga.
Ona će predstaviti svoje viđenje računalnog razmišljanja koje se može primijeniti u različitim područjima. Poruka njene prezentacije je da primjenom računalnog razmišljanja i kvalitetnim informatičkim obazovanjem možemo razumijeti svijet, ali i postati interaktivni stvaratelji te mijenjati postojeće.

Tea Žakula, docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, ujedno je incijator osnivanja spomenutog laboratorija s ciljem unapređenja kvalitete istraživanja i edukacije u području energetske učinkovitosti.

Tea Žakula // Foto: TEDx
Tea Žakula // Foto: TEDx

Doktorirala je na prestižnom sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology) u SAD-u.
Ona se pita gdje smo i kamo idemo s našim zgradama odnosno što ih zapravo karakterizira. Što uopće znači pametna zgrada, i jesu li zaista ove danas bolje i pametnije građene od onih u 12. stoljeću – baza je njenog izlaganja.

Do djetetove 3. godine razvije se gotovo 80% njegova mozga. Znaju li roditelji na što se u razvoju moraju fokusirati u tom razdoblju djetetova života? Ako imaju pitanja, odgovore zna Irena Orlović, uspješna poduzetnica, vlasnica izdavačke kuće, kreatorica web-aplikacije Pametnica koja sadrži više od 1000 edukativnih materijala za rad s djecom. Njezina je misija pomoći svima onima koji žele doći do potrebnih informacija kako bi djeci osigurali zdrav fizički i psihički razvoj, a poseban naglasak stavlja na emocionalnu inteligenciju kao temelj zdravog intelektualnog razvoja djeteta.

Irena Orlović // Foto: TEDx
Irena Orlović // Foto: TEDx

Dvije koprivničanke i velike prijateljice, Maša Zamljačanec i Andreja Salajec pokrenule su udrugu za promicanje suvremene umjetnosti i kulture Mamuze. Uspješno se bave organizacijom kulturnih događanja u Koprivnici te sudjeluju u umjetničko-istraživačkim projektima i brojnim radionicama. U svojem govoru osvrnut će se na jedno posebno mjesto – Koprivnicu. Mali, ali veliki grad za koji kažu da je grad po mjeri čovjeka, grad ljudi koji djeluju u zajedništvu te jedni od drugih uče i nasljeđuju želju za učenjem.

Među osam inspirativnih govornica predstavit će se začetnici umjetničkog web-projekta Od5do95, bivši i sadašnji studenti Akademije dramskih umjetnosti Andrea Kaštelan, Arijana Lekić-Fridrih i Marin Leo Janković.

Njihov projekt zamišljen je kao medij za prenošenje priča žena o tome što znači biti žena u Hrvatskoj te kako se njihov put razlikuje u odnosu na živote njihovih predaka.

Od5do95 // Foto: TEDx
Od5do95 // Foto: TEDx

Cilj je potaknuti međugeneracijski dijalog, a svaka žena koja sudjeluje u ovoj vremenskoj crti predstavlja po jednu godinu života – od 5 do 95 godina.

Kako je broj posjeta ograničen, bez obzira na to što su besplatne, požurite nabaviti svoje ulaznice. Dvije vam dijeli ePodravina, a sve što trebate učniti je prijaviti se na obrascu na dnu teksta.  Ostali ih mogu podići u Odjelu za odrasle od ponedjeljka.

Medijski pokrovitelj ovog događaja je ePodravina.hr.

9. TEDx u Koprivnici // facebook cover
9. TEDx u Koprivnici // facebook cover

čitam...