REGULIRANJE RADNOG VREMENA

FOTO Poslodavci i sindikati šalju poruku, hoće li trgovine zatvoriti svoja vrata tijekom nedjelje?

Predsjednik HUP-ove Udruge trgovine Martin Evačić poručio je da bi nedjelju trebali platiti 500 posto.

13:09h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Predsjednik upravnog odbora KTC-a Ivica Katavić početkom studenog objavio je kako radnici toga trgovačkog lanca više neće raditi nedjeljom. Naravno, svi su bili oduševljeni, u što smo se i sami uvjerili.

A sada je Sindikat trgovine Hrvatske (STH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao nadležne institucije da reguliraju rad nedjeljom u trgovinama jer porast broja radnih sati nerijetko loše utječe na radnike, piše Večernji.hr.

Predsjednica STH-a Zlatica Štulić podsjetila je na Europsku socijalnu povelju kojom svaka država može donositi pravila uz poštivanje tradicije i zaštite radnika. Smatra kako bi odlazak radnika iz trgovinske djelatnosti mogao dovesti do kolapsa, naglašavajući kako u maloprodaji radi 71 posto žena što je, za nju, diskriminacijski čimbenik.

Predsjednik HUP-ove Udruge trgovine Martin Evačić predlaže ograničavanje rada ili eventualno bitno povećanje plaća čime bi se destimulirao rad posljednjeg dana tjedna. Poslodavcima je čak poručio da bi nedjelju trebali platiti 500 posto. Tvrdi kako se ništa značajno ne bi dogodilo, uzevši u obzir da bi se potrošnja prebacila na subotu i ponedjeljak.

– Omogućit ćemo im da nedjeljom budu sa svojim obiteljima, a profit neće pasti. Uz dobru plaću, sigurne uvjete rada i prilagođeno radno vrijeme, ograničavanje rada nedjeljom jedan je od ključnih faktora – kazao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, piše Večernji.hr.

čitam...
Loading...