-5.6 C
Koprivnica
Srijeda, 8. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KVIZ MAHER

FOTO Poznati lokalni kvizaš Branko Bešenić otkrio nam je sve o koprivničkoj pub kviz sceni, ali i na što je potrošio pozamašan iznos koji je osvojio na Potjeri
F

Osim na pub kvizovima, ovaj rođeni Ferdinandovčanin s koprivničkom adresom, okušao se i na brojnim televizijskim kvizovima.

Ne propustite

Pub kvizovi trenutno su na vrhuncu popularnosti, kako u inozemstvu, tako i u Hrvatskoj. Igraju ih i stari i mladi, i muškarci i žene.

- Oglas -

Atmosfera na pub kvizovima je priča za sebe. Premda se radi o opuštenom druženju prijatelja za stolom uz pivo ili sok, natjecateljska atmosfera je izrazito prisutna.

Uzvici oduševljenja ili razočaranja, lupanje po čelu i slično, redovito su prisutni bez obzira na to što su nagrade obično tek simbolične. Većinom se radi o nekoliko pića na šanku, ulaznicama za neki koncert ili nečem sličnom. Velika većina igrača dolazi isključivo radi zabave i usvajanja novih nebitnih podataka koje će možda iskoristiti na nekom drugom kvizu.

Jedan od njih je i 57-godišnji Branko Bešenić, omiljeni lokalni kvizaš koji trenutno sastavlja pitanja za ljetno izdanje kviza u KKC-u Pixel.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

– Trenutno u dogovoru s Ivanom Pišpekom iz Pixela organiziram ljetni kviz. Prvi je bio krajem šestog mjeseca, a planiramo ih još nekoliko kroz osmi mjesec. Kviz je srijedom, svi su pozvani na druženje, pitanja su šarolika i zaista nisu jako teška – priča nam Branko.

Koprivnička pub kviz scena iz dana u dan sve više raste pa se oni tako trenutno održavaju u čak tri ugostiteljska objekta: Caffe baru Loop, Guliveru i KKC-u Pixel. Ekipe koje igraju obično se sastoje od tri do pet igrača, a svaka ekipa igra pod nekim imenom i često je to pravi festival kreativnosti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Aktivno sudjelujem u koprivničkoj pub sceni, na prijašnjim kvizovima u Pixelu sam sudjelovao ekipno kao natjecatelj. Na kviz su me nagovorili prijatelji mog sina. Tri godine već nastupamo na zimskom kvizu, prvu godinu smo pobijedili, a na jesen se planiramo ponovo prijaviti. Nekad znamo dosta, nekad znamo malo – pojašnjava Branko.

U njegovoj ekipi su još i Mario Kiš, Bojan Osman, Željko Genter i Matija Fordić. Sudjelovali su i na kvizu općeg znanja u Guliveru, gdje su kako Branko kaže, loše prošli, ali su zato bili uspješni na sportskim kvizovima u Loopu i Guliveru.

Foto: Privatna arhiva

Osim na pub kvizovima, ovaj rođeni Ferdinandovčanin s koprivničkom adresom, okušao se i na brojnim televizijskim kvizovima.

– Prvi kviz koji sam pratio bila je Kviskoteka na koju sam se i prijavio 1990. godine, išao sam u Zagreb na testiranje, međutim nikad nisam dobio povratni odgovor. Prvi kviz na kojem sam sudjelovao bio je Upitnik. Nekoliko puta sam odgovarao za jackpot, ali ga nisam osvojio, jednom sam osvojio onaj najniži od pet i pol tisuća. Idući kviz na koji sam išao je Najslabija karika, dva puta sam bio u finalu, ali su protivnik i protivnica bili bolji. U jednoj epizodi nas je troje ostalo na kraju, ja sam imao sve točne odgovore, a oni ne, ali su me svejedno odlučili eliminirati. Iz HRT-a su bili vrlo susretljivi pa su me nakon mjesec dana zvali ponovo na snimanje, ali nisam dobro prošao – kaže Branko.

screenshot
screenshot

Zadnji kviz na kojem je sudjelovao bila je Potjera, a tamo je i osvojio značajan novčani iznos. Reakcije njegovih bližnjih bile su naravno pozitivne, a novac ga nitko nije tražio.

screenshot
screenshot

– To je bilo 2017. godine. Moja je ekipa uz malo hrabrosti, nešto znanja i puno sreće uspjela odnijeti jednu poprilično zadovoljavajuću svotu od 240 tisuća kuna. Nema poreza na igre znanja jer se još uvijek smatra da mozak zaslužuje da ga ne oporezuju – sa osmijehom nam priča.

screenshot
screenshot

Dio osvojenog novca potrošio je na renoviranje stana, jedan dio je stavio na štednju, a priuštio si je i putovanje u Italiju, ali na kvizove se ne prijavljuje radi novca.

– Svi se mi volimo natjecati, prijavljujem se na kvizove više radi nekog natjecateljskog poriva nego radi novca – pojasnio je.

Branko inače radi u Ministarstvu obrane, a osim kvizovima bavi se bicikliranjem, igra veteranski nogomet za ekipu iz Ferdinandovca i vodi jednu malonogometnu ekipu na KC ligi. Na snimanjima često ima tremu, a najbolje mu idu pitanja iz sporta, povijesti i zemljopisa.

– Znanje je vrlo relativan pojam. Svako pitanje koje ne znate je izuzetno teško, a svako koje znate je lagano. Pitanja iz glazbe i umjetnosti mi možda najlošije idu. Najviše informacija doznao sam prateći kvizove, neke nebitne činjenice koje nam svima ostanu u glavi. Danas je to sve dostupnije jer postoji depozitorij pitanja svih kvizova – kaže.

Za kraj nam je otkrio da se na jesen planira prijaviti na kviz Milijunaš, a mi mu želimo puno sreće.

Odlazak na pub kviz može biti višestruko koristan, možete naučiti nove informacije, zabaviti se i steći nove prijatelje različite dobi, zanimanja i interesa. Možda vas sudjelovanje na lokalnom pub kvizu potakne da se prijavite na neki televizijski kviz pa možda nešto i zaradite zahvaljujući svom nepotrebnom znanju. U svakom slučaju ćete se iznenaditi kad shvatite koliko je vaš mozak pun informacija kojih ni sami niste svjesni. Uostalom, prema riječima Blaise Pascala: Kudikamo je bolje znati o svakoj stvari ponešto nego o jednoj sve. 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Sportski kviz u Guliveru // Foto: Privatna arhiva
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

šokantne slike

[FOTO] UZNEMIRUJUĆE Nepoznati monstrum psu u nozi probušio rupu i kroz nju provukao lanac

Uznemirujuće i krajnje šokantne fotografije stižu iz varaždinske Udruge za zaštitu životinja Spas, čiji su djelatnici prije nekoliko dana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti