13.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nezaobilazan kulturni događaj

FOTO Predstavljanjem zvučnih instalacija na trgu, počela je Noć muzeja u Koprivnici
F

Ne propustite

Noć muzeja jedan je od najpopularnijih kulturnih događaja koje Hrvatska njeguje, a na koprivničkom je području upravo počelo njegovo 13. izdanje.

– Posebnog otvorenja zbog epidemiološke situacije ove godine nije bilo, a svi objekti  objekti u Koprivnici, Hlebinama i Peterancu otvoreni su od 18 sati pa do ponoći. Još stignete doći, a na ulazima će vas dočekati kustosi i popričati s vama o aktualnim izložbama koje su postavljene – najavio je ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

Ove godine svi su nastojali u što je moguće većem obimu izložbe prebaciti u virtualni svijet, a tako je i u Koprivnici.

Noć muzeja počela je prezentacijom zvučnih instalacija koje su edukativne i putem kojih će stručni zaposlenici Muzeja predstaviti priče o predmetima i gradu. Riječ je o osvijetljenim stupovima obljepljenima određenom tematikom iz kojih izlazi zvuk razgovora radijskog voditelja i kustosa.

Stopovi su postavljeni ispred Galerije, u paviljonu, na trgu i ispred Muzeja te na katu Muzeja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Naglasci ovogodišnjeg programa su važnost muzeja u uvjetima kriza, njihova zadaća i zadaća muzejskih stručnjaka, domišljati načini komunikacije, tehnološka opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama. Muzej grada Koprivnice pripremio je Noć muzeja unatoč globalnoj krizi jer je program u potpunosti poprimio karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja i zato će omogućiti vjernoj publici da sudjeluje, obilazi, ali i virtualno uživa u programima – poručili su iz koprivničkoj muzeja.

Prošle je godine bilo 2350 posjetitelja, a ove se, uzevši u obzir epidemiološku situaciju, očekuje manje.

Muzej grada Koprivnice, programi Noći muzeja 2021. godine:

MUZEJ GRADA KOPRIVNICE Stalni postav 18.00-00.00 Na prvom katu Muzeja je stalni postav koji prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća, sakralnu umjetnost i provincijalne umjetničke domete, potom arheološku i etnografsku baštinu te sudjelovanje u Domovinskom ratu. U prizemlju ćemo projekcijom prezentirati akcija „Koprivnički kvartovi“, kao novoakviziranu fotografsku baštinu razvoja Koprivnice u 20. stoljeću.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

GALERIJA KOPRIVNICA Darko Markić – Landscapes 18.00-00.00 Rođen u Vukovaru, Markić živi i radi u Koprivnici, a u Galeriji se samostalno predstavlja drugi puta. Svoje nove „eksperimente“ započeo je tijekom 2020. godine u trenutku kad je već etabliran kao figurativni slikar. Putem te eksperimentalne faze došao je do 34 krajolika predstavljenih u Galeriji koji su mu omogućili da prikladno i aktualno drži razmak u odnosu na promatrača, ali i u odnosu na temu.

GALERIJA MIJO KOVAČIĆ Stalni postav 18.00-00.00 Najmlađa galerija u Koprivnici predstavlja radove najstarijeg živućeg slikara hlebinske škole – Mije Kovačića koji se počeo baviti slikanjem na staklu 1953., a prvu je izložbu imao 1954. godine u Koprivnici. Već 1961. godine samostalno izlaže u Galeriji primitivne umjetnosti, a do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi u brojnim svjetskim galerijama.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

GALERIJA IVAN SABOLIĆ Stalni postav 18.00-22.00 Galerija sa stalnim postavom u zgradi Kapetanije u centru Peteranca čuva originalne skulpture, odljeve i crteže, koje je izradio kipar Ivan Sabolić, rođen u Peterancu. Na prvom katu zgrade čekaju vas Picasso, Krleža, Podravke, Koritarke i druge skulpture koje je za sobom ostavio veliki kipar. Ispred Galerije je poprsje pjesnika Frana Galovića i skulptura Zimsko sunce sa Sabolićevom urnom.

GALERIJA NAIVNE UMJETNOSTI Umjetnost u zajednici 18.00-22.00 Izložba participativnih radova studenata zagrebačke akademije likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara predstavlja fotografije, video radove, slike, grafike i umjetničke objekte stvorene u okviru projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja. Predstavljeni su radovi nastali u suradnji umjetnika mentora i studenata te film o stvaralaštvu Ivana Večenaja uz 100. obljetnicu rođenja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

MINIJATURE ZA RADOZNALE Zvučne instalacije u prostoru 18.00-00.00 Edukativne zvučne instalacije koje donose sakrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta umjetnosti, kulture i svakodnevnog života bit će predstavljene u centru i okolici Koprivnice – Muzej grada Koprivnice, kompleks Gradske tržnice, Zrinski trg, Galerije u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama. Projekt je nastao u partnerstvu s Hrvatskim radijem. Pronađite zvuk i učite s nama!

IVAN VEČENAJ: Z ON KRAJ DRAVE: MALI ČOVJEK VELIKIH IDEJA Mrežna platforma Youtube 18.00-00.00 Polusatni dokumentarni film o stvaralaštvu Ivana Večenaja temeljen na dostupnim arhivskim materijalima (izjavama autora te novinara, likovnog kritičara Tonka Maroevića) iz obiteljskog vlasništva i suvremenim zapažanjima uz 100. obljetnicu rođenja. Film dijeli naziv s izložbom održanom 2020. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, a u koprodukciji s tvrtkom Nexus.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slijetanje

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Teška nesreća, vatrogasci vadili vozača iz vozila, automobil potpuno smrskan

Teška prometna nesreća dogodila se maloprije na relaciji između Rasinje i Prkosa. Kako doznajemo od našeg fotoreportera, sve hitne službe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×