9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zahtjev prema vlasniku

KAKAV OBRAT Generalićev Rogati konj vrijedan 220.000 eura mogao bi dobiti novi dom!
K

Kako doznajemo, Vijećnici su skloni većinom ovu odluku i podržati.

Ne propustite

Rogati konj, remek djelo naive Ivana Generalića iz 1961. godine – vrijedan 220.000 eura mogao bi ipak pronaći novi dom! Nakon što je vlasnik, Generalićev unuk sliku ponudio Republici Hrvatskoj, Gradu Koprivnici i Županiji, a oni odbili činilo se kako će Rogati konj uskoro i na otvoreno tržište umjetnina. No, u međuvremenu, doznajemo pojavila se zainteresirana strana!

Rogati konj pred vijećnicima

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Đurđevca raspravljat će se o zahtjevu Gradskog muzeja u Đurđevcu. Oni žele ovu sliku vidjeti u svom stalnom postavu. Prema Vijeću su poslali zahtjev za sklapanje Ugovora s Goranom Generalićem. Cilj je pokrenuti aktivnosti za smještaj i izlaganje slike u tamošnjem Muzeju. Kako doznajemo, Vijećnici su skloni većinom ovu odluku i podržati. Pretpostavljamo kako već postoje inicijalni dogovori između Muzeja i vlasnika slike. Slijedom toga i ovaj zahtjev za formalizacijom.

O kakvom se dogovoru radi nije poznato. Pretpostavljamo da bi slika bila ustupljena Muzeju koji bi ju mogao držati u svojem postavu.

rogati konj
Ivan Generalić, Rogati konj, ulje na staklu, 76x145cm, 1961

Riječ je o slici Rogati konj, naslikanoj 1961. godine tehnikom ulja na staklu, veličine 76×145 centimetara. Cijena je vrtoglavih 220.000 eura, no prema mišljenju stručnjaka slika je zapravo neprocjenjiva zbog svoje važnosti! Goran je, kako navodi u svojoj ponudi, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, prije prodaje na tržištu, dužan sliku ponuditi Republici Hrvatskoj, kao i županiji i gradu na čijem se području kulturno dobro nalazi. Oni su to, ponavljamo, odbili.

Kako doznajemo, Vijećnici su većinom dali punomoć Muzeju. Vijećnik HDZ-a je bio suzdržan, a SDP-ovi protiv. Njima je sporno što nije naveden iznos “najma” te što je ova odluka došla tik pred samu sjednicu. Inače, namjera vlasnika slike Gorana Generalića je da slika bude stalno izložena i dostupna javnosti, naravno u domovini i Podravini.

Također, u Muzeju i Gradu vjeruju kako bi slika donijela mnogo više koristi, od ulaznica i suvernira nego li što bi to bio iznos najma koji bi, neslužbeno doznajemo, bio simboličan s obzirom na vrijednost slike.

Županija nije željela kupiti Generalićev Rogati konj, no došlo je do obrata, Lacković: Jedino što vrijedi, a izvorno je odavde, je naiva i Ivan Generalić, nemojmo olako proći preko ove točke

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×