IZLAZI OD 1975. GODINE

FOTO Predstavljen novi Podravski zbornik, prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj, Čimin: Može se pronaći sve što je vrijedilo i što će vrijediti zabilježiti

Učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić glazbenim izvedbama uveličali su predstavljanje zbornika.

16:00h
0

Povodom Dana grada Koprivnice danas je u Galeriji Mijo Kovačić predstavljen novi Podravski zbornik. Glavni i odgovorni urednik Robert Čimin istaknuo je kako su od 1975. godine do danas stvorili 45 izdanja, s time da se ponekad radilo o dvobrojima.

– Jedini smo godišnjak regionalnog tipa u Hrvatskoj koji je zadržao strukturu i namjenu započetu sredinom 70-ih. Prepoznatljivi smo po regionalnosti, dok su drugi prešli na muzejski oblik. Imamo različite teme iz povijesti, gospodarstva, etnologije ili arheologije, pa i književne priloge. Okupili smo književnike, gajimo književnost i kajkavsku riječ, želimo promovirati Podravinu u najširem obliku – kazao je Čimin.

Potvrdio je kako su autori renomirana imena poput Hrvoja Petrića ili Nikole Cika, ali i nova lica. Žele, kaže, obuhvatiti najbolje, a ovogodišnje izdanje započinje 100. obljetnicom Domoljuba.

Robert Čimin // Foto: Marko Dedić

– Predstavljamo sve što se dogodilo ove i ono što je obilježilo posljednjih stotinjak godina. Podravski zbornik prije 20-ak godina s pravom smo proglasili malenom podravskom enciklopedijom. Do danas, objavili smo ukupno 1700 radova. Uistinu se može pronaći sve što je vrijedilo zabilježili i što će vrijediti ubuduće. Glede Muzeja, distribucija je veoma važna. Međuknjižničnom razmjenom zbornik šaljemo na 170 adresa u Hrvatskoj i Europi. Zauzvrat dobivamo jednako toliko u našu zbirku. Sredstva se ne troše, a fond povećava. Doći će i do brojnih općina, uzevši u obzir da čak 17 sponzora s područja Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije sufinancira zbornik – objasnio je Čimin.

Vesna Peršić Kovač // Foto: Marko Dedić

Izvršna urednica Vesna Peršić Kovač naglasila je kako donose nove teme i poglede na ovaj kraj, ono što je bilo i što će biti bitno.

– Kao i prošle godine, imamo deset članaka, deset priloga, stalne i nove suradnike koji obrađuju različite teme. Uspjeli smo popuniti približno 300 stranica, obradili događaje iz pet općina, sakupili sponzore i donatore te proširili obitelj Podravskog zbornika – kazala je V. Peršić Kovač.

Mišel Jakšić // Foto: Marko Dedić

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, uz kojega su bile zamjenice Melita Samoborec i Ksenija Ostriž, zahvalio je svima koji su radom doprinijeli nastanku Podravskog zbornika.

– Imamo krasno štivo kojim se ponosimo i vrlo ga često nosimo van granica grada i županije u obliku poklona. Lijepo je vidjeti da se mnoge teme obrađuju s povijesnim naočalama. S aspekta Gradske uprave, drago nam je što je Domoljub obrađen kao prva tema, ponosni smo na obnovu i činjenicu da smo znamenitoj dvorani dali novi duh, novi vjetar. Neka nam bude poticaj, blago okretanje povijesti kako bismo najbolje iz podravske povijesti uzeli i iskoristili kako bi se Koprivnica i Podravina nastavili razvijati – izrekao je gradonačelnik.

Učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić glazbenim izvedbama uveličali su predstavljanje zbornika.