Svi u školi, svi pri stolu

FOTO Projekt osiguravanja školskog obroka za 767 potrebitih učenika uspješno proveden, slijedi apliciranje novoga

Htjeli, ne htjeli priznati, takve djece ima i prisutna su. Ovim projektom svoj djeci osiguravamo da budu ravnopravna i da budu sita. Idući tjedan ide već prijava za novi projekt. Dok čovjek radi nešto plemenito i dobro, onda nije ništa teško, zaključio je Ljubić.

09:39h
0
Završna konferencija // Foto: Matija Gudlin

Projekt “Svi u školi, svi pri stolu” nakon uspješne provedbe danas je doživio svoju završnu konferenciju u prostoru Koprivničko-križevačke županije koja je i nositelj projekta. Partneri u projektu bili su svih 18 osnovnih škola s područja županije, a čiji su ravnatelji prisustvovali konferenciji.

Projekt je financiran iz Fonda EU, a cilj mu je bio osigurati prehranu za učenike koji žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva tijekom nastavne godine 2016./2017.

Župan Darko Koren ovaj je projekt istaknuo kao jedan od važnijih projekata jer obuhvaća granično rizični segment sustava.

– Naš je zadatak da promijenimo to što je određen postotak djece u tom smislu drugačiji i da sva djeca dobiju istu startnu poziciju. Vrijednost ovog projekta 865.000 kuna i obuhvaća 767 učenika. Idući tjedan je radni sastanak u Ministarstvu i nadam se da ćemo uspješno apsolvirati sve prepreke, kako bismo isti projekt mogli ponoviti i iduće godine – poručio je Koren.

Ana Mušlek, Ratimir Ljubić i Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Zamjenik župana Ratimir Ljubić progovorio je i kao bivši ravnatelj škole, rekavši kako je zaprepašćujuće kad roditelji gotovo 800 učenika ne mogu priuštiti školski obrok.

– Htjeli, ne htjeli priznati, takve djece ima i prisutna su. Ovim projektom svoj djeci osiguravamo da budu ravnopravna i da budu sita. Idući tjedan ide već prijava za novi projekt. Dok čovjek radi nešto plemenito i dobro, onda nije ništa teško – zaključio je Ljubić.

Ravnatelj OŠ Sokolovac Saša Korkut obratio se i zahvalio uime svih ravnatelja županije.

– Često se zaboravlja što je osnovna zadaća nas svih zajedno, a to je služiti zajednici, u ovom slučaju djeci. Ovaj je projekt posredno pomogao i našim općinama te školama jer sredstva koja bi bismo izdvojili za prehranu djece u potrebi, mogli smo preusmjeriti na neke druge projekte. U Sokolovcu je 36-ero učenika obuhvaćeno ovim projektom, što znači iznos blizu 30.000 kuna – zadovoljan je predstavnik ravnatelja.

Saša Korkut, ravnatelj OŠ Sokolovac // Foto: Matija Gudlin

Voditeljica projekta bila je viša savjetnica za kapitalne projekte u školstvu Ana Mušlek koja je rezimirala projekt kroz proteklu godinu.

– Natječaj ovakvog osiguravanja školske prehrane prošle je godine po prvi put raspisan na razini Hrvatske preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Dok su škole provodile nabavu namirnica za kuhinju, Županija je bila zadužena za projektni menadžment, komnikaciju, promidžbu i informiranje – izvijestila je A. Mušlek.

Također, istaknula je kako su se pri izvještavanju o provedbi projekta nailazili na poprilično mučne izazove.

– Morali smo prilagati sve račune i dokumentaciju, što nam je pričinjalo veliki problem. Međutim, uspjeli smo isposlovati da idući natječaj koji je u pripremi bude znatno pojednostavljen. Bit će određena fiksna cijena obroka, a mi ćemo izvještavati kroz broj podijeljenih obroka – pojasnila je voditeljica projekta i zaključila kako ima prostora za unaprjeđenje procesa.

čitam...