Svjetski dan učitelja

FOTO Sanja Brkić: Škola se potpuno promijenila, djeci sam mama, baka, tješiteljica i učiteljica, ali je neprocjenjivo kada ih vidim kao sretne osobe

Najteže mi je kada vidim dječju tugu, a sve više djece nam je tužno, bilo zbog bolesti, bilo zbog sve češćih rastava. Djeca su često sama, često su više s nama nego s roditeljima. Taj dio teško podnosim, kaže Sanja Brkić.

12:49h
0
Foto: Matija Gudlin

Povodom Svjetskog dana učitelja, Grad Koprivnica nagradio je one najbolje iz Osnovne škole Braća Radić, Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, Osnovne škole Đuro Ester, Umjetničke škole Fortunat Pintarić i COOR Podravskog sunca.


Jedna od njih je i Sanja Brkić, učiteljica razredne nastave u OŠ Antun Nemčić Gostovinski. Nagrada joj puno znači jer je došla iz redova struke, ostali učitelji među sobom su birali one za koje smatraju da su najbolji. No, ističe da se zbog toga neće previše opustiti u svojoj nastavi.

– Nastavit ću raditi kao da je i nisam dobila. Svoj posao smatram pozivom, svaki dan sam sretna sa svojom djecom. Radujem se i kada ih vidim kao odrasle, kada mi se jave na ulici, to je nešto neprocjenjivo. Kada znam da su sretni, da što god radili, rade pošteno i odgovorno, tada mi je drago da sam dio toga i ja ugradila u njih – zadovoljna je ona.

U nastavi radi već 26 godina i ima najduži staž od svih koji su danas nagrađeni. Kroz svoju dosadašnju karijeru promatrala je kako se mijenja školski sustav, kako se mijenjaju zahtjevi prema učiteljima i prema djeci i, ukratko – kako se mijenja sve u vezi njenog posla.

Sanja Brkić // Foto: Matija Gudlin

– Sve se promijenilo. Ne može se ni usporediti. Danas su zahtjevi puno veći, puno više dječjih potreba zadovoljavamo nego što smo to prije činili. Obasuti smo i administracijom koju nekada nismo imali, tehnologija napreduje, svakodnevno učimo nešto novo. Uglavnom, sve je više obveza za nas – istaknula je Sanja Brkić.

Kaže da se o problemima u školstvu toliko mnogo govori u javnosti da ih ne želi niti naglašavati, no izdvojila je ono što je njoj osobno najteže u njenom radu s djecom.

Najteže mi je kada vidim dječju tugu, a sve više djece nam je tužno, bilo zbog bolesti, bilo zbog sve češćih rastava. Djeca su često sama, često su više s nama nego s roditeljima. Taj dio teško podnosim. Znam im biti i mama, i baka, i tješiteljica, i učiteljica – otkrila je ona.

No, najveća nagrada za njen rad nije joj ova koju je danas dobila, nego nešto što od djece dobije svakoga dana.

– Njihov osmijeh, veselje, radost i sve ono što svaki dan dijelimo zajedno. Kada vidim da sam usadila u njih dobrotu, poštenje, da jedni drugima vole pomoći, da su dobri mali ljudi – zaključuje Sanja Brkić.

Nagrađeni učitelji // Foto: Matija Gudlin

Osim nje, nagrađeno je još četiri učiteljice. To su Jasmina Markić iz OŠ Braća Radić, Ana-Marija Bobovčan iz OŠ Đuro Ester, Tihana Vadla iz Podravskog sunca i Olja Vilić iz škole Fortunat Pintarić. Sve ih je pohvalio gradonačelnik Mišel Jakšić, koji smatra da su one pravi prikaz obrazovnog standarda u Koprivnici.

– Jako smo ponosni na osnovnoškolski sustav koji imamo u Koprivnici i teško je svake godine zadovoljiti sve ambicije i sva mišljenja. Sve vaše kolege i kolegice daju jako puno od sebe, daju iz srca i to je jedini ispravni put kojim Koprivnica mora ići. Znanje je moć. Okretanje novim znanjima, inovacijama, tehnologijama, novom obrazovnom konceptu nešto je što nam može dati iskorak i voditi nas putem razvijenog svijeta – smatra gradonačelnik Jakšić.

čitam...