Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc

FOTO Sinagoga ugostila izložbu umjetnice i dizajnerice Slave Antoljak

Otvorio ju je gradonačelnik Mišel Jakšić.

12:20h
0
Foto: koprivnica.hr

Jučer je u Kulturnom centru prim. dr. Krešimir Švarc (koprivnička sinagoga), pred mnogobrojnim gostima, uzvanicima i posjetiteljima, otvorena izložba Slave Antoljak.


Autor izložbe je Marijan Špoljar uz postav Andrije Večenaja, a izložba je pod pokroviteljstvom grada Koprivnice. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske pripomoglo je u realizaciji izložbe, uz suradnju s Povijesnim društvom Koprivnica te pokroviteljstvo Varteksa d.d. Varaždin. Otvorio ju je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Slava Antoljak (Đelekovec, 1905 – Zagreb, 1968a) pripada generaciji prijeratnih koprivničkih obrtnica i modistica i poslijeratnih zagrebačkih primijenjenih umjetnica i dizajnerica. Radeći u tkalačkoj radionici i modnome salonu kao Slava Švarc, a poslije povratka iz rata, djelujući kao slobodna umjetnica, oblikujući i proizvodeći tekstil te radeći s nizom prirodnih materijala narodne kulture u izradi suvremenog dizajna namještaja i životnih ambijenata, ona je pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća postala jedna od najpoznatijih naših primijenjenih umjetnica. Izlažući na mnogim kultnim izložbama (milanski triennale) i surađujući s poznatim dizajnerima (Richter, Rosić, Marohnić, Bernardi), Slava Antoljak postala je važna ličnost poslijeratne kulture suvremenog oblikovanja.

čitam...