Zimske nepogode

FOTO Snijeg i dalje neumorno pada, istražili smo kakvo je stanje na prometnicama Podravine i Prigorja, Mario Vdović: Najlakše je proglasiti zimske uvjete i maknuti kamione s cesta, no radimo sve da to ne učinimo

Telefoni u Centru 112 također nisu više zvonili zbog jučerašnjeg snijega, rekao nam je Roman Sabol, a samo pokoji problem bio je specifično vezana uz snijeg.

09:21h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Snijeg je jučer neumorno padao gotovo cijeloga dana na području Podravine i Prigorja, no čini se da su sve odgovorne službe bile dobro pripremljene za njega jer, prema njihovim izvještajima, problema praktički i nije bilo.

Kao što nam je rekao Hrvoje Kuzmić iz koprivničke Zimske službe, ceste su bile prohodne i nisu zaprimili nikakve pozive o eventualnim poteškoćama na njihovom području djelovanja.

– S kompletnom Zimskom službom krenuli smo na asfaltirane prometnice u 23 sata, a kooperanti su krenuli već poslije 14 sati čistiti prigradska naselja i njihove neasfaltirane putove, od Kunovec Brega pa do Bakovčica. Oni su bili gotovi sa svim već oko ponoći, a ceste su bile riješene do pet-pola šest ujutro. Sada radimo eventualne korekcije ako je nešto ljudskog greškom preskočeno – rekao nam je Kuzmić.

Kada će se krenuti na čišćenje, kaže Kuzmić, ovisi o tome kakav je intenzitet padalina i kakve su prognoze.

– Jučer je bilo predviđeno da će snijeg posustati u večernjim satima i to nam je dobro došlo. Cilj nam je bio da ujutro oko šest-pola sedam imamo prohodnost da ljudi mogu na posao i normalno funkcionirati. Glavni prioritet je uvijek jutro i da ono funkcionira kako treba. Da je nastavio jako padati, mi tada imamo obavezu držati neku nužnu prohodnost, a unutar 24 sata po prestanku padalina moramo sve očistiti – pojasnio nam je pravila.

Mario Vdović, član uprave PZC-a Varaždin, kaže da su sve državne i županijske ceste očišćene do asfalta, ujedno su i posipane.

– Jedino je još mpžda u brdskim dijelovima ostala koja cesta trećeg prioriteta, no to će biti riješeno tijekom dana.  Teško je kad stalno pada snijeg, držati ceste čiste do asfalta, no trudimo se – kazuje nam on.

Naši su čitatelji jučer zabilježili zastoj u Carevdaru, do kojeg je došlo zbog skliskih zavoja i uzvisina na cesti.

– Najlakše bi bilo proglasiti zimske uvjete, kako se to inače radi u cijeloj zemlji, i maknuti kamione s ceste. Mi se trudimo to ne učiniti, i onda dođu nepripremljeni vozači s tegljačima, bez adekvatne opreme i rade zastoje – kazuje Vdović.

Telefoni u Centru 112 također nisu više zvonili zbog jučerašnjeg snijega, rekao nam je Roman Sabol, a samo pokoji problem bio je specifično vezana uz snijeg.

– Ništa posebno nije bilo, očito su bile dobro pripremljene i ceste i ljudi. Nije bilo povećanog broja poziva u odnosu na inače. Imamo jedan kamion koji nije mogao uz brijeg na Rakitnici, ali i to je pitanje kakve su mu gume bile. Sve u svemu, nije bilo specifičnih nesreća ili slijetanja s ceste zbog snijega – kaže Sabol.

Tome u prilog ide i policijsko izvješće Policijske uprave koprivničko-križevačke, u kojemu su samo dvije prometne nesreće s materijalnom štetom tijekom protekla 24 sata.