21.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Lugarska kuća Dugačko brdo

FOTO Što skriva godinama zatvorena “prva baraka” kod Vinice? Doznali smo što Hrvatske šume planiraju s njom
F

Ova predivna drvena kuća, na idealnoj lokaciji, mjesto je s kojeg kreće jedna od ljepših planinarskih staza u ovoj šumi, a vodi sve do poznatog izvora

Ne propustite

Lugarska kuća Dugačko brdo iznad koprivničke Vinice, poznatija i kao “prva baraka” česta je polazišna točka brojnih šumskih šetača i planinara.

Ova predivna drvena kuća, na idealnoj lokaciji, mjesto je s kojeg kreće jedna od ljepših planinarskih staza u ovoj šumi, a vodi sve do poznatog izvora.

Kako se oko nje često parkiraju vozila, ona je mjesto na kojem možete susresti šetače i planinare koji tek kreću ili se vraćaju sa svoje rute.

Prva baraka
Foto: Ivan Balija

Kod takvih susreta, nerijetko se priča povede i o ovoj šumskoj ljepotici. Zašto je godinama zatvorena? Što skriva? I kako to da nikada nije otvorena javnosti?

Pitanja su to koja si svi oni koji se tamo češće nađu postavljaju, svjesni čak i velikog turističkog potencijala koji nosi.

Nema planova, “prva baraka” i dalje ostaje zatvorena

– Čestica na kojoj se nalazi nije izdvojena iz odsjeka već je dio gospodarske šume. Taj je objekt prije petnaestak godina renoviran, a u prošlosti je služio kao sklonište šumskim radnicima u slučaju lošeg vremena i skladište za radne alate – rekli su nam iz Hrvatskih šuma koji upravljaju ovom kućom.

Dodaju kako se kuća danas koristi kao gospodarski objekt u svrhu gospodarenja šumama i ostalim potrebama šumarije Koprivnica, poput povremenih edukativnih radionica sa školama i vrtićima.

– S obzirom na to da objekt nema nikakvu komunalnu infrastrukturu, vodu, struju, kanalizaciju, ne posjeduje smještajne kapacitete i nema uvjete za ugostiteljsku djelatnost, trenutačno ne postoje ni planovi njegova otvaranja prema javnosti i komercijalizacije – zaključili su iz Hrvatskih šuma.

Prva baraka
Foto: Ivan Balija

Možemo samo reći šteta, jer pri samoj pomisli da nakon ugodne šumske rute na terasi ove kuće ili u njenoj unutrašnjosti pojedemo fini grah s kobasicom, mami nam osmijeh na lice.

Tko zna, možda jednom njen potencijal bude prepoznat, pa se i tako nešto dogodi.

Prva baraka
Foto: Ivan Balija
Prva baraka
Foto: Ivan Balija
Prva baraka
Foto: Ivan Balija
Prva baraka
Foto: Ivan Balija
Prva baraka
Foto: Ivan Balija
Prva baraka
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bi dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×