godišnja ušteda 200 tisuća kuna

FOTO Štromar stigao na potpisivanje ugovora energetske obnove škole u Virju, načelnik Perok: Ponosni smo na školu, a bit će još projektnih tabli EU po mjestu

Ovdje je najbitnije da ako se smanji potrošnja vode i energenata, smanjuju se troškovi pa ostaje više novaca za neke aktivnosti koje su bitne posebno u obrazovanju, kaže Štromar.

16:05h
0
Foto: Jurica Karan
Predrag Štromar i Mirko Perok // Foto: Jurica Karan

Nešto poslije podneva u Osnovnoj školi Prof. Franje Viktora Šignjara u Virju potpisan je ugovor o energetskoj obnovi škole. O čemu se točno radi pojasnio je direktor tvrtke Planetaris, a ujedno i projektant Natko Bilić.


– Obnavlja se kompletna ovojnica zgrade, pročelja, mijenja se stolarija i svi krovovi. Obnavlja se sustav grijanja, kompletna rekonstrukcija kotlovnice. Na zgradu se stavljaju Sunčevi kolektori koji služe za grijanje potrošne tople vode. Radi se rekonstrukcija kompletnog sustava rasvjete u školi. Najbitnija stvar, i najveći iznos nosi, rekonstrukcija kompletnog pročelja i krovova. Nakon toga će zgrada imati uštedu energije u iznosu 85 posto u odnosu na postojeću potrošnju, odnosno oko 200 tisuća kuna godišnje – rekao je projektant Natko Bilić.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5 978 512 kuna, a razdoblje provedbe već traje i završava se 28. veljače 2019. godine. Europska Unija sufinancirala je sve s nešto malo više od 3,5 milijuna kuna, dok je koprivničko-križevačka županija sudjeluje s gotovo 550 tisuća kuna. Ostalih 1,8 milijuna kuna pokriva Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Ravnateljica škole Marica Cik Adaković zahvalila se svim prisutnim i zaslužnim za unapređenje škole, te zahvalila svima na uveličanju svečanog potpisivanja ugovora.

– Ovo je veliki dan za ovu školu, za sve nas. Energetska obnova će daleko poboljšati uvjete života i rada djelatnika, a naročito učenika ove škole. Mi smo kao općina vrlo ponosni na školu. Posebno mi je drago što je posao dobila naša domaća tvrtka GT Jura d.o.o. – rekao je načelnik Općine Virje Mirko Perok, te ujedno najavio još nekoliko projektnih tabli EU po mjestu, a prva će biti ona vezana uz obnovu ceste do škole.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Župan Darko Koren jutros je prisustvovao potpisivanju istog takvog ugovora u OŠ Fran Koncelak u Drnju. Kazao je kako ga vesele ovakve stvari, te posebno pozdravio načelnika Peroka, načelnika najbolje Općine, kaže on, uz želje da se ostali ne uvrijede.

– Oni koji su najvažniji su djeca. U Virju se stvaraju uvjeti da djeca mogu ovdje i odrastati i obrazovati se u primjerenim uvjetima. Postoje mnoge udruge, sportske i kulturne, koje su sjajno posložene. Svi smo danas tu kao vjetar koji puše u jedno jedro – rekao je Darko Koren.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Stigavši posebno za ovu prigodu, Štromar je prvo pozdravio djecu koja su, kaže, najbitnija i povukao paralelu s nekim prošlim vremenima.

– Vidimo koliko je u zadnja tri, četiri tjedna izuzetno vruće. Kada smo mi išli u školu nije bilo potrebe za klimama. Trošimo puno više energije nego što smo prije trošili. Zimi više grijemo, ljeti više hladimo. Ima puno razloga zašto treba smanjiti potrošnju energenata. Ovdje je najbitnije da ako se smanji potrošnja vode i energenata, smanjuju se troškovi pa ostaje više novaca za neke aktivnosti koje su bitne posebno u obrazovanju – izjavio je Štromar.

Osim toga, najavio je kako se ove godine ide u nužnu reformu obrazovanja. U devetom mjesecu 72 izabrane škole kreću s reformom, a one iduće godine svi kreću s novim programom.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

čitam...