16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
OBITELJSKI POSAO

FOTO Stručići u Križevcima otpočetka stoljeća imaju mesnicu. Prodaju isključivo hrvatsko meso koje ‘ode dok trepneš’, a evo što im je apsolutni hit
F

njihovim se prodajnim prostorima, primjerice, može pronaći svježa teletina, svinjetina, junetina, piletina ili puretina, zatim proizvodi roštilj-programa, ali i salame, više vrsta kobasica, šunka ili buđola.

Ne propustite

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije krajem siječnja podijelila je brojna priznanja podravsko-prigorskim obrtnicima, među kojima se našao Stjepan Stručić. Dugogodišnji mesar – sa suprugom Zlatom i sinom Tomislavom vlasnik privatne, obiteljske Mesnice Stručić (Stručić trgovački obrt, proizvodnja) – primljeno priznanje vidi kao nagradu za životno djelo. I ona to zaista jest. Naime, iako vjerujemo kako je malo Križevčana koji barem jednom nisu kupili nešto iz njihova izloga, valja napomenuti kako su privatni posao pokrenuli početkom stoljeća, odnosno 2001. godine.

– Obiteljski posao ima pozitivne i negativne strane. U bilo kojem trenutku možemo si pomoći, a opet, problemi su stalno tu. No, dobro funkcioniramo, nerijetko radimo i više od osam sati – govori Tomislav Stručić, uzevši u obzir da je otac Stjepan u trenutku našega susreta imao pune ruke posla.

Što je, zapravo, manje važno. Naime, nagrada je plod zajedničkog rada i truda. Otkako su otvorili, posao je postepeno rastao da današnjih osam zaposlenih u dva proizvodna objekta i dvije mesnice.

Ni u jednome trenutku nismo išli unatrag. Bilo je trenutaka u kojima razmišljaš o odustajanju, ali smo se uspjeli uskladiti s vremenom. Danas kroz prodaju vidimo da su kupci zadovoljni našim proizvodima – smatra Tomislav, naglašavajući kako valja biti oprezan jer stečenu reputaciju mogu vrlo brzo srušiti, zbog čega je nužno održavati kvalitetu.

Stjepan Stručić na podjeli priznanja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije // Foto: Sanjin Bojić
“Praktički prodajemo meso koje je danas na klanju, a sutra u obradi i na prodaji”

U njihovim se prodajnim prostorima, primjerice, može pronaći svježa teletina, svinjetina, junetina, piletina ili puretina, zatim proizvodi roštilj-programa, ali i salame, više vrsta kobasica, šunka, buđola ili hrenovke za koje tvrdi da su apsolutni hit, kao i iznimno tražena šunka.

– Trebali smo ići na različite sajmove, ali nemamo s čime. Nemamo što izložiti, nemamo robe. Sve smo prodali. Problem je u sirovini. Svake godine uzmemo dva-tri nova proizvođača kako bismo se osigurali. Nismo očekivali toliku potražnju – govori Tomislav.

Foto: Ivan Balija
Tomislav, još jedan od zaposlenih u mesnici // Foto: Ivan Balija

Objasnio je kako meso kupuju od proizvođača iz sjeverne Hrvatske, pri čemu su nositelji dvaju znakova: Meso hrvatskih farmi i Baby beef. Dakle, prodaju isključivo hrvatsko, čime je nužno povući pitanje o uvoznom mesu.

– Svježe meso nema velik rok trajanja. Svinjetina oko sedam dana, a junetina deset. Samim time već nastaje problem. Uzima li se meso iz Španjolske, potreban je barem jedan dan kako bi došlo ovamo. Jednako tako, kvalitetni proizvodi, posebno po nižoj cijeni, neće se izvoziti, već se izvozi višak. Sve je to zakon tržišta. Meso životinja koje su danas na klanju, mi ćemo sutra obraditi i staviti u prodaju – objašnjava Tomislav, nastavljajući.

Foto: Ivan Balija
Gospođa Ivanka baš je u trenutku našeg dolaska pripremala nareske // Foto: Ivan Balija

– Gledajući cijenu, polako smo se izjednačili s trgovačkim centrima. Ponekad smo i jeftiniji. Kupci moraju sami odlučiti gdje će kupovati. Radimo godinama, a sada prodajemo više no ikad – tvrdi te dodaje da se njihovi proizvodi nalaze i u nekolicini škola te ugostiteljskih objekata.

“Mesarska je struka jako tražena”

Deficitarna zanimanja iz dana u dan zanimljiva su društvena tema. U tome kontekstu, kod Stručića radi mlada ekipa od čega su dvije djelatnice mesarske struke, dok su ostale samostalno obučavali. Onaj tko ima volje, bez problema će naučiti, siguran je Tomislav koji danas vuče gotovo sve poslovne konce, s obzirom na to da majka i otac pred mirovinom napuštaju posao.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Nijedna se obrtnička struka ne cijeni. Mesarska je struka jako tražena, kod nas i vani. Riječ je o djelatnosti u kojoj strojevi mogu pomoći, ali ne mogu odraditi sve. Vjerujem da će poslovi u kojima se koriste ruke biti cjenjeniji u budućnosti – misli.

A što po pitanju budućnosti očekuje cjelokupni posao njihove mesnice, otkrio nam je Tomislav.

– Ne mislimo se previše širiti, nastavit ćemo s našom filozofijom. Izvoz je svima zanimljiv, pa tako i nama. Zasad ćemo raditi na domaćem tržištu – zaključio je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani "Intelligent Speed Assistance (ISA)",...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×