1.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Turizam u Ludbregu

FOTO Sve je više dolazaka i noćenja, najviše dolaze Poljaci, Nijemci i Austrijanci, a najatraktivniji mamac su vjerske manifestacije i vinske ture
F

Povećava se i broj privatnih iznajmljivača, što dodatno pridonosi boljim brojkama, ali i raznolikosti ponude

Ne propustite

U Ludbreg dolazi sve više turista, i to najviše stranaca, pokazuju brojke iz Turističke zajednice područja Centar svijeta.

Petra Međimurec, direktorica Turističke zajednice područja Centar svijeta, otkrila je da je do 1. rujna ove godine ostvareno 4665 dolazaka, od čega je 1551 domaćih i 3114 stranih turista. Prednjače Poljaci, zatim gosti iz Njemačke, Austrije, Slovačke i Slovenije.

– I do 1. rujna ostvareno je 18.157 noćenja, od čega 3855 je bilo domaćih turista i 14.302 stranih turista. I po usporedbi dolazaka ove i prošle godine do 1. rujna imamo povećanje dolazaka turista na naše područje, ali točan broj i podatke ćemo moći dati tek nakon kraja godine. Prema ovim podacima i procjenama, povećanje dolazaka i noćenja će biti još veće, posebno iz razloga jer u ovu statistiku ne ulaze posjeti ostvareni za dane Svete nedjelje – naglašava Međimurec.

LUDBREG_Svjetski dan turizma
FOTO: Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”

Što se tiče manifestacija, najposjećenije su Dani ludbreške Svete Nedjelje, Flora Centrum Mundi i Welcome spring festival.

– Manifestacije poput Aktivnog ljeta i Wine&walk manifestacije usmjerene baš na specifičnu skupinu posjetitelja i turista te na zasebne turističke proizvode i možda privlače manji broj općenitih posjetitelja, ali što se tiče skupine turista na koju su te manifestacije usmjerene, bilježimo isto porast broja onih koji nas dođu posjetiti u Ludbreg i tu prenoće. Jer to je u biti namjera takvih manifestacija, da se podigne vidljivost područja – kaže Međimurec.

Povećava se i broj privatnih iznajmljivača, što dodatno pridonosi boljim brojkama, ali i raznolikosti ponude.

LUDBREG_Svjetski dan turizma
FOTO: Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”

– Na području turističke zajednice imamo dosta veliki broj privatnih iznajmljivača, koliko u samom centru grada, toliko u okolnim područjima i ono što mene osobno veseli jest da nam svako malo netko novi dođe u ured s rješenjem jer se odlučio baviti pružanjem turističkih usluga smještaja. Na našem području imamo hotelski smještaj, privatni smještaj u kućama za odmor i apartmanima, ali isto se nude usluge smještaja i ugostiteljske turističke usluge vinskim kućama i vinarijama, u ruralnim kućama za odmor, poljoprivrednim gospodarstvima i agroturizmu. Tako da na našem području ima sve skupa 52 obveznika, 62 turistička objekta i sve skupa imamo 373 ležajeva – objašnjava Međimurec.

Da vinogradarstvo i vinarstvo ima sve veći utjecaj na turizam, u čemu se slaže i Monika Kirić, predsjednica Ludbreške vinske ceste.

– Naravno, to ovisi o regiji i njezinoj vinogradarskoj tradiciji. Vinarstvo može biti ključan dio turističke privlačnosti i ponude, od samih vinskih tura i degustacija, u vinogradima i vinskim podrumima možete kušati razne sorte vina, vidjeti i naučiti više o procesu proizvodnje vina. Tu je i gastro turizam, jer to dvoje jedno s drugim ide ruku pod ruku pa posjetitelji uz kvalitetna vina kušaju i autohtonu hranu određenog kraja. Uz to, poznato je da vinogradarske regije organiziraju različite manifestacije i sajmove što dodatno privlači posjetitelje. Nikako ne smijemo zaboraviti da je butelja vina i odličan suvenir – kaže Monika Kirić te dodaje kako tradicija bavljenja vinogradarstvom kod nas ima dugu tradiciju, a uglavnom je riječ o manjim obiteljskim vinogradima.

LUDBREG_Svjetski dan turizma
FOTO: Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”
LUDBREG_Svjetski dan turizma
FOTO: Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rekorder

Za neke pravila kao da ne postoje, sa suludih 160 na sat proletio poznatom podravskom ravnicom

Policijski nadzor prometa tijekom proteklog vikenda pokazao je da vozači još uvijek piju i jure. - Utvrđena su 122 prometna...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti