22. Obrtnički i gospodarski sajam

FOTO Svečano otvoren nikad veći sajam u Križevcima s 240 izlagača, ministarstvo poduzetnicima podijelilo potpore od pola milijuna kuna

Manifestaciju je službeno otvorio ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat te napomenuo kako će se danas po prvi puta dodijeliti  83 potpore poduzetnicima u vrijednosti od 500 tisuća kuna, a objasnio je i kome će potpore biti dane.

15:51h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Danas je otvoren 22. po redu Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, tradicionalna gospodarska manifestacija u organizaciji Koprivničko-križevačke županije i partnera na kojoj koja je ove godine okupila oko 240 izlagača iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Na samom početku gostima svečanog otvorenja obratio se župan Darko Koren te ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora sajma te naglasio da je zadovoljan zbog činjenice da je ove godine Sajam okupio 10-ak izlagača više nego prethodne. Uz izlagački dio, nije zapostavljena ni obrazovna komponenta sajma te su tako organizirane i razne radionice na temu strukovnog obrazovanja, odnosno cjeloživotnog obrazovanja.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Naša županija je u prošloj godini pokazala pozitivne ekonomske značajke te imamo 3.196 aktivnih gospodarskih subjekata u kojima je zaposleno 20.775 osoba što je 61 posto od ukupno 34.000 zaposlenih u cijeloj županiji te su ti subjekti sveukupno realzirali 12,6 milijardi prihoda u protekloj godini – rekao je župan Darko Koren.

Gostima se obratio i zamjenik gradonačelnika grada Križevaca, Mario Martinčević koji je istaknuo kako je tradicija gospodarstva puno duža i puno značajnija nego što se to može prikazati u tri dana ove manifestacije.

Foto: Ivan Balija
Darko Horvat // Foto: Ivan Balija

– Svjedoci smo da nam nedostaje ljudi koji svojim rukama znaju napraviti nešto i tako si osigurati vlastitu egzistenciju, zato mi je drago što je strukovno obrazovanje tema ovogodišnjeg sajma jer biti poduzetnik u okolini u kojoj se nalazimo i u vremenu u kojem se nalazimo,nije jednostavno, no vidi se pozitivan pomak kako u državi tako i u našoj regiji i to nas veseli – rekao je Martinčević.

Manifestaciju je službeno otvorio ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat te napomenuo kako će se danas po prvi puta dodijeliti 83 potpore poduzetnicima u vrijednosti od 500 tisuća kuna, a objasnio je i kome će potpore biti dane.

– Inovatorima, malim i srednjim inovativnim obrtima, ljudima u koje polažemo puno povjerenja i nade, da bismo svi zajedno bili svjesne činjenice da bez ovakvih radnji nema bržeg rasta gospodarstva u Hrvatskoj – napomenuo je ministar Darko Horvat.

Segment strukovnog obrazovanja vezan uz određenu listu obrta, sljedeći tjedan ide, kako Horvat kaže, na usvajanje u parlament. On počinje s punom primjenom 1. siječnja 2020. godine.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Uz polemiku jesmo li napravili adekvatne pripreme, uz polemiku hoćemo li u hodu riješiti svu dokumentaciju one djece koja će ove godine završiti treće razrede, molim sve ravnatelje strukovnih škola i sve župane da daju punu podršku onih zemalja koji ovakav sustav imaju 30-ak godina – zaključio je ministar Darko Horvat.

U sklopu Obrtničkog i gospodarskog sajma održano je i potpisivanje Sporazuma o provedbi projekta očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti između Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije, a sporazum su potpisali župan Darko Koren i župan Stjepan Kožić.

– Mislim da ćemo na ovom sajmu uspjeti pokazati čime Zagrebačka županija raspolaže i dobro je što smo potpisali ovaj sporazum koji će trajati naredne tri godine i kroz njega će sveukupno biti uloženo 220 tisuća kuna koje će naše županije dijeliti po pola – rekao je župan Kožić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Župan Darko Koren pojasnio je o čemu se točno radi.

– Radi se o revitalizaciji starih voćaka koje su na izdisaju, a mi u županiji imamo jedan voćnjak u Cvetkovcu koji je na neki način primjer drugim sredinama te smo tako uočili priliku da očuvamo stare nasade – rekao je župan Koren te napomenuo kako sigurno ima još ovakvih primjera koji zaslužuju da se kroz ovaj projekt podrže.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Sajam je okupio preko 240 izlagača, a bilo bi teško sve ih obići, ne popričali smo se nekim poljoprivrednicima, obrtnicima.

– Bavimo se ovime oko 40 godina, uzgajali smo kukuruz, grah, orahe, a zadnjih dvadesetak godina imamo plantažu kupina, višnje i najmanje 10 vrsta bobičastog voća te radimo sirupe, čajeve, likere – rekla je Anđela Kranjec iz Kloštra Podravskog koja već dugi niz godina dolazi na sajam.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na sajmu smo zatekli i Udrugu osoba s invaliditetom grada Koprivnice “Bolje sutra” na čelu s predsjednicom Marijom Mraz.

– Išli smo testirati koliko ćemo na ovom području biti interesantni posjetiteljima i evo pokazuju veliki interes, a pripremili smo i slana jela i slastice, tu su i likeri i sirupi, a naravno sve je od koprive i sve su radili naši članovi i volonteri – rekla je Mraz.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Postojimo malo više od 12 godina, radimo kolače za sve svečanosti i dosta klijenata imamo upravo s ovog područja te smo tako ove godine odlučili po prvi put doći na sajma, odaziv je zasad odličan i ljudima je sve fino – rekla je Jasna Zvonar iz Obrta za proizvodnju slastica “Slatki san” iz Pitomače.

Podsjetimo, sajam traje do 10. studenog, a obrtnici i gospodarstvenici i ove godine na raspolaganju imaju uređen izlagački prostor od 1.700 četvornih metara zatvorenog prostora i 2.500 četvornih metara otvorenog prostora ispred sportske dvorane OŠ Ljudevita Modeca u samom središtu grada. Kroz tri dana trajanja manifestacije pruža se sjajna prilika za upoznavanje županijskog gospodarstva te uvid u mogućnosti ulaganja i razvojne projekte na području Županije.

čitam...