uvijek zanimljiva

FOTO Svestrana Nikol Bali uključena je u sve pore društvenog života grada, vodi Volonterski centar, piše pjesme i slikovnice: Cilj mi je da se udruge u Gradu povežu, počnu organizirati velike stvari

Popis knjiga koje nisam pročitala sve je dulji, a moje me mačke ujutro ignoriraju umjesto da piju kavu sa mnom. Ne sjećam se kada sam se zadnji puta rolala ili otišla biciklom na vožnju do Šoderice., priznaje nam ona.

18:00h
0
Nikol Bali
Foto: Ivan Balija

Uvijek zanimljiva Nikol Bali, 28-godišnjakinja je iz Koprivnice koja u svom životu ima već zavidan broj uspjeha.

Završila je hrvatski jezik i književnost te filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Osim formalnog obrazovanja, educirala se i neformalno, nizom različitih edukacija.

– Za vrijeme studija bila sam dosta znatiželjna pa sam se bavila istraživanjem koje me je dovelo do aktivnog sudjelovanja na nekoliko studentskih konferencija gdje sam izlagala svoje radove. Kroz studentske konferencije upoznala sam mlade ljude širokih vidika i proširila svoje, zbog čega sam se zapravo i odlučila vratiti u Koprivnici i napraviti nešto – rekla nam je ona.

Posljednja edukacija na kojoj je bila je, kako kaže, Trening za edukatore u području ljudskih prava, što joj je bilo dosta zanimljivo s obzirom na to da je za vrijeme studija jedan mandat bila studentska pravobraniteljica na fakultetu.

– Budući da vrlo često radim s mladima, smatram da bismo ih trebali educirati o temeljnim društvenim pitanjima, kako bi se lakše i učinkovitije nosili s izazovima koje suvremen način života stavlja pred njih – kaže Nikol.

Nikol Bali
Foto: Ivan Balija

Ona je od rujna zaposlena kao voditeljica Volonterskog centra Koprivnica, koji je projekt udruge Kopriva. Zamišljen je, kako kaže, kao središnje mjesto volonterskih aktivnosti u gradu Koprivnici.

– Neizmjerno sam sretna što mogu voditi Volonterski centar Koprivnice, s obzirom na to da sam preko deset godina više ili manje aktivan volonter u raznim udrugama u Koprivnici, ali sam volontirala i u Rijeci za vrijeme studiranja – zadovoljna je Nikol.

Dodaje da joj je trenutni prioritet poboljšati rad Volonterskog centra, motivirati ljude da ih posjete, zainteresirati ih za volontiranje te potaknuti građane Koprivnice na aktivno sudjelovanje u volonterskoj zajednici.

– Osim toga, cilj mi je da se udruge u Gradu povežu, počnu raditi zajedno, organizirati velike stvari, pisati projekte koji će im pomoći u boljem poslovanju te da se otvore javnosti. Imamo mnogo odličnih udruga koje rade izvrsne stvari, ali im se ne daje dovoljno pažnje – kaže Nikol.

Kako kaže, želja joj je da s vremenom uspije prerasti u projekt koji će mladim ljudima pružati različite mogućnosti osim samog savjetovanja i edukacije o volontiranju.

– Voljela bih da mladi ljudi imaju mogućnost doći u naš Ured na druženje, na igranje društvenih igara o ljudskim pravim i volontiranju, na educiranje o volontiranju, druženje s ostalim volonterima, organiziranje volonterskih akcija, spremanje za javne nastupe i slično – pobrojala je N. Bali.

Dodaje da bi tada mladi volonteri mogli sudjelovati o edukacijskim  radionicama u školama, motivirati javnosti i imali bi mogućnost da samostalno organiziraju volonterske akcije, uz njihovu potporu.

U svibnju ove godine objavljena je i njezina zbirska pjesama Tetovirana stvarnost koja je dobila nagradu Ivan Vitez Trnski za najbolje neobjavljeno djelo mladog autora 2017. godine.

Knjigu je izdao Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika.

– Pisanje je čin koji me pomalo vraća sebi, vlastitim idealima pa mi kroz pisanje postaju jasnije moje impresije o svijetu, o ljudima, o životu i svim ostalim relevantnim čimbenicima. Zahvalna sam društvu iz Podravsko-prigorskog ogranka koje je odabralo baš moju zbirku, zato što su mi omogućili tiskanje knjige koja inače vjerojatno nikada ne bi bila tiskana. Naime, na prijavu na natječaj me je nagovorio moj cimer iz studentskih dana, a inače se vrlo rijetko javljam na natječaje. Ne smatram se ni pjesnikinjom ni spisateljicom, smatram se osobom koja samo zapisuje svoje doživljaje svijeta – ponosna je Nikol.

Nikol Bali
Foto: Ivan Balija

Autorica je i slikovnice Slon kojega nisu slušale noge koja je nastala kao volonterska suradnja. Antonia Prilika je oslikala slikovnicu, a Mario Matijašić je napravio grafički dizajn slikovnice.

– Tiskanje slikovnice su nam omogućili različiti sponzori, a prihod od donacija za slikovnicu bio je namijenjen Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice. Grad Koprivnica je omogućio da se slikovnica podijeli dječici na otvaranju prošlogodišnje Božićne bajke time što je otkupio 500 primjeraka slikovnice – kaže N. Bali.

Dodala je da priča o slikovnicama tu ne staje, zato što u narednoj godini ima u planu nove suradnje s novim ljudima kroz koje će nastati dvije prekrasne slikovnice.

– Nadam se da ćemo uspjeti naći način da tiskamo te slikovnice – rekla je.

Odličnu suradnju ostvarila je i s Društvom Naša Djeca Koprivnica čiji je projekt Bajkaonica u sklopu kojega su priče došle do mnogih malih sugrađana.

– Cijeli projekt je volonterski osmišljen i proveden, a glavni cilj mu je popularizacija pričanja priča djeci predškolslog i osnovnoškolskog uzrasta – ponosna je Nikol.

U nadolazećem periodu voljela bi se školovati jer smatra da je obrazovanje nužan dio opstanka u svijetu konstantnih i silovitih promjena, a osima toga, smatra da bi joj uvelike pomoglo u vođenju Volonterskog centra i konkuriranju na natječaje za različite projekte.

Na kraju nam je priznala kako se planira više posvetiti privatnom životu kojega je u potpunosti zanemarila u protekle dvije godine.

– Popis knjiga koje nisam pročitala sve je dulji, a moje me mačke ujutro ignoriraju umjesto da piju kavu sa mnom. Ne sjećam se kada sam se zadnji puta rolala ili otišla biciklom na vožnju do Šoderice. Moja velika strast je i kuhanje pa sam odlučila da ću 2019. godinu definitivno posvetiti vlastitom napretku u svim područjima – zaključila je Nikol.

čitam...
Loading...