Vedrana Erdec je 27-godišnja doktorica dentalne medicine. Svoju struku tesala je na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a iako joj u tom gradu ni u jednom trenu nije bilo loše, odlučila se zajedno sa dečkom vratiti natrag u Koprivnicu. No, istina je da je pred kraj studiranja intenzivnije razmišljala o povratku u svoj grad, jer dani su prolazili, a ona je iz dana u dan od jutra do mraka radila u jednoj zagrebačkoj ordinaciji dentalne medicine. Upravo su je rad u ordinaciji i općenito šesta godina studiranja oblikovali i od nje stvorili stomatologa kakav je danas i kakav želi biti dalje u budućnosti. Vedrana nam objašnjava kako je radeći tamo naučila puno, a jedna od najbitnijih stvari koje je vidjela jest doktorov pristup pacijentu.

S vremenom je shvatila da joj takav način rada godi i da i sama želi tako raditi i upravo to je također bio jedan od razloga zašto se vratila u Koprivnicu. Svoju privatnu ordinaciju u našem gradu otvorila je u svibnju 2019. godine, no naravno put do samog otvorenja nije bio jednostavan. Puno je tu bilo dogovora i pregovora koji su trajali i oko pola godine, kako sama Vedrana kaže, svi su si dali truda da ikome tko želi nešto svoje ne olakšaju na putu stvaranja svog malog carstva.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

No, prije nego nastavimo pričati o ovoj mladoj ženi i onome što ona danas jest, vratimo se u prošlost. Naime, zanimljivo je da Vedrana nikad prije, sve do vikenda prije zaključavanja rang lista na fakultetima, nije razmišljala o stomatologiji. Htjela je na FER pa na likovnu akademiju, razmišljala čak i o veterinastvu, a na kraju se odlučila za farmaciju koja joj je bila prvi izbor, a nakon nje u obzir je došlo šumarstvo.

– Na nedjeljnom ručku prije zaključivanja rang lista ja sam i dalje bila u nedoumicama i stvarno samo jedno znala, a to je da hoću farmaciju. Tada mi je šogorica rekla da si stavim stomatologiju na drugo mjesto i dogodilo se da sam ju poslušala, rekla je smiješnu rečenicu tada, a koja je glasila ‘pa stomatolozi dobro žive’ – objašnjava nam Vedrana kako je igrom slučaja počela studirati upravo stomatologiju, jer na farmaciju nije uspjela upasti. Iako nije znala što ju čeka, vrlo brzo se zaljubila u stomatologiju i ta ljubav i dalje traje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Danas Vedrana može slobodno reći da živi stomatologiju, a samim time što je izabrala otići u privatne vode, predodredila si je da joj život neće biti tako lagan, kako bi možda mogao biti da radi drugačije. No, odluku je donijela i za njom ne žali. Ova vesele mlada žena osvaja nas osmijehom i prpošnom energijom i objašnjava nam kako joj gotovo svaki dan počinje tako da iz pidžame odmah ulazi u kutu, a iz kute odmah u pidžamu, ali bez obzira na to obećala si je jednu stvar, a to je da sa 40 godina ne želi biti jedan od onih stomatologa kojeg je ista ta stomatologija pregazila. Između ostalog, kada je posao u pitanju, Vedrana se vodi mišlju od koje neće odustati, obećala je to samoj sebi.

– Živimo u 21. stoljeću i za anesteziju se jako dobro zna i nema smisla nekome raditi nešto bez nje, odnosno na bolan način. Stvarno želim svakoga s kime radim lišiti boli i upravo sam zato odlučila da je anestezija za moje pacijente besplatna, jer ne želim da se oni same dovode u situaciju da zbog manjka financija razmišljaju bi li ju uzeli ili ne – rekla je Vedrana. Iako živi stomatologiju, sretna je jer je pronašla ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Volim raditi, ali imam svoju ravnotežu. Volim provoditi vrijeme s obitelji, dečkom Goranom, nećakom, društvom… Ma vremena za sve se nađe – rekla je Vedrana te nam priznala da osim stomatologije i života voli i putovati. Samo prošle godine bila je u Istri, Londonu, Novom Sadu te je s dečkom pred kraj godine otputovala i na Tajland.

Vedrana se smatra kreativnom osobom, kao mala je jako puno crtala, pogotovo s bakom, no danas, priznaje nam ova Koprivničanka, kao da ima neku blokadu kada je u pitanju kreativno izražavanje. Zadnju sliku napravila je 2009. godine, ali s druge strane, priznaje nam Vedrana da je i stomatologija dosta kreativna.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Super mi je kaj moj posao ima tu čar u sebi. Estetika je nekaj u čemu si baš guštam pa mi u biti ovaj likovni dio ne nedostaje – objasnila je Vedrana. S obzirom na to da je naša sugovornica dosad u životu dosta toga spontano napravila ili odlučila, očekivali biste jednu zvrkastu ženu koja skakuće oko svega i sve ju zanima, no Vedrana za sebe kaže da je melankolična, barem su joj tako drugi znali reći. Smatra se i strpljivom i jako pedantnom, nije sklona improvizaciji i voli igrati na sigurno.

– Dobro, kaj se tiče strpljivosti, mislim da se na poslu skroz ispucam s tim dijelom pa dok dođem doma onda sam ‘samo daj, samo daj, samo daj’ – smije se Vedrana.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ako mora birati uvijek će izabrati intimnije okruženje, no naravno, ponekad voli i izaći van jer, kako kaže kroz zezanciju, dobro je biti i među ljudima. Kad je u pitanju odjeća, više voli udobnost, baš kao i kod druženja s dragim ljudima u goricama ili po kućama. Udobno i opušteno.

– Udobno, pristojno, uredno. Da nije iznošeno i da liči nečemu, da nije ofucano. Nemam ni jedan komad odjeće doma, a koji ne nosim, po tome sam specifična, sve kaj imam u ormaru to i nosim. I volim haljine – rekla je Vedrana koja u zadnje vrijeme kupuje samo preko interneta.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Što je šminka, zaboravila je.

– Volim se našminkati, ali cijelo vrijeme se isto šminkam. Olovka na oči, maskara i puder. Usnice nikad ne šminkam i u principu je to to, ali ajde možda si za potrebe fotkanja malo ruža stavim na usta – smije se Vedrana kojoj ujedno nikad nije bilo jasno kako su na raznim fotografijama iz raznih ordinacija sve pripadnice ženskog spola tako sređene i kako uspijevaju ostati sređene nakon toliko posla.

–  Zanosno se svi sređuju, frizure imaju, ruž je postojan, a ja se pitam kako uspijevaju ne biti raščupane, kak im se ruž ne razmaže. Meni nikad dosad nije uspjelo od početka do kraja smjene ostati sređena – rekla je koprivnička stomatologinja, ali s druge strane to ju ne opterećuje jer, kako sama kaže, dosta je komformistički tip i dosta samoj sebi omogućava da se u svakom trenutku kada radi osjeća ugodno. Jednostavno, što ne znači čisto minimalistički, ali oku ugodno to je ono čime se Vedrana vodi u svemu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Štikle obujem čisto radi prigode, ako to tako baš mora biti, ali da volim hodati u njima, ne volim. Nekad si volim pogledati kak se tko obuče, nekad si volim pogledati kak drugi nešto nose, nekad i meni dođe da si nekaj usko obučem malo za promjenu, ali na krau svih krajeva, radije se ja prebacim natrag u stvarnost i obučem široku haljinu – veselo nam govori Vedrana i dobacuje kako voli jesti i ne može si pomoći.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Za sam kraj Vedrana nam govori da je jako znatiželjna i voli učiti. Smatra da je staložena, odnosno ako nisu osjećaji u pitanju onda joj ta staloženost jako dobro ide.

– Svatko ima svoj dramatičan štih kad su osjećaji u pitanju, ali ono, smatram se poprilično normalnom. Volim pomoći drugima, volim im olakšati život, zlonamjerna nisam, ali tvrdoglava jesam, no volim pustit da vrijeme prođe i da sve po prirodi samo po sebi sjedne na svoje mjesto – govori Vedrana i napominje da kad je tvrdoglavost u pitanju, kad netko nema argumente u nekoj raspravi, “nema mu spasa”.

No, neka baci kamen onaj koji nikad nije tjerao mak na konac!

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...