HUMANITARNA NOTA

FOTO Tradicionalno su odabrane najbolje vuzmene košarice koje su napravile vrijedne ruke županijskih mališana, M. Mraz: Ovako nešto lijepo i plemenito nisam doživjela

Cilj ovog projekta je očuvanje i prenošenje tradicije oslikavanja jaja uoči Uskrsa tehnikama i materijalima koje su koristili naši stari.

13:00h
0
Foto: Marko Dedić

Vuzmena košarica i ove se godine održala pod organizacijom Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije uz suradnju Dječjeg vrtića Vrapčić. U Županijskoj upravi danas su se, stoga, održali prijem i dodjela priznanja za sudjelovanje u prekrasnome projektu.

– Veliko hvala. Iz godine u godine si dajete truda. Vidi se koliko to volite – započela je pomoćnica direktora TZ Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren podsjetio je kako se danas ujedno obilježava deseta godišnjica ovoga projekta.

– Svima je nama važno očuvati neke vrijednosti. Mlade generacije treba odgajati da gledaju u budućnost, ali treba znati od kamo se krenulo i čuvati ono što bezvremenski određuje čovjeka. Upravo ste vi učitelji, mentori, ravnatelji i tete u vrtiću zaslužni za to. Djeca su premala da bi spoznala te vrijednosti, netko im ih treba približiti. Županija u svojim aktivnostima ima zadatak čuvanja vrijednosti i promicanja svih posebnosti. Jedna je i naša naiva koju promoviramo, među ostalim, pisanicama od srca. Dio nje su vuzmene košarice. Zahvaljujemo se djeci koja su nas svojim sudjelovanjem oplemenila, raznježila i dala doprinos ozračju uskrsnih blagdana. Naravno, hvala i odraslima – rekao je Koren.

Župan Darko Koren // Foto: Marko Dedić

 

Prikupljeno je 6300 kuna za Udrugu Bolje sutra 

Ovogodišnja Vuzmena košarica imala je humanitarnu notu. Prikupljeno je 6300 kuna za Udrugu Bolje sutra čija predsjednica Marija Mraz nije mogla skriti oduševljenje otkrivenom brojkom koja će pomoći Udruzi u radu.

– Hvala svima koji ste sudjelovali u lijepome događaju. Teško je u ovome trenutku reći kako će se novac iskoristiti jer je potreba mnogo. Sigurno je kako će biti upotrebljen u edukativne svrhe. Ističem kako nisam rođena ovdje, već sam grad i županiju izabrala. Jako mi lijepo i kada bih mogla ponovno birati, živjela bih ovdje s ovim ljudima. Živjela sam na mnogim mjestima, ali ovako nešto lijepo i plemenito nisam doživjela – kazala je M. Mraz, dodavši.

Foto: Marko Dedić

– Djeca su u našoj županiji visoko senzibilizirana na toleranciju na različitost. Bilo bi teško kada ne bi imali ovakve odgajatelje, mentore i roditelje. Ne trebamo se brinuti za županiju, pa i Hrvatsku. Ova će djeca biti nositelji društva – zaključila je predsjednica Udruge.

Svake je godine sve teže izabrati najbolju

Prijavljeno je bilo 18 košara koje su pripremila i izradila djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi. Inače, cilj ovog projekta je očuvanje i prenošenje tradicije oslikavanja jaja uoči Uskrsa tehnikama i materijalima koje su koristili naši stari.

Marija Mesarić bila je predsjednica komisije koja je odlučivala o plasmanu najboljih košarica. Tvrdi kako je svake godine sve teže izabrati onu najbolju. Sve su jedinstvene i u njih je uloženo puno rada i truda.

– Kroz hvalevrijednu manifestaciju djeca će sa svojim odgajateljima, bakama, djedovima i drugima učiti o tradiciji i svladati umijeća ukrašavanja pisanica koje se sve manje koriste. Naglasak je bio na tradicijskim tehnikama, s time da su prisutni i drugi elementi koji čine identitet našega kraja – objasnila je M. Mesarić.

Marija Mesarić // Foto: Marko Dedić

Prvo mjesto među vrtićima pripalo je Dječjem vrtiću Kalinovac. Drugi je bio Dječji vrtić Igra Koprivnica, a treći Dječji vrtić Tratinčica. Prvo mjesto kod osnovnoškolaca pripalo je Osnovnoj školi Kalnik. Druga je bila Područna škola Reka (OŠ Antun Nemčić Gostovinski), a treća Osnovna škola Gola. Posebna priznanja dobili su Osnovna škola Koprivnički Ivanec te Dječji vrtić Maslačak Đurđevac.

Uz župana Korena, prijemu su prisustvovali njegov zamjenik Ratimir Ljubić, pročelnica službe ureda župana Melita Ivančić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.