14.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
MEĐUNARODNI DAN MAČAKA

FOTO U koprivničkom Mačkovcu žive 54 mace, N. Verčević: Svijest o kastraciji je porasla, a pravila kod udomljavanja su stroga, jer smo odgovorne da mačke dožive duboku starost
F

Ne propustite

Danas je Međunarodni dan mačaka pa smo tim povodom iskoristili priliku i provjerili kakvo je stanje u koprivničkom Mačkovcu kojeg pune tri godine vode članice Udruge šinterice dobra srca. 

U objektu kojeg iznajmljuju od Grada Koprivnice trenutno je 54 mačaka. Potrebe za prostorom trenutno su zadovoljene, a ono što je najbitnije je da je u njemu moguće osigurati prostor za karantenu, gdje mace budu smještene nekoliko dana nakon prihvata, kako bi provjerili jesu li zdrave i sigurne za puštanje u čopor.

Unazad tri godine Udruga je uz pomoć donatora uložila značajna sredstva u zamjenu krovišta, dijela stolarije, uređenje karantene.

– Ima još nedostataka, mučimo se s pitkom vodom pa onu za piće nosimo od kuće, jer je u objektu nema. Podovi su u lošem stanju, betonski su i na njima linoleum, a voljeli bismo ih obnoviti i staviti epoxy smolu kako bismo ih lakše održavali i dezinficirali. Dio stolarije smo zamijenili, a dio nam preostaje još riješiti. U zimi dosta puše pa problem rješavamo daskama koje po ljeti mičemo da možemo provjetravati – kaže predsjednica Udruge Nina Verčević. Dodaje kako se nadaju novac za spomenute probleme osigurati putem određenih natječaja za koje imaju već spremnu dokumentaciju.

mačkovec, dan mačaka
mačkovec

Iako im lokalna zajednica, odnosno Grad Koprivnica, iznajmljuje prostor za koji plaćaju režije i najam, nikakve financijske pomoći od njih nema. O mačkama brinu na račun sredstava dobivenih od donatora.

– Trenutno imamo 54 mačke. Tri su bolesne, zaražene infekcijom čije liječenje traje 84 dana, bolest ne prelazi na ostale mačke pa nisu odvojene, a imamo i jednu s epilepsijom koja je vrlo osjetljiva na zvukove i pokrete i odvojena je od ostalih. Imamo i mamu macu s pet malenih beba koju je netko ostavio kod volonterke u dvorištu i isto je u kategoriji osjetljivijih – objašnjava Verčević.

Kaže kako trenutno, zbog upravo spomenutog stanja nekih jedinki u Mačkovcu, ne zbrinjavaju nove.

– A i prebacile smo maksimum mačaka koji možemo zbrinuti. Povećanjem broja mačaka, povećava se i količina posla, treba uložiti četiri do šest sati samo na čišćenje, voziti ih veterinaru. Što je više mačaka više je prijevoza, peleta, dezinficijensa, zaštita od buha, čišćenja od unutarnjih parazita. U startu smo očekivale da ćemo ih zbrinuti oko 30-tak, no brojka se gotovo udvostručila. Neodgovorni građani nam ostavljaju svoje neželjene životinje po dvorištima, ali i u Mačkovcu pa smo, kako bismoih spriječili u tom naumu, morali ugraditi kamere – veli.

Foto: Ivan Balija
Nina Verčević // Foto: Ivan Balija

Funkcioniraju zahvaljujući donacijama dobrotvora ne samo iz Koprivnice nego i šire.

– Za sada uspješno pokrivamo troškove iako se navlačimo iz mjeseca u mjesec, jer je to dosta štedno i na kapaljku. Ono što nam konstantno fali su volonteri, jer je tu puno posla. Tu su svakodnevno čišćenje i prijevoz, administracija i društvene mreže, štandovi, različite aukcije i akcije. Ima dosta posla, a premalo ljudi. Trenutno je 18 aktivnih volontera od kojih većina nije stalno u Koprivnici. Svaki dan, tri puta dnevno je netko tamo. Nije lako ni postati volonterom, samo učenje i uhodavanje je proces koji traje nekoliko tjedana, no svi naši volonteri se trude i daju sve od sebe, odgovorni su i ovo prihvaćaju kao obavezu koja se mora odraditi, hranjenje ili davanje terapije se ne može nikako preskočiti – objašnjava te dodaje da im se svi zainteresirani za pružanje pomoći i volontiranje uvijek mogu javiti.

Nina je u priču oko spašavanja i udomljavanja životinja u Koprivnici uključena već šest godina. Kaže kako se svijest građana u tom periodu kada je u pitanju kastracija mačaka u velike promijenila.

– Interes za kastriranjem je velik. U Koprivnici je stanje dobro, jer Grad sufinancira, no problem je u nekim okolnim općinama gdje nema pomoći, a i ljudi nisu spremni životinju podvrgnuti zahvatu. Ove smo godine iz vlastitih sredstava pokrili troškove kastracije 600 mačaka, trenutno više nemamo, ali nadamo se da ćemo uskoro pronaći rješenje – kaže predsjednica Udruge.

mačkovec, dan mačaka
mačkovec

Grad Koprivnica za ovu svrhu ima osigurana vlastiti sredstva, a njima sa 120 tisuća kuna troškove pokriva zagrebačka tvrtka Astra poslovnih inženjering.

– Dobili smo i 10 tisuća kuna od Županije, čim smo objavili stiglo nam je 500 prijava, a ovaj iznos dovoljan je za kastraciju njih 40-ak. Kastracija ovisno o ambulanti košta od 250 do 400 kuna što nije veliki trošak, jer ako se mačka omaci onda imaš taj trošak puta šest – veli Nina.

Udomljavanje je kroz ljeta slabo, ali tijekom godine im se često javljaju građani zainteresirani za mačke. Koliko su stroga njihova pravila kod udomljavanja, pitamo.

– Naši su uvjeti usklađeni s 99 posto udruga u Hrvatskoj. Ako se netko planira brinuti o maci, da ona kod njih ne pogine na cesti, onda ih dajemo bez problema, ali ako netko planira nabaviti mačku da mu lovi miševe ili da se s njom igraju djeca, a da ne vodi redovitu brigu o njoj, onda ne damo. Naše mace žive u polju i nisu navikle na automobile, odnosno, kad čuju zvuk auta, misle da ih se dolazi hraniti pa trče pred auto. Zato inzistiramo da mačka budu u sigurnom okruženju, a da mi nemamo problema s gubicima, jer skupa s našim volonterima uložimo u njih hrpu emocija i financija, pa samim time imamo odgovornost da mace dožive duboku starost kod udomitelja – zaključila je Verčević.

mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
Foto: Sonja Badalić
mačkovec, dan mačaka
mačkovec
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Još traje očevid

UŽAS U PODRAVINI Učenik pao s prvog kata školske zgrade, hitna ga prevezla u bolnicu

Jedan je učenik viših razreda ozlijeđen prilikom pada s prvog kata školske zgrade. Portal Varaždinske vijesti piše kako se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×