ULOG U BUDUĆNOST

FOTO U Križevcima će se učiti o računalnim igrama i umjetnoj inteligenciji, Rajn: Partneri mogu donijeti znanje srednjoškolcima

Prema zadnjim podacima naši studenti završetkom stručnog studija, ali i diplomskog pronalaze posao na zadnjoj godini studija ili u periodu od tri mjeseca nakon završetka, rekla je dekanica Nina Begičević Ređep.

12:23h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kako bi dali podršku studiranju za zanimanje informatičar, koje je deficitarno i
zanimanje je budućnosti, Grad Križevci odlučio je preuzeti financiranje školarine za troje najboljih studenata s područja Križevaca po bodovima na upisnoj listi te time direktno utjecati na razvoj lokalne zajednice.

Program financiranja predstavljen je danas u Križevačkom poduzetničkom centru, a na
konferenciji za medije govorili su gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, direktorica Križevačkog poduzetničkog centra Jelena Velić, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep te vlasnik i direktor poduzeća SPECK Tomislav Tenodi.

Gradonačelnik Rajn uvodno je istaknuo zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje suradnje koja donosi dodatnu vrijednost u križevačku društvenu i akademsku zajednicu.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn, gradonačelnik // Foto: Ivan Balija

– Grad Križevci će ove godine izaći u susret, dati zalog suradnji, nije to nikakvo veliko dobročinstvo, na način da ćemo osigurati tri stipendije za studente PITUP-a (Primjena informacijske tehnologije u poslovanju), koji ima određene promjene od jeseni, no i dalje ćemo ulagati sav napor i podršku da dislocirani studij FOI-a opstane, a upravo partneri mogu donijeti potrebito znanje za sve naše srednjoškolce – poručio je Rajn.

Dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep zahvalila se na velikoj potpori jedinici lokalne samouprave i gradonačelniku Rajnu što je prepoznao projekt kao izuzetno važan za razvoj grada Križevaca.

Foto: Ivan Balija
Dekanica Nina Begičević Ređep // Foto: Ivan Balija

– Voljela bih osvijestiti naše potencijalne studente koliko tržište rada vapi za takvim kadrom. Zapošljivost naših studenata je izuzetno visoka. Prema zadnjim podacima naši studenti završetkom stručnog studija, ali i diplomskog pronalaze posao na zadnjoj godini studija ili u periodu od tri mjeseca nakon završetka. Prosječene plaće naših informatičara su nadprosječne što govori u prilog da naši potencijalni studenti izaberu PITUP ili neki prediplomski ili diplomski sveučilišni studij u Križevcima – rekla je dekanica Begičević Ređep.

Potvrdila je da će se od jeseni u Križevcima ići s revidiranim stručnim studijem jer su za revizije studija slušali poslodavce. Ići će se u dva smjera, razvoja aplikacija i informatičke podrške poslovanju. Moći će se stjecati nova znanja o računalnim igrama, umjetnoj inteligenciji, svemu što je aktualno i inovativno, što tržište rada treba, pojasnila je dekanica uvjerena da će podrška Grada uvelike pomoći studentima PITUP-a u Križevcima.

Tomislav Tenodi, vlasnik Speca, tvrtke koja je pred četiri godine krenula iz jedne prostorije, a do danas narasla i zapošljava 50-tak ljudi čije znanje im je od iznimne važnosti, zadovoljan je nastavkom suradnje Grada i FOI-a.

Foto: Ivan Balija
Tomislav Tenodi // Foto: Ivan Balija

– Kadar koji zapošljavamo je izuzetno tražen i dobro plaćen u Hrvatskoj i za njim konstantno postoji potreba. Mi trenutno imamo pet otvorenih pozicija, a 20 posto naših zaposlenih dolazi iz FOI-a, kadar koji dolazi od tamo je od izuzetne bitnosti – rekao je Tenodi te dodao da su FOI prepoznali kao najvažniji akademski partner s kojim surađuju.

Tvrtka SPECK s FOI-em provodi i zajedničku akademiju na kojoj studenti mogu steći dodatna razvojna znanja iz HTML, CSS, JavaScript i Reaca, a tijekom koje studenti imaju priliku raditi na razvoju web aplikacije uz pomoć iskusnog mentora-razvojnog inženjera iz Specka.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...