Učimo, putujemo, svijet upoznajemo

FOTO U sklopu Erasmus projekta učenici iz Poljske, Španjolske i Turske borave u Hlebinama i uče o naivi

Kroz tjedan dana brojnim događanjima učenici zemalja Turske, Španjolske i Poljske uz domaćine učiti, putovati i novi svijet upoznavati. Sigurni smo da će se nakon toga zaista poželjeti opet vratiti.

09:21h
0
Erasmus urlencodedmlaplussign // Foto: Tea Tišljarić
Erasmus // Foto: Tea Tišljarić

Aprendamos, viajamos, conocemos el mundo

Öğrenelim, seyahat edelim, dünyayla tanışalım

Uczmy się, podróżujmy, poznawaj świat

Učimo, putujemo, svijet upoznajemo

Sve to i još mnogo više ovih dana žive učenici i učitelji Područne škole Josipa Generalića Hlebine, OŠ Fran Koncelak Drnje, kao dobri domaćini u projektu Radwan.

Podsjetimo, projekt Radwan, Erasmusa +, financiran sredstvima EU fondova obuhvaća tri četiri zemlje: Poljsku, Španjolsku, Tursku i Hrvatsku.

Započeo ga je projektni tim poljske osnovne škole Dabrowa Biskupya s koordinatorom projekta g. Walczakom.

Projektu su se kao prvi partneri priključile osnovne škole iz Španjolske i Turske, potom i OŠ Drnje, projektni tim iz područne škole Hlebine u sastavu Ksenija Varović, Dunja Valenčak, Vedran Janković. Koordinatoricom za Hrvatsku ispred OŠ Drnje imenovana je učiteljica Ana Tustonjić Dombaj.

U današnjem susretu u hlebinskoj školi kao domaćinu dobrodošlicu je partnerima izrekao ravnatelj OŠ Fran Koncelak Drnje g. Ivan Pikivača prof., poenirajući hvalevrijedno zalaganje svih, posebno g. Walczaka, ali i ravnatelja OŠ Ataturk u Ankari g. Mustafe Tankusa. S ponosom je istaknuo da je mjesto u kojem su primljeni iako malo, poznato u cijelom svijetu.

– Razlog tome je naivna umjetnost čija je kolijevka upravo u ovim krajevima Hrvatske, u Hlebinama. Hlebine i Galeriju naivne umjetnosti kao svjetski centar naive ovih je dana posjetila i ministrica kulture RH g. Nina Obuljen Koržinek u kojoj su izložena djela osnivača naivne umjetnosti Ivana Generalića i njegovog sina Josipa Generalića, a povodom 50 godina postojanja Galerije – rekao je ravnatelj Pikivača i dodao:

– Posebno smo ponosni što naša škola u Hlebinama nosi ime Josipa Generalića, a smještena je na Trgu Ivana Generalića. I vi dragi partneri u projektu, kolege učitelji i učenici , imate posebnu privilegiju ,čast i mogućnost da budete dionici ovog 50 rođendana Galerije a samim time da uživo vidite veličanstvenu izložbu Ivana i Josipa Generalića pod nazivom Borba titana.

Ravnatelj Pikivača kratko je istaknuo činjenicu da je vrlo malo ljudi u svijetu naučilo slikati tehnikom ulje na staklu koja je nastala u Hlebinama te naglasio kako će učenicima Erasmusa + ova mogućnost biti ponuđena.

Kratko je opisao tijek događanja te predstavio raspored Erasmus + programa, koje se nakon aktivnosti u Hlebinama nastavljaju u Zagrebu, Plitvičkim jezerima, Memorijalnom centru Nikole Tesle i mnogim drugim destinacijama.

Nakon što je ravnatelj škole zaželio uspješan rad izrazio je i želju da ovaj susret Erasmusa + svih dionika partnera urodi participiranjem novih znanja i spoznaja, ali i onog što je najvrijednije stjecanjem novih prijateljstava za cijeli život.

Nazočnima se na kraju obratila i g. Božica Trnski, načelnica općine Hlebine i poznata zagovornica opće ljudskih vrjednota i humanosti, ali i važnosti čuvanja baštine i tradicije općine Hlebine posebno naivne umjetnosti. Zahvalila se gostima da su odabrali Hrvatsku za partnera, a još više što je to ova hlebinska škola.

– Vjerujem da ćete se poželjeti vratiti u ovaj naš Podravki kraj, u naše krasno Hlebine. Mi ćemo vas kao i danas i tada čekati radosna i otvorena srca – zaključila je svoju posebno toplu dobrodošlicu načelnica Trnski.

Kroz tjedan dana brojnim događanjima učenici zemalja Turske, Španjolske i Poljske uz domaćine učiti, putovati i novi svijet upoznavati. Sigurni smo da će se nakon toga zaista poželjeti opet vratiti.

 

čitam...
Loading...