Nagrade za naj dječje djelo

FOTO Učenica Patricija Mihoci: Dobra djela se ne rade zbog nagrada, jednostavno je odličan osjećaj kad se nekome pomogne

11:51h
0
Naj dječje djelo
Naj dječje djelo // Foto: Ivan Brkić

Glavnu nagradu dobili su učenici 6. i 8. razreda OŠ Braća Radić, nositelji projekta Vršnjaci pomagači. Oni su pomagali svojim vršnjacima koji su nesigurni u sebe, izolirani ili imaju problem sa samoozljeđivanjem.

Nesebična i požrtvovna dobra djela koja su napravili osnovnoškolci prema svojim vršnjacima i drugoj djeci jučer su bila nagrađena na priredbi Naj dječje djelo koja je održana u dvorani koprivničkog Domoljuba.


Posjetitelji su osim dodjele nagrada uživali i u popratnom glazbenom programu koji su izvodili učenici, a posebno velik pljesak izmamili su plesači svojim energičnim i veselim plesom. No, glavni događaj večeri bila je dodjela nagrada djeci koja su sudjelovanjem u projektima i iskazanom empatijom prema onima manje sretnima u životu zaslužili ova priznanja. Jadranka Lakuš, predsjednica društva Naša djeca, iskazala je zadovoljstvo što se u Koprivnici prepoznaju dobra dječja djela.

– Ponosna sam što je Koprivnica među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koja je uvela ovu nagradu. Njome se javno odaje priznanje djeci za sve ono što su napravila da pomognu svojim vršnjacima, prijateljima, nepoznatim ljudima, starijima i svima ostalima. Djeca rade puno dobrih stvari, ali nažalost više se govori o onim lošim kao što su nasilje ili incidenti. Zato smo pokrenuli ovaj veliki projekt kojim su djeca dobila isti status kao i odrasli stanovnici – rekla je Jadranka Lakuš.

Naj dječje djelo
Patricija Mihoci // Foto: Ivan Brkić

Ove je godine primljeno devet nominacija, a žiri je odlučio da svi oni zaslužuju nagradu. Nagrađeno je Vijeće učenika OŠ Antun Nemčić Gostovinski za prikupljanje novca namijenjenog učenicima slabijeg imovinskog stanja, učenici 2. a razred OŠ Đuro Ester koji pomažu svojoj prijateljici Lauri s ograničenom funkcijom ruku, učenik 3. a razreda PŠ Vinica Fran Žagar zbog mnogih akcija solidarnosti i humanosti, učenici pomagači 4. b razreda OŠ Đuro Ester koji pomažu prvašićima u učenju matematike, 4. a razred OŠ Đuro Ester koji već tri godine donira igračke, hranu i školski pribor Crvenom križu, učenici 4. c razreda iste škole koji su sudjelovali u brojnim radionicama s djedovima i bakama, 8. d i 8. b razredi OŠ Đuro Ester za doniranje hrane skloništu za životinje i Crvenom križu te za volontiranje u Udruzi slijepih i Socijalnoj samoposluzi.

Glavnu nagradu dobili su učenici 6. i 8. razreda OŠ Braća Radić, nositelji projekta Vršnjaci pomagači. Oni su pomagali svojim vršnjacima koji su nesigurni u sebe, izolirani ili imaju problem sa samoozljeđivanjem tako da su saznavali njihove teškoće pomoću sandučića povjerenja koji je postavljen u školi.

– U školi smo imali sandučić povjerenja u koji smo dobivali anonimna pitanja na koja smo mogli odgovarati kako bismo im pomogli. Također smo imali i projekt o samoozljeđivanju kako bi se ono smanjilo među vršnjacima. Mislim da smo zaslužili nagradu i svakako ću sudjelovati u još sličnih projekata, to je i cilj – rekla nam je jedna od pobjedničkih učenica Anett Glavak.

Naj dječje djelo
Plesači su izmamili oduševljen pljesak // Foto: Ivan Brkić

Patricija Mihoci, još jedna nagrađena učenica, istaknula je da se dobra djela ne rade zbog nagrada, već da je jednostavno odličan osjećaj kada se nekome pomogne.

– Pitanja koja smo dobivali u sandučićima bila su raznolika, od loših ocjena pa do problema u obitelji i s prijateljima. I bez sandučića djeca mogu pomagati, bilo to u Caritasu ili pomaganjem vršnjacima oko učenja – rekla je Patricija.

Iako je na manifestaciji dodijeljena glavna nagrada, dobra djela je teško, a možda i nepotrebno, rangirati na takav način. Svi učenici koji su se jučer našli na pozornici Domoljuba pokazali su da među mladima ima onih zbog kojih ne moramo brinuti za budućnost Koprivnice.

čitam...