Jedi što vrijedi

FOTO Učenici Obrtničke škole i članovi Udruge Bolje sutra miješali, mijesili, pekli i kuhali prefine slastice od koprive

U današnjoj aktivnosti sudjelovalo je deset članova Udruge te 20 srednjoškolaca. Ujedno je jedan od članova Udruge Bolje sutra i profesor u Obrtničkoj školi. 

16:43h
0
IMG
Foto: Sanjin Bojić

Održana je još jedna aktivnost projekta Jedi što vrijedi – edukacija za očuvanje preostalog zdravlja kod osoba s invaliditetom.

Ovaj put, Udruga je izašla iz svog prostora u COOR Podravsko sunce te su članovi posjetili Obrtničku školu Koprivnica kako bi sa kuharima i konobarima u praktikumu škole sudjelovali na kratkom predavanju o ljekovitom svojstvu koprive.

Istovremeno su održane i tri radionice. Jedna pod nazivom Kuhati je cool u kojoj su se pripremala jela uz dodatak koprive. U radionici Pečemo bez pećnice članovi Udruge i učenici su pripremali slastice bez pečenja, dok su u radionici pod nazivom Čajanka/Tea Party pripremali tople napitke od ljekovitog bilja.

Marija Mraz // Foto: Sanjin Bojić

– Danas radimo jela koja dosada nismo radili, a osmislila su ih kuharice, odnosno nastavnice zajedno s Tomislavom Terstenjakom i učenicima. Glavni cilj aktivnosti je edukacija o važnosti očuvanja preostalog zdravlja osoba s invaliditetom, razvijanje svakodnevnih životnih vještina za samozbrinjavanje osoba s invaliditetom te senzibilizacija srednjoškolaca prema osobama s invaliditetom – rekla je Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice.

U današnjoj aktivnosti sudjelovalo je deset članova Udruge te 20 srednjoškolaca. Ujedno je jedan od članova Udruge Bolje sutra i profesor u Obrtničkoj školi.

Partneri projekta su Humanitarna udruga za pomoć djeci i socijalno ugroženim obiteljima Šegrtsko srce te Obrtnička škola Koprivnica.

Tomislav Terstenjak // Foto: Sanjin Bojić

– Za današnji dan napravili smo dvije različite verzije palačinki s koprivom, sirove pločice bez ikakvih aditiva i šećera te smo radili keksiće od koprive, namaze od koprive te dvije vrste tjestenine od kopriva, jednu s orasima i jednu s makom. Osmislili smo i čaj od koprive s aloe verom i ginsengom – objasnio je Tomislav Terstenjak, predsjednik Šegrtskog srca.

Aktivnost je posjetila i Petra Bijač, stručnu referenticu za marketing i odnose s javnošću u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac d.o.o., a kako je nedavno Komunalac predstavio novu ponudu bazena Cerine u kojoj između ostalog svojim posjetiteljima nudi zdravi obrok, pitali smo Petru Bijač kako joj se sviđaju današnja zdrava jela.

Petra Bijač // Foto: Sanjin Bojić

– Drago mi je da je Komunalac podržao ovaj projekt, ovo je kreativno i inovativno djelo i sve izgleda fino i zdravo. Budući da smo krenuli sa Zdravim obrokom na Cerinama moguće je da ćemo se udružiti s Obrtničkom školom i Udrugom Bolje sutra kako bi našim posjetiteljima možda ponudili nešto ovako kvalitetno i zdravo, a što su pritom napravili mladi ljudi – rekla je Bijač.

Podsjetimo na kraju, projekt je odobrilo Gradsko komunalno poduzeće Komunalac d.o.o.