100. dan škole

FOTO Učenici sto dana nastave obilježili sadnjom lukovica, izrezivanjem srca, nabrajanjem IKT pojmova i brojnim aktivnostima u znaku tog broja

Učenici su posadili 100 lukovica, izradili 100 smješkića, napravili 100 vježbi na satu tjelesnog, nabrojali 100 pridjeva, imenica, glagola, izradili 100 mobila, izradili plakate na temu 100 geometrijskih likova, izradili 100 gruda, prezentirali 100 motiva s narodne nošnje, napravili popis 100 načina očuvanja zdravlja, otpjevali himnu 100-tog dana škole, ispisali 100 rečenica upravnog govora, nabrojali 100 IKT pojmova.

10:55h
0
Pjevala se i himna "Stoti dan škole" // Foto: PŠ Medvedička

Inicijativa UHURN Zvono preko eTwinninga već treću godinu zaredom proveo je projekt 100. dan škole kojim se obilježava sam 100. dan nastave od početka školske godine.


Projekt se tradicionalno obilježava u brojnim europskim zemljama, a cilj mu je okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na nacionalnoj i lokalnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. Dan je isplaniran na način da učenici kroz vođene aktivnosti ostvaruju obrazovno-odgojne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom, razvijaju temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini. Zamišljen je kao dan bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne aktivnosti.

U ovaj projekt uključili su se učitelji i učenici iz cijele Hrvatske, pa kako svima ne pada 100. dan škole na isti datum projekt  se provodio od osmog do 15. veljače. U pregrštu ideja koje su svakim danom punile Facebook grupu učiteljice i učenici su izdvojili neke koje im se sviđaju ili, pak, osmislili svoje ideje.

Brojne aktivnosti u znaku stotke // Foto: OŠ Koprivnički Ivanec

Tako se projekt po drugi put proveo i u OŠ Koprivnički Ivanec, a realizirao se kroz nastavu Hrvatskog jezika pod mentorstvom učiteljice Renate Glavica.

Ove godine projektni zadatak bio je istražiti i pronaći 100 hrvatskih književnih djela, te od njihovih mini naslovnica koje su u školi plastificirali, napraviti dva mobila s po pedeset djela. Drugi zadatak s osobitim su oduševljenjem odradili učenici 5.a i 5.b razreda – jedni su pisali svojih sto riječi, a drugi izrađivali kolaž od sto riječi.

U Područne škole Medvedička iz Molvi Greda, pak, učenici i učiteljica 3. i 4. razreda obilježili su 100. dan nastave raznim zanimljivim aktivnostima kroz asocijaciju broja 100 – od brojanja do sto, preko izrezivanja sto srca povodom Valentinova, crtanja sebe kao stogodišnjaka do igranja igre s kockicom i pijunima te igre riječima.

Učenike su oduševile krune // Foto: PŠ Medvedička

Učenici su taj dan u školu došli bez udžbenika te su za početak ukrasili svoje krune s istaknutom brojkom 100 i ponosno ih nosili cijeli dan. U školi Medvedička taj je dan pao točno na Valentinovo, a učenici su obilježavanje 100-og dana nastave su završili pjevanjem himne „Stoti dan škole“.

U projekt su se uključili i učenici Područne škole Sigetec, zajedno sa svojim učiteljicama te 100. dan obilježili, također, 14. vejače, a u Matičnoj školi u Drnju priključila se i učiteljica Maja Hižman s petašima i sedmašima.

Petaši su uz pomoć programskog jezika Logo nacrtali riječ “STO” i napisali brojku 100, dok su sedmaši u Excelu rješavali razne zadatke vezane uz pojam “sto”. Učenici su korelacijom svakog predmeta obilježili 100. dan škole.

5.a pisao je sto riječi // OŠ Koprivnički Ivanec

Tako su prvašići u sklopu Cvjećarske grupe posadili 100 lukovica, drugaši izradili 100 smješkića, trećaši napravili 100 vježbi na satu tjelesnog, nabrojali 100 pridjeva, imenica, glagola, izradili 100 mobila, izradili plakate na temu 100 geometrijskih likova, izradili 100 gruda,  prezentirali 100 motiva s narodne nošnje, napravili popis 100 načina očuvanja zdravlja te otpjevali himnu 100-tog dana škole. Četvrtaši su ispisali 100 rečenica upravnog govora, dok su Mladi informatičari nabrojali 100 IKT (informacijsko-komunikacijskih) pojmova.

Obilježavanju su se pridružile i učiteljica Katoličkog vjeronauka Dajana Rajčevac koja je s trećim razredom napravila plakat od 100 djela koja “ćemo se truditi raditi” i djela koja “nećemo” raditi, te učiteljica Engleskog jezika Ivana Fijok koja je s učenicima trećih razreda nabrojala i napisala brojeve do 100 i 100  riječi na engleskom jeziku.

Na linku pogledajte prezentaciju o provedbi 100. dana škole u Sigecu.

čitam...