želim znati kako imati

FOTO Udruga Bolje sutra predstavila projekt kojim će učiti djecu kako upravljati društvenim i prirodnim resursima, K. Furkes: Važno je učenicima približiti život kakav jest

Ciljevi projekta koji će se provoditi od 1. listopada do 25. kolovoza 2018. su prvenstveno edukacija djece osnovnoškolskog uzrasta o aktivnom građanstvu i razvijanje svijesti o odgovornom gospodarenju društvenim i prirodnim resursima te razvijanje kritičke svijesti.

12:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Želim znati kako imati naziv je projekta koji je Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra predstavila danas u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Ciljevi projekta koji će se provoditi od 1. listopada do 25. kolovoza 2018. prvenstveno su edukacija djece osnovnoškolskog uzrasta o aktivnom građanstvu i razvijanje svijesti o odgovornom gospodarenju društvenim i prirodnim resursima te razvijanje kritičke svijesti. Posebne želje su, među ostalim, proširiti znanje i sposobnosti učenika i poticati na socijalno uključenje osoba s invaliditetom.

– Od aktivnosti, bit će tu različite radionice, na studijskom posjetu vidjet ćemo dobar primjer poduzetničke prakse, a potom nešto novo, simuliranu sjednicu županijske skupštine s učenicima i vijećnicima i aktualni sat s vijećnicima Općine Koprivnički Ivanec – kazala je voditeljica projekta Renata Glavica.

Direktni korisnici projekta su učenici od petog do osmog razreda, Osnova škola Koprivnički Ivanec, članovi udruge prijavitelja te vijećnici Općine Koprivnički Ivanec.

Foto: Ivan Balija
Renata Glavica // Foto: Ivan Balija

– Očekujemo da će korisnici dobiti poboljšane kvalitete života, unaprijeđene životne vještine. Razvijat će socijalne i građanske kompetencije u grupama te prepoznavati vlastite mogućnosti – objasnila je Glavica, dodavši kako će imati osjećaj solidarnosti prema socijalno isključenima.

Župan Darko Koren potvrdio je kako s Udrugom imaju dugu, uspješnu i živopisnu suradnju, iskazavši nadu kako će projekt rezultirati boljim društvom. Predsjednik županijske Skupštine, Željko Pintar, je, pak, objasnio kako će izgledati neuobičajena sjednica.

– Pokazat ćemo im kako predstavnička vlast funkcionira i kako se donose odluke. Vjerujem da ćemo Udruzi moći pomoći, iako to i sada činimo. Napravit ćemo dnevni red prema temama koje njih zanimaju. Pretpostavljam da ćemo imati mladog predsjednika koji će pomagati meni, a ja njemu – pojasnio je Pintar.

Zanimljivo, u sklopu projekta, lokalni novinari dolazit će u škole educirati mlade o medijskoj pismenosti.

– Važno je učenicima približiti život kakav jest. Dijete može svašta pročitati na internetu, no najviše uči preko iskustva. Udruga Bolje sutra osluškuje što se događa na terenu. Mladi, kao možda budući prenositelji poruka, sada mogu mnogo naučiti. Mislim da će im biti, a već i je kroz trenutne radionice, jako zanimljivo. Osjećaju se važnima jer mogu doprinijeti životu na našim prostorima – prepričala je ravnateljica OŠ Koprivnički Ivanec, Kristina Furkes.

Foto: Ivan Balija
Kristina Furkes // Foto: Ivan Balija

Konačno, predsjednica Udruge Marija Mraz zahvalila je partnerima i okupljenima, zaključivši kako su iznimno važan dionik zajednice. Napomenula je, ujedno, važnost financijske pismenosti.

– Ako ne znamo raspolagati vlastitim novcem, nećemo znati ni državnim – smatra Mraz, nastavivši kako je presudno da osobe s invaliditetom bolje razumiju to područje.

Kao primjer navela je novac u županijskoj kasi, čijom bi dovoljnom količinom županija mogla imati lift, pritom kroz šalu upitavši župana Korena je li tome tako.

– Naša misija je učiti nove generacije. Važno je upravljati javnim novcem kako bi osobe s invaliditetom bile zadovoljene. U subotu smo imali seminar s učiteljima koji su, vjerujem, mnogo naučili ili ponovili i koji će se kroz rad susretati s osobama s invaliditetom – zaključila je Mraz.

Partneri u projektu su Koprivničko-križevačka županija, OŠ Koprivnički Ivanec i Općina Koprivnički Ivanec koju je predstavljao načelnik Mario Švegović.