berba

FOTO Uz dobru volju i zajedničkim snagama grožđe se pobralo u vinogradu obitelji Poljak, odojak, peka, kobasice i gemišt bili su neizostavna okrijepa

Vrijednim radnicima za ručak je poslužen odojak, gulaš od divljači, te divljač ispod peke s prilozima. 

15:30h
0
Foto: Jurica Karan

Berbe grožđa diljem županije i okolnih obronaka Bilogore u punom su jeku.

Spremna pobrati te fine plodove od kojih nastaje vino, bila je protekli vikend obitelj Poljak. Vinograd imaju u Prugovcu, nedaleko od Đurđevca o kojem brigu vodi najviše od svih ipak-gazda Mladen Poljak. 

Uz pjesmu, veselje i dobru volju, zajedničkim snagama bralo se grožđe.

Devet sati bilo je označeno kao zadnji čas za skupljanje, a gazda je stigao gotovo dva sata prije kako bi sve pripremio. Sa stola su za doručak mirisale nezaobilazne kobasice, a tu je bio i neizostavan gemišt za okrijepiti se.

Inače, klijet i zemlju na brijegu zvanom Vinogradec naslijedio je od svog oca koji danas u gorice dolazi u svojstvu posebnog gosta koji ponajviše daje savjete, a zna mu se omaknuti i koja pokuda.

Ekipa berača sastojala se bliske rodbine i jako dobrih prijatelja, pa je i atmosfera bila vesela od jutra.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Dvoje tačke, desetak berača i trojica na strateški najbitnijem mjestu-mlinu za grožđe, činili su okosnicu ovogodišnje berbe.

Ovisno o sorti, slador u grožđu kretao se od 15 do 17, a Mladen Poljak vodi brigu o graševini, tramincu, kraljevini i belini.

Vrijednim radnicima za ručak je poslužen odojak, gulaš od divljači, te divljač ispod peke s prilozima.

Foto: Jurica Karan
Mladen Poljak provjerava slador // Foto: Jurica Karan

– Ove godine ‘utrženo’ je oko 2000 litara mošta. Posađena je i nova loza, stoga se taj dio nije mogao brati. Zato se bralo grožđe s loze posađene prije nekoliko godina, a ova je godina bila prva za to mlado grožđe koje se pokazalo iznimno slatkim – ističe Poljak.

Gorice broje 1700 trsova raspoređenih u više od dvadesetak redova.

– Berba je uspješno prošla, a sada slijedi onaj najvažniji i najdelikatniji dio posla – spremanje vina. Svaki vinogradar ima svoj način, svak’ ima svoje trikove, svak’ ima svoje tajne, a na kraju je uvijek baš njegovo vino, najbolje – kazao nam je Poljak. 

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

OPG nije registriran na ovom imanju, već obitelj Poljak pravi vino za osobne potrebe, slavlja i za darove prijateljima. Mladenu brigu oko vinograda pomaže voditi sin Karlo koji se nedavno oženio i čeka prinovu u obitelj sa suprugom Barbarom, tako da će vina zasigurno trebati.

 

čitam...