Izložba u gradskoj knjižnici

FOTO Velika zbirka rijetko viđenih molitvenika oduševila brojne posjetitelje

Predstavljeni molitvenici sačuvani su na području Đurđevca, a većina ih pripada zbirci Matije Vogrinčića, o čijoj smo nevjerojatnoj zbirci pisali, ali i drugim manjim zbirkama.

14:27h
0
Foto: djurdjevac.hr

U Gradskoj knjižnici Đurđevac u petak je otvorena izložba starih molitvenika Kruh nebeski.

Izložba je dobila naziv prema istoimenom molitveniku rođenog Đurđevčanina i zagrebačkog kanonika dr. Antuna Ivandije, a koji je doživio mnoga izdanja.

Tako među izloženim molitvenicima posjetitelji imaju priliku vidjeti i molitvenik biskupa Maksimilijana Vrhovca iz 1807. godine, molitvenike ispisane na gotici, molitvenike tiskane na području Podravine, ali i molitvenik kojeg je sastavio Ferdinadovčanin Paškal Cvekan.

Predstavljeni molitvenici sačuvani su na području Đurđevca, a većina ih pripada zbirci Matije Vogrinčića, o čijoj smo nevjerojatnoj zbirci pisali, ali i drugim manjim zbirkama. Izložbu je otvorio župnik vlč. Marko Rac, dok su o postavi izložbi i o važnosti molitvenika kako u liturgijske svrhe tako i o važnosti molitvenika za širenje pismenosti među seljačkim stanovništvom ondašnje Podravine, govorili Nikola Cik, prof. te Matija Vogrinčić.

U realizaciji izložbe sudjelovala je i Udruga žena Grada Đurđevca, gosp. Vladimir Miholek te Zbor mladih Iuventus Christi župe svetog Jurja mučenika iz Đurđevca i voditeljica zbora prof. Ivana Senjan kao glazbeni gosti izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 6. travnja i možete ju razgledati u Gradskoj knjižnici.