bravo

FOTO Veliki humanitarac Mario Carek nakon rekordnih 37 dana hodanja stigao u rodno Virje: Nije mi žao ni jednog koraka

Mario je imao svakodnevne pripreme, a planinario je po mnogim svjetskim i europskim vrhovima uključujući i Himalaju.

19:28h
0
n
Foto: Jadranka Lakuš

U svoje rodno Virje danas je stigao alpinist Mario Carek. Naime, nakon rekordnih 37 dana hodanja, 1100 kilometara od Pule do Dubrovnika, Via Adriaticom – dugometražnom planinarskom stazom, ostvario je svoj cilj.

Milijun koraka naziv je humanitarnog projekta Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice kojim se nastoji osigurati milijun kuna za opremanje novog prostora Udruge.

Mario je za Latice prohodao ukupno 1.330.755 koraka.
Imao je pratnju i logistiku, ali neke dijelove prohodao je sam. Naravno, imao je svakodnevne pripreme, a planinario je po mnogim svjetskim i europskim vrhovima uključujući i Himalaju.

Ovu vrlo zahtjevnu stazu Mario je prohodao u samo 37 od očekivanih 40 dana, uvjeti su bili doista teški, ali ustiče da mu nije žao ni jednog koraka.

– Na Velebitu sam imao zimske uvjete, grmljavinu, a bilo je svega osam stupnjeva. Na Biokovu je bilo posebno teško, temperatura je bila oko 35 stupnjeva, ali prohodao sam to u jednom danu. Još ni dan danas ne mogu vjerovati da sam to tako brzo prošao – naglasio je Mario.

Via Adriatica se proteže od južnog istarskog rta Kamenjak do južnog dubrovačkog brda Srđ, a Mario je treća osoba koja je prohodala cijelu stazu. 

– Kad sam stigao do cilja bilo je jako emotivno, dočekali su me HPD Bilo Koprivnica, PD Kalnik Križevci, GSS, Udruga Latice. Prvo sam dobro izdahnuo, malo sam se ispuhao, zagrlio djecu u kolicima – rekao je Mario.

Nažalost, nije prikupljeno milijun kuna, već samo oko 67 tisuća.

– Nismo baš zadovoljni iznosom, mogao je biti puno veći, ali akcija još uvijek traje, nadamo se da će biti još domacija, a mogu nam se javiti i neke firme koje žele donirati građevinski materijal – kaže Mario.

Ovakvu humanitarnu akciju definitivno planira ponoviti, štoviše, već ima u planu nešto za iduću godinu, ali ovoga puta neće ići sam.

U današnji doček uključili su se: Udruga vinogradara, voćara i pčelara Virje, HPD Ferdo Rusan Virje, Društvo žena Virje, Udruga Roze za promicanje zdravlja seoskih žena i KUD Srce Koprivnica.

Plemenitog Careka dočekali su i brojni mještani, a kako je bilo na dočeku pogledajte u fotogaleriji.