20.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽELI NEŠTO VIŠE

FOTO/VIDEO Bregovec Fran Maroševac zbog videoigara zamrznuo je fakultet, igrajući pronašao djevojku, a sada gradi profesionalnu karijeru
F

U prilog tome kako pojedinci čija je svakodnevica prošarana videoigrama nisu asocijalni, govori činjenica da je Fran upravo igrajući pronašao djevojku.

Ne propustite

Godina 2019. prva je u kojoj će vrijednost eSports tržišta premašiti milijardu eura, objavila su iz specijalizirane agencije Newzoo. Inače, složenica eSports odnosi se na elektronski sport, odnosno svijet kompetitivnih videoigara koji raste iz dana u dan.

Na području Hrvatske najpoznatiji esportaš, ukoliko ga tako možemo nazvati, jest Luka Perković. No, i Podravina ima svojega predstavnika. Fran Maroševac, 20-godišnjak iz Koprivničkih Bregi, član je Fantastic Esportsa, organizacije koja je preuzela nekadašnji tim Locastic i koja se natječe u videoigri Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Istu je Fran krenuo igrati prije pet godina. Pokazalo se kako mu ide mnogo bolje od Call of Dutyja 4 kojim je zakoračio u svijet kompetitivnih videoigara 2008. godine, nakon čega je i šest godina malo ozbiljnije vrijeme provodio za igrom League of Legends (LoL). Uzevši u obzir izostanak kvalitetnijih rezultata, odlučio se na promjenu.

– Prijatelj me nagovorio. Stvorili smo tim i počeli igrati CS:GO. Godinu i pol igrao sam za, u kontekstu Hrvatske, ozbiljniji tim 21Arches. Dvaput smo nastupali u Sloveniji i jednom u Zagrebu – priča nam Fran.

Fran Maroševac, Counter Strike igrač iz Koprivničkih Bregi // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Prisjećajući se prvog turnira u zagrebačkoj Areni, Fran se dotaknuo emocija, stresa i sreće, koje na površinu izlaze u eSportu, baš kao i u klasičnom sportu.

– U CS-u pobjeđuje ona ekipa koja prva dođe do 16. Gubili smo 14-8 i uspjeli preokrenuti. Hype je bio golem, odličan osjećaj. Osvojili smo treće mjesto, što nam je donijelo karticu s bodovima pomoću kojih možeš doći i igrati u Areni – ponosno kaže Bregovec.

Detalj iz videoigre Counter-Strike: Global Offensive // Foto: Screenshot, Fran Maroševac

Dodaje, primjerice, kako su u Mariboru, na BYOC (Bring Your Own Computer) turniru osvojenim drugim mjestom dobili 150 eura, hladnjak za procesor i miš.

– Nosio sam svoje računalo. Nagrade su bile taman tolike da pokrijemo put. Tada iza sebe nismo imali nikakvu organizaciju – govori.

Trening, analiza i taktika točke su koje sa svojim timom svakodnevno prolazi

Veliki iskorak učinio je ulaskom u spomenuti Locastic, sada preuzet od Fantastic Esports organizacije za koju nastupa pod nadimkom Gigi.

Fran Maroševac, Counter Strike igrač iz Koprivničkih Bregi // Foto: Matija Gudlin
Franova ‘zvijer’ // Foto: Matija Gudlin

– Gigi mi je nadimak i u stvarnome životu. Dao mi ga je brat kad je imao tri godine. Nije mogao reći Fran, pa me zvao Gigi. Sada me apsolutno svi tako zovu – objašnjava.

Aktualni tim, uz Frana, čine Mario Mariuchiii Grdović, Krunoslav Salted Katalinić, Predrag st0Le Stojković i Matija NyX Jovanović. Unatoč tome što dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, imaju različite obaveze i potpuno drugačije živote, svakodnevno su u 16 sati za računalom, s tipkovnicom i mišem u rukama.

Naime, tada kreće taktički dio treninga koji traje sat vremena kada dogovoreno i proučeno kroz mečeve s drugim timovima pokušavaju provesti u djelo. Pauza je potrebna, pa tako od 19 do 20 sati ‘ubijaju vrijeme’. Ukupno dnevno igrajući provedu minimalno pet sati, a računica se sastoji i od samostalnog treniranja i analiziranja.

– Profesionalci imaju nutricioniste, odlaze u teretanu, zdravo se hrane. Rekao bih da igranje na taj način ne šteti zdravlju – smatra Fran.

Držao je titulu državnog prvaka u plivanju, a djevojku upoznao igrajući LoL
Fran Maroševac, Counter Strike igrač iz Koprivničkih Bregi // Foto: Matija Gudlin
Fran je bivši državni prvak u plivanju perajama // Foto: Matija Gudlin

Iako tek na ulazu u treće desetljeće života, Gigi kao student prve godine Fizioterapije, studija u Rijeci koji je zamrznuo kako bi pokušao ući među profesionalce, dobro poznaje svoje tijelo i psihofizičke mogućnosti. Valja ovdje napomenuti kako je, kao član Ronilačkog kluba Šoderica, 2010. godine bio državni prvak u plivanju perajama, čemu svjedoče medalje osvojene tijekom 12 godina. Međutim, odustao je, pronašao novu aktivnost od koje želi živjeti.

– Ne napravim li nešto u sljedeće dvije godine, odustat ću i nastaviti faks za koji uvijek imam vremena – siguran je Fran, tvrdeći kako njegove odluke roditelji potpuno podržavaju.

Objasnio nam je kako su petak i subota rezervirani za ‘stvarni svijet’. Recimo, odlazak kod prijatelja ili u gorice. A u prilog tome kako pojedinci čija je svakodnevica prošarana videoigrama nisu asocijalni, govori činjenica da je Fran upravo igrajući pronašao djevojku. Prvotno su vrijeme zajedno provodili u LoL-u, nakon čega je stigao trenutak upoznavanja. Odgovarajući na naša pitanja, otkrio je kako više nisu zajedno. No, osmijeh nije mogao prikriti, pa se može zaključiti kako im je tijekom veze duge godinu i pol, pri čemu su se viđali vikendima jer je ona iz Zagreba, bilo veoma lijepo.

‘Želim postići nešto više’

– Moramo postići dobre rezultate kako bi se pojavili sponzori. Za sada, organizacija plaća put ili kotizaciju za natjecanja – pojašnjava nam Fran kako funkcioniraju.

Upravo dan prije nego nas je ugostio u svojem domu, odigrali su dva prva meča u sklopu A1 Adria League, turnira na koji su se kvalificirali kao jedna od osam najboljih ekipa Balkana. Kako biste se uvjerili u njegov skill, vještine, u nastavku pogledajte videozapis. Stručni komentatori bili su oduševljeni potezom kojim je ‘izvukao’ rundu.

https://www.facebook.com/A1AdriaLeague/videos/503827623763452/

A možda ćete Frana moći vidjeti i na Reboot InfoGameru, popularnom sajmu videoigara na kojemu će četiri najbolja tima odlučivati o konačnom prvaku A1 Adria League. Ako ne, kompetitivan kakav jest, dat će sve od sebe kako bi isplivao na površinu sljedećeg natjecanja.

– Volim igrati, uživam. Želim postići nešto više – zaključuje Fran.

Fran Maroševac, Counter Strike igrač iz Koprivničkih Bregi // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Fran Maroševac, Counter Strike igrač iz Koprivničkih Bregi // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×