OSAMDESETE

FOTO/VIDEO Dominik Tukanj iz Koprivnice frontmen je cover benda Nagon koji izvodi rock glazbu osamdesetih: Uskoro se vraćamo na scenu

Domik Tukanj je frontmen koprivničkog cover benda Nagon, koji se specijalizirao isključivo za rock glazbu osamdesetih godina prošlog stoljeća.

17:00h
0
Privatna arhiva

Ako je vjerovati Dalekoj obali, osamdesete su bile godine, a s tom se tvrdnjom slaže i 30-godišnji Dominik Tukanj iz Koprivnice, pjevač benda Nagon.

Naime, Nagon je specifičan cover bend koji se specijalizirao za rock glazbu osamdesetih godina prošlog stoljeća.

– Nagon je isključivo cover bend, pokušavali smo raditi i autorske pjesme, bilo je jako dobrih ideja, ali ih nikad nismo završili. Sviramo samo osamdesete, hard rock, ali ponekad izvodimo i glazbu s prijelaza iz sedamdesetih u osamdesete. Interesantan nam je melos balkanskih bendova iz tog razdoblja. Najdraži su mi bendovi koji mi pjevački dobro leže: Divlje jagode, Bijelo dugme, Azra – pojasnio nam je Dominik.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Glazbeni uzor mu je Alen Islamović, a od stranih izvođača voli Queen, Scorpionse i Judas Priest. Glazbu koju sluša privatno izvodi i na koncertima sa svojim cover bendom.

– Ideja o osnivanju benda došla je još u osmom razredu, ali tada me još bilo sram pjevati pred drugima. Prvo pravo iskustvo s pjevanjem dogodilo se kad i moji prvi izlasci, sa 16 – 17 godina – priča nam Dominik.

Nagon je njegov prvi i jedini bend, a osnovan je 2008. godine. U orginalnoj postavi su još bili Goran Prosenjak na bas gitari, Den Škvorc na bubnjevima i Dejan Bogovac na električnoj gitari.

– Prijatelji i ja smo osnovali bend dosta spontano, jedan od nas je počeo svirati gitaru, drugi bubnjeve, a ja sam počeo pjevati. Jednostavno smo odlučili oformiti bend – kaže Dominik.

Privatna arhiva

Bend se do nedavno zvao Seksualni nagon, ali su na veliku žalost svojih obožavatelja ime skratili u Nagon.

– Ja sam smislio ime, nakon par bedastih ideja mi je naziv Seksualni nagon došao usred noći. Ljudima se ovo novo skraćeno ime ne sviđa, kad smo imali zadnji nastup na plakatu je svejedno pisalo Seksualni nagon. Ne znam zapravo ni zašto smo skratili ime, uskoro ćemo vratiti staro ime – obećao je Dominik.

Bend je prvi nastup imao 2009. godine na Gitarijadi u Bjelovaru gdje su osvojili prvo mjesto.

– Pobijedili smo iako je bilo puno boljih bendova, imali smo ono nešto što je prevagnulo, ljudima smo bili zanimljivi, drugačiji. Nakon te prve svirke osjećali smo se kao bogovi, a kasnije smo shvatili da smo se malo previše umislili. Nastupali smo svuda po regionu, a najmanje u Koprivnici gdje smo uglavnom svirali na motorijadama – priča nam Dominik.

Privatna arhiva

Ovaj je bend poseban po još nečemu, a to je da se svi članovi odijevaju kao da su upravo stigli iz osamdesetih, a do nedavno su imali i takve frizure. Iako moda i frizure iz osamdesetih na prvu zvuče kao recept za užas, činjenica je da se rado prisjećamo tih vremena, a neke stvari – htjeli mi to priznati ili ne, nikada ni nisu izašle iz mode.

– Sve je krenulo s frizurama. Sjećam se da sam frizerki nosio fotografiju Divljih jagoda. Od odjeće sam nosio uske traperice u kombinaciji s bijelim starkama koje se tada još nisu nosile, a sad odjednom svi imaju bijele starke – priča Dominik.

Premda se smatra boljim imitatorom nego li pjevačem, okušao se čak i u emisiji Hrvatska traži zvijezdu gdje je ušao među prvih 60 natjecatelja.

– Bilo je to 2011. godine. Na HTZ me bez mog znanja prijavila bivša cura i moram priznati da mi baš i nije bilo drago. Pred žirijem sam prvi put pjevao Living After Midnight od Judas Priesta i Došao sam da ti kažem da odlazim od Bijelog dugmeta. Bio sam jako nervozan, što je utjecalo na moje pjevanje, ali prošao sam dalje zbog svog jedinstvenog imidža – kroz smijeh će Dominik.

Osim u emisiji Hrvatska traži zvijezdu, Dominika ste mogli vidjeti i u reklami za Cinestar i to za popularni film Bohemian Rhapsody, a trenutno radi kao konobar u hotelu Zlatan gdje voli zapjevati na svadbama.

– S obzirom da volim pjevati uvijek sam se volio malo pogurnuti jer sam znao da bih vjerojatno nešto otpjevao bolje od pjevača koji pjeva na svadbi. Pjevam pjesme koje i inače izvodim, a ne svatovske – priča Dominik.

Nagon je zadnji nastup imao u veljači, trenutno je u stanju mirovanja, ali uskoro se vraća na scenu.

– Situacija je takva jer jednostavno nemamo vremena. Službeno smo trenutno u bendu Dejan Bogovac, Den Škvorc i ja. Planiramo ponovo aktivno početi svirati kroz par mjeseci i tome se iznimno radujemo – otkrio nam je za kraj ovaj zanimljivi mladić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

čitam...