19 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
OTUŽNA SLIKA

FOTO/VIDEO Draganci poznati po legendi Blažu Lengeru danas su primjer izumiranja sela, Vladimir: Trebali bi promijeniti ime u Propadanci
F

Samo lani četiri su domaćinstva ostala na samoj jednom članu. Stanovništvo nam je pretežno staračko i odavno je naša realnost postala činjenica da će nas biti sve manje kaže Vladimir Lacković

Ne propustite

Draganci, naselje na području Općine Podravske Sesvete, poznato po legendi podravske glazbe, Blažu Lengeru, koji je tu rođen i tu je živio, pravi su primjer izumiranja sela. Svake godine sve je manje stanovnika i kućanstava u Dragancima, a taj trend će se nastaviti jer su u naselju većinom domaćinstva sa starijom populacijom.

Nekad su Draganci imali 70 naseljenih kućanstava i oko 250 stanovnika, a danas u svega 30 kućanstava živi 70 mještana. Samo su četiri mlade obitelji, a ima i nekoliko domaćinstava u kojima žive „stari dečki”.

Draganci
Foto: Ivan Balija

Dragančani su svjesni sve tužnije slike svog naselja i činjenice da će se teško zaustaviti daljnje izumiranje. Vladimir Lacković (87) najstariji je muški stanovnik Draganaca koji ujedno i vjerno vodi evidenciju stanovništva.

– Samo lani četiri su domaćinstva ostala na samoj jednom članu. Stanovništvo nam je pretežno staračko i odavno je naša realnost postala činjenica da će nas biti sve manje. Svojoj supruzi govorim da bi ime Draganci trebali promijeniti u Propadanci. Mladi jednostavno nemaju više interesa živjeti u manjim i mirnijim sredinama kao što su naši Draganci pa ne možemo ni očekivati da će naše selo oživjeti – priča nam Vladimir Lacković.

Draganci
Vladimir Lacković//Foto: Ivan Balija

Najstarija Draganovčanka je Marija Lenger (93), supruga pokojne legenda podravske glazbe, Blaža Lengera, koja je trenutno zbog zdravstvenog stanja smještena u jedan Dom za starije osobe u Pitomači. Njena kći Božica (68) kaže kako će se Marija na proljeće vratiti na svoju adresu. Kao i svi Dragančani, i Božica bi bila sretnija kad bi u naselju ponovno svaka kuća bila „puna”.

– Tu u Dragancima je tako lijepo i mirno, ali mladima to očito ne odgovara. Prošla sam svijet s pokojnim ocem i za mene će Draganci uvijek biti najljepše mjesto za život. No, generacije koje dolaze nisu toliko vezane za rodnu grudu pa nam se događa to da nam selo izumire – kaže Božica Lenger.

Draganci
Božica Lenger//Foto: Ivan Balija

Jela Karasek (70) jedna je od rijetkih stanovnika koja se može pohvaliti da s njom i suprugom u kućanstvu živi i njena kćer s obitelj.

– Imam dva unuka, jedan je krenuo u prvi razred, a jedan je predškolac, tako da u našem domu ne nedostaje veselja. Nažalost, mi smo jedno od rijetkih kućanstava u kojem živi i staro i mlado, ali to je realnost, ne samo Draganaca, nego i drugih sela. Da su se ovi „stari dečki” poženili možda bi demografska slika bila bolja. Otužno je gledati kako nam selo izumire, no možda nam se dogodi čudo pa mladi opet počnu razmišljati da se skrase i malim sredinama koje nude prirodnu idilu i mir – zaključila je Jela Karasek.

Draganci
Jela Karasek//Foto: Ivan Balija
Draganci
Foto: Ivan Balija
Draganci
Foto: Ivan Balija
Draganci
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×